«Κουρεύονται» οι προσδοκίες ρύθμισης δανείων

Τις προσδοκίες για μια γενικευμένη ρύθμιση των χρεών που έχουν τα νοικοκυριά προς τις τράπεζες επιχειρεί να προσγειώσει η κυβέρνηση, μετά την έντονη φημολογία που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία έκανε λόγο ακόμα και για «κούρεμα» των χρεών των ιδιωτών. Η προσπάθεια υποβιβασμού του θέματος επιχειρείται μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με τις τράπεζες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σχετική συζήτηση «λανθασμένη και επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος», παραπέμποντας σε εκτίναξη των αναγκών εν όψει της κεφαλαιοποίησης, για την οποία έχουν δεσμευθεί ήδη 40 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση έχει ανακινηθεί με αφορμή και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να νομοθετήσει υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον καθορισμό πλαφόν στη δόση του στεγαστικού τους δανείου ίσου με το 30% των μηνιαίων αποδοχών τους και κορυφώθηκε στη συνέχεια με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Οι τράπεζες αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, αντιπαραβάλλοντας τον νόμο που εφαρμόζεται ήδη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος οδηγεί σε γενναίες διαγραφές και αποδίδουν την ανακίνηση του θέματος σε «προεκλογικές σκοπιμότητες». Η αντίδραση συνοδεύεται από την επιχειρηματολογία για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει το τραπεζικό σύστημα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 750.000, από τις οποίες οι 250.000 περίπου είναι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, έως σήμερα έχει αναχρηματοδοτηθεί το 20% περίπου των στεγαστικών δανείων, δηλαδή περί τα 16 δισ. ευρώ στο σύνολο των 78,4 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από δάνεια για την αγορά κατοικίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, το συνολικό ύψος των ρυθμίσεων υπολογίζεται στο 30%, δηλαδή σε 10 δισ. ευρώ περίπου στο σύνολο των 34,6 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος, ο οποίος διέψευσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει τη διαγραφή δανείων και επέμεινε στη βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσα από δύο αλλαγές. Πρόκειται για την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως προαπαιτούμενου για τη δικαστική ρύθμιση χρεών, διαδικασία που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ασύμφορη και αναποτελεσματική, καθώς σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, σε σύνολο 2.194 αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού, μόνο μία είχε αίσιο τέλος κι ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί 100.000 ευρώ από ειδικό κοινοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα προωθείται ρύθμιση προκειμένου ο οφειλέτης να μπορεί να καταβάλλει μηνιαίες δόσεις και κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση μέχρι την εκδίκασή της, στη βάση ενός προσωρινού διακανονισμού.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Κουρεύονται» οι προσδοκίες ρύθμισης δανείων

 • 01/03/2012, 11:10
  Permalink

  χε χε χε

  Τρόμαξαν οι τράπεζες, διότι με την έντονη φημολογία που καλλιεργήθηκε, φοβήθηκαν μην υπάρξει γενική στάση πληρωμών, εν αναμονή ου γενικού κουρέματος.

   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.