“Κλινικά νεκρή” η αγορά ακινήτων

Για να αξιοποιήσει κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις 100 δισ. επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ποσό δυσθεώρητο ακόμα και σε περιόδους ευφορίας στις χρηματαγορές.

Την πικρή αυτή αλήθεια, που στην ουσία επιβεβαιώνει πως τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια από την …τετραετία που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, παρουσίασε σε συνέδριο για τα ακίνητα, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, Ανδρέας Ταπραντζής.

Ειδικά σε μια περίοδο αστάθειας, που οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Ελλάδα, η προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων φαντάζει ουτοπία.

Γι’ αυτό το λόγο και πυκνώνουν οι φωνές για την παραχώρηση των κρατικών ακινήτων, κατά το πρότυπο του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα» ή της ελληνικής παραλλαγής του, που εισηγούνται οι κ.κ. Γ. Στουρνάρας και Στ. Μάνος.

Αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως υιοθετούν μια εκδοχή των συγκεκριμένων προτάσεων (επαναγορά χρέους με εγγύηση την κρατική περιουσία) στη συνολική λύση που επεξεργάζονται για το ελληνικό χρέος.

Η λογική των συγκεκριμένων προτάσεων στηρίζεται στο «αφού δε μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κρατικά ακίνητα υπό τις παρούσες συνθήκες, ας τα δώσουμε ως εγγύηση για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος». Υπό τη διαχείριση των πιστωτών μας τα ίδια ακίνητα ενδέχεται να αξιοποιηθούν και είναι πιθανόν να έχουμε κάποια επιπλέον κέρδη μετά από χρόνια, λένε οι υποστηρικτές του σχεδίου.

Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν πως ακόμα και αν ο διαγωνισμός για το «φιλέτο» των κρατικών ακινήτων, το Ελληνικό, βγει στον αέρα εντός του Νοεμβρίου, η προσέλευση δεν θα είναι ικανοποιητική αν μέχρι τότε δεν έχει βελτιωθεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Ακόμα και αν εμφανιστούν υποψήφιοι «για να πιάσουν θέσεις», ούτε το τίμημα, ούτε η πρόταση θα είναι οι καλύτερες δυνατές, επισημαίνουν. Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος του έτους θα βγουν στον αέρα 4 – 5 διαγωνισμοί για μεγάλα ακίνητα, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, που υπήρξε άγονος (παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να τον ξαναπροκηρύξει), γιατί προχθές δεν εμφανίστηκε ούτε ένας υποψήφιος, δείχνει ποιο είναι το κλίμα.

Το γεγονός πως κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν υπήρξε ούτε μια σημαντική μίσθωση γραφειακού χώρου και ελάχιστες συμφωνίες (κυρίως στο εμπορικό κέντρο Smart Park της REDS) στα καταστήματα αποδεικνύει πως η εγχώρια αγορά ακινήτων είναι κλινικά νεκρή.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.