Κινδυνεύει το τριπλό «Α» της Ολλανδίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Ολλανδία με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε περίπτωση που η χώρα δεν λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους-το υψηλότερο στην ευρωζώνη- αλλά και λόγω της πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Με το ιδιωτικό χρέος στην Ολλανδία να φθάνει από το 190% του ΑΕΠ το 2000 στο 223% το 2011 και με το δημόσιο χρέος στο 64%, τέσσερεις μονάδες πάνω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η «καρδιά» της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλλημα. Να δοκιμάσει το «φάρμακο» που επέβαλε η ίδια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ακόμα και αν η ανεργία στη χώρα βρίσκεται στο 5,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ο αυξανόμενος αριθμός των προσωρινά απασχολουμένων έχει εκτιναχθεί δημιουργώντας προβληματισμό στις αγορές, ενώ η συμμετοχή του λαϊκίστικου ακροδεξιού κόμματος της χώρας στον κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Ο οίκος Fitch ανέφερε πως στην έκθεσή του τον ερχόμενο Ιούνιο, ακόμα και αν διατηρήσει το τριπλό «Α», ενδέχεται να υποβαθμίσει σε «αρνητική» τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Ολλανδίας.

www.protothema.gr

 

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κινδυνεύει το τριπλό «Α» της Ολλανδίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *