«Καθυστέρησαν επίτηδες το κούρεμα για να μη ζημιωθούν οι τράπεζες»

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των Ευρωπαίων ηγετών, που καθυστέρησαν «επίτηδες» να κουρέψουν το ελληνικό χρέος και φόρτωσαν για δύο χρόνια τον ελληνικό λαό με σκληρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να προστατεύσουν τις τράπεζές τους, εξαπέλυσε ο ιδρυτής του αμερικανικού ινστιτούτου High Frequency Economics, Καρλ Ουάινμπεργκ.

Σε έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, ο Ουάινμπεργκ επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπίμως καθυστέρησαν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας εις βάρος της οικονομίας της, ώστε να δώσουν στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για την απώλεια που θα υφίσταντο οι συμμετοχές τους σε ομόλογα.

«Γιατί δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να κουρέψει το χρέος της πριν από δυο χρόνια, προτού η οικονομία της συρρικνωθεί 15% και προτού υποχρεωθεί να επιβάλει haircut στους ιδιώτες ομολογιούχους, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση και την κοινωνία, ενεργοποιώντας παράνομα τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) και πυροδοτώντας τα CDS;», διερωτάται ο Αμερικανός καθηγητής, συνεχίζοντας το φιλιππικό του: «Οι πολιτικοί προτίμησαν να βάλουν σε ασφυκτικό κλοιό εκατομμύρια Ελληνες πολίτες, από το να ζητήσουν από τις τράπεζες να δεχτούν ζημίες στα ομόλογά τους».

Ως εκπρόσωπος των πιστωτών στις αναδιαρθρώσεις χρέους των λατινοαμερικανικών οικονομιών στη δεκαετία του ’80, ο Ουάινμπεργκ δήλωσε στο CNBN.com ότι αυτές οι συμφωνίες αποδεικνύουν πως εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σωστά, ούτε θα προκαλούσε ενεργοποίηση των CDS ούτε θα αποσταθεροποιούσε την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”

4 σχόλια σχετικά με το “«Καθυστέρησαν επίτηδες το κούρεμα για να μη ζημιωθούν οι τράπεζες»”

  1. πριν καποιυς μηνες το ειχα αναφερει εδω. οτι ετσι θα γινει και μαλιστα ηταν η πρωτη φορα που ειχα πει για την προδοσια που τελειται απο τους πουλημενους πολιτικους.οτι για να σωσουν τις ευρωπαικες και τις ελληνικες τραπεζες θα μας θυσιασουν. επρεπε να προλαβουν οι τραπεζες ΟΛΕΣ 

  2. ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΟΘΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ. να αγορασουν cds και να σωρταρουν ελληνικα ομολογα. οχι για ναγλυτωσουν ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

  3. ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ Γ.Α.Π.(ακομα δεν εχει απαντηθει που πηγαν τα cds που ειχε αγορασει ο φιλλιπιδης στο ταχυδρομικο ταμιευτηριο για να προφυλαξει την τραπεζα και εξαφανιστηκαν σε μια νυχτα)χμ λετε να τα αγορασαν ολοι οι ανθρωποι του προεδρου.χμ ισως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *