Κομισιόν: Κόψτε φοροαπαλλαγές, αφήστε στα ίδια τους φόρους

“Οχι” στην αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα και “Ναι” στη μείωση των φοροαπαλλαγών, τη βελτίωση του μηχανισμού συλλογής του ΦΠΑ και την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης λέει η Κομισιόν.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ευρωζώνης, όπου υπογραμμίζεται , μεταξύ άλλων, ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν το 2011 στο 32,5% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 39,5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται μάλιστα ότι μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογία στα ακίνητα και στην κατανάλωση, ενώ απορρίπτεται οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της φορολόγησης της εργασίας.

Βασικό σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι η αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων πλήττει περισσότερο την ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009-2011 αυξήθηκε ήδη κατά 2,1%, ποσοστό που είναι με διαφορά το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα μαζί με τις Ισπανία και Πορτογαλία αποτελούν περιπτώσεις όπου ναι μεν το γενικό επίπεδο της φορολόγησης είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο η φορολόγηση είναι υψηλότερη σε βασικές φορολογικές βάσεις, δηλαδή στο εισόδημα φυσικών προσώπων, το ΦΠΑ και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, στόχος για την Κομισιόν είναι η όσο το δυνατό αύξηση των φορολογικών εσόδων με το πιο χαμηλό δυνατό κοινωνικό κόστος.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *