Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Κάτι τρέχει με τις τράπεζες…

Από τον Γιάννη Αγγέλη

Οι άμεσες και έμμεσες πολιτικές παρεμβάσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων για να διολισθήσει χρονικά η απόφαση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών μετά τις εκλογές έχει προκαλέσει υψηλές εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr παρ΄ ότι υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια στο υπουργικό συμβούλιο να αποφευχθούν σχετικές αναφορές από τον πρωθυπουργό, είναι σε γνώση του υπουργικού συμβουλίου η υψηλή ένταση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του κ. Παπαδήμου και ορισμένων μελών της κυβέρνησης που φέρονται να είναι οι “φορείς” αυτών των προσπαθειών για να καθυστερήσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ευθύνες που αποδίδονται μάλιστα για το θέμα αυτό αφορούν στην αποσιώπηση από πλευράς κυβερνητικών στελεχών διαπραγματεύσεων που είχαν γίνει με στελέχη της τρόικα για να “τρέξει” η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης συνδυαστικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος.

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών έγινε με πρωθύστερο τρόπο υποστήριξε στο capital.gr κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναζητήθηκε και δρομολογήθηκε ένα μεταβατικό χρηματοδοτικό σχήμα (bridge financing) για το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει χθες το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ξεπερασθούν προβληματισμοί για τον τρόπο χρήσης των 25 δισ. ευρώ που διατυπώθηκαν ανεπισήμως από το EFSF. Για τις σχετικές διαδικασίες υπάρχει καθημερινή αλλά διακριτική ενημέρωση της τρόικα η οποία για λόγους πολιτικής συγκυρίας (προεκλογική περίοδος) αποφεύγει με “υψηλή εντολή” να εμπλακεί είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την χρονική διολίσθηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να προδιαγράφει αλλαγές στην στάση της τρόικα για το πως θα τρέξουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

Το capital.gr και το “Κεφάλαιο” είχαν επισημάνει πριν από δύο εβδομάδες ότι πριν από το Πάσχα είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται με πιο άμεσο τρόπο οι πολιτικές πιέσεις για την “καθυστέρηση” της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενήμεροι για τις εξελίξεις αυτές κυβερνητικοί παράγοντας συνδέουν την καθυστέρηση αυτή με σκοπιμότητες οι οποίες αφορούν πέραν των άλλων και σε προθέσεις επιλογής συγκεκριμένων “μη πολιτικών προσώπων” για την ηγεσία κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις εκλογές.

kourdistoportocali.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.