Και φόρο ιδιοκατοίκησης θέλει τώρα η Κομισιόν!

Σοκ για την ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως όμως για τους Έλληνες πολίτες από τα … συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης!

Σοκ γιατί σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν στην ταλανισμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία υπάρχει – λένε – ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση του επιπέδου φορολογίας έστω με «έμμεσα» μέτρα όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης!

Μάλιστα οι «ειδικοί» της Κομισιόν φρόντισαν να προχωρήσουν σε μια σύγκριση των επιπέδων φορολογίας  μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης από την οποία προκύπτει ότι το συνολικό επίπεδο φορολογίας  στην Ελλάδα ήταν το 2011 32,5% του ΑΕΠ έναντι 39,5% που είναι ο μέσος όρος στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Κι ως εκ τούτου η Κομισιόν θεωρεί πως μπορούν να γίνουν αναπροσαρμογές σε φόρους, προτείνοντας τους εξής:

-Επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στην ιδιοκατοίκηση.
-Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών .
-Αύξηση φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Στον αντίποδα η Κομισιόν σημειώνει ότι οι συντελεστές στο φόρο εισοδήματος είναι ήδη υψηλοί, όπως και ο ΦΠΑ και ο φόρος επί των επιχειρηματικών κερδών.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Κομισιόν θεωρούν ότι παρά την βαριά φορολόγηση που επιβάλλεται την χώρα μας, οι εισπράξεις από φόρους ακινήτων είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται σε καύσιμα τσιγάρα και ποτά.

Στις 42 σελίδες της τριμηνιαίας έκθεσής της για την Ευρωζώνη, τονίζεται επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει ελληνικό δημόσιο από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν (σελ. 22-23 του κειμένου) υπογραμμίζει όμως και ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν επιβάλλεται φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο που πληρώνει κάποιος για… το σπίτι που μένει, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης.

Καταργήθηκε το 1999…

Φόρος ιδιοκατοίκησης ίσχυε πάντως στη χώρα μας και καταργήθηκε το 1999. Με τον τρόπο αυτόν υπολογιζόταν ένα πλασματικό (“τεκμαρτό”) εισόδημα βάσει του ακίνητου που κατέχει ο κάθε ιδιοκτήτης. Προέκυπτε έτσι πχ φόρος ότι σε ιδιοκτήτες ακίνητων με επιφάνεια πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, που υπολογιζόταν εξής: πολλαπλασιαζόταν η τιμή ζώνης της περιοχής, το εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων,  ο συντελεστής παλαιότητος με έναν ειδικό συντελεστή “προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος”, της τάξεως του ήταν 3,5%. Το ποσό αυτό θεωρείτο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη που, αν δεν είχε σπίτι, έπρεπε να το συγκεντρώσει για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες και να φορολογηθεί για αυτό.

Πάντως στις ως τώρα διαβουλεύσεις με την Τρόικα δεν έχει υπάρξει πίεση για την επαναφορά ενός τέτοιου φόρου. Το αν θα προκύψει τελικώς όμως, θα φανεί στην νέα διαπραγμάτευση το Μάιο με την επόμενη κυβέρνηση, που θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση ενόψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

www.protothema.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Και φόρο ιδιοκατοίκησης θέλει τώρα η Κομισιόν!

 • 05/04/2012, 01:41
  Permalink

  Ειναι προφανες οτι με τετοια χαρατσια στα ακινητα, οι τροικανοι θελουν να ριξουν κι αλλο τις τιμες τους για να ερθουν να τα αγορασουν ολα κοψοχρονια.
  Αν τυχον γινει ποτε κατι τετοιο μετα ολως τυχαιως αυτα τα χαρατσια δεν θα ειναι απαραιτητα.
  Ερε με κατι “εταιρες” που μπλεξαμε !!!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.