Κουρέματα… τρίχες

Άνθρακες αποδεικνύεται ο «θησαυρός» που πούλησαν στους δανειολήπτες σχετικά με το κούρεμα των ιδιωτικών δανείων. Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι φωνές των αρμοδίων ακούγονται στους διαδρόμους, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν εάν το μπαλάκι που τους πέταξαν από την κυβέρνηση αφορά ρύθμιση των δανείων ή… κούρεμα.

Το βέβαιο είναι ότι, όπως και στην περίπτωση των ομολογιούχων (που στην αρχή τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κουρευτούν και μετά τους χαρακτήρισαν τζογαδόρους), η κυβέρνηση χειρίστηκε πάλι με ερασιτεχνισμό την υπόθεση και με μόνο στόχο τα τυχόν επικοινωνιακά οφέλη.

Τους δανειολήπτες, βέβαια, τους ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα. Και το κακό είναι ότι, όπως λένε οι κορυφαίοι τραπεζίτες, ζήτημα «κουρέματος» σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει. Το μόνο που μελετάται είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων που θα διέπουν κάποιους νέους όρους αναχρηματοδότησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ακόμη και διά του προέδρου της Β. Ράπανου) κινήθηκε να «μετρήσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Και ακόμη προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ιδιωτικών δανείων θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες. Με δυο λόγια, θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης για να γίνει αυτό.

 

Δημιουργούνται… πειρασμοί

Οι τραπεζίτες λένε ακόμη ότι με το να αιωρείται το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων τελικά μειώνονται και οι δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, οι οποίοι μπαίνουν σε πειρασμό… Και επιμένουν ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το «κούρεμα» δεν μπορούν να βρεθούν, ειδικά σε αυτήν τη φάση που οι τράπεζες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις «τρύπες» από το κούρεμα των ομολόγων και την αξιολόγηση της BlackRock.

Από την άλλη, οι τράπεζες λησμονούν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (στις 750.000 τις ανέβασε ο υπουργός Οικονομικών) έχουν προχωρήσει με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους δανειολήπτες. Ναι μεν οι τράπεζες εγκρίνουν αύξηση στην περίοδο αποπληρωμής, από την άλλη όμως επιβάλλουν αύξηση του επιτοκίου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που αποδέχονται τη ρύθμιση να υποχρεώνονται τελικώς να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση τροπολογίας που έχει στα χέρια της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προβλέπει:

1 Αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2 «Αναμόρφωση και βελτίωση» στον νόμο Κατσέλη, τον μοναδικό δρόμο που έχουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες για να επιτύχουν κούρεμα στα χρέη τους.

3 Υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν περιόδους χάριτος σε δανειολήπτες, η μηνιαία δόση των οποίων έχει ξεπεράσει το 50%-60% του εισοδήματός τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν τράπεζες και κυβέρνηση θα μπορέσουν να βρουν μια λύση, ώστε η τροπολογία με αυτές τις ρυθμίσεις να καταλήξει στη Βουλή.

Όσον αφορά το κούρεμα, μάλλον οι δανειολήπτες θα κρατούν μικρό καλάθι…

topontiki.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κουρέματα… τρίχες

 • 06/03/2012, 09:40
  Permalink

  Η δανειολήπτης τρωκτικούλη μου έχει αποφασίσει μετά τις πρακτικές της κυβέρνησης, μονομερή διαγραφή των επαχθών δανείων της και δεν περιμένει από τον Προβόπουλο τίποτα. Αποφασίζουμε και διατάζουμε αυτοί; Το αυτό και η γράφουσα. Τα υπόλοιπα των εξαγγελιών είναι απόπειρα να μαζέψουμε κανα ψηφαλάκι. Όλο και περισσότεροι πρέπει να καταλάβουν ότι Σεισάχθεια ή τίποτα είναι μονόδρομος, παράλληλος και ομόρροπος με τον άλλο μονόδρομο… αυτόν του μνημονίου… ξέρετε!
  Α! Όλο και ξεχνάω την καλημέρα. Καλημέραααα!!!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.