«Κούρεμα» στην αποπληρωμή δανείων ιδιωτών

Οι τράπεζες στο πλαίσιο του ρεαλισμού, αλλά και της αναγκαίας αναθέρμανσης της οικονομίας, θα πρέπει να υιοθετήσουν προτάσεις όπως αυτή της ΝΔ για «κούρεμα» των τόκων, στα δάνεια των ιδιωτών, πριν τα «κόκκινα δάνεια» τις πνίξουν…

Υπάρχει σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή συζήτηση, που δεν μπορεί να θεωρηθεί προεκλογικού χαρακτήρα. Αφορά την αποπληρωμή των δανείων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών των προηγούμενων χρόνων, που υπό τις νέες συνθήκες, της ξαφνικής ισοπέδωσης των εισοδημάτων δια της βίας των Μνημονίων , δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Αρχικά κυκλοφόρησε μια φόρμουλα για οριζόντιο «κούρεμα» κατά 30% στα δάνεια που έχουν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια ώστε η αποπληρωμή τους να γίνει εφικτή. Η πρόταση χαρακτηρίσθηκε απαράδεκτη από τους τραπεζικούς κύκλους και ουδεμία σοβαρή συζήτηση σχετικά εξελίχθηκε.

Τις τελευταίες ημέρες από τον αρμόδιο τομεάρχη Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, υπήρξε μια πιο προσαρμοσμένη πρόταση. Οι δόσεις των δανείων να μην ξεπερνούν το 30% των εισοδημάτων του ιδιώτη-δανειζόμενου. Την απάντηση -και πάλι αρνητική- έδωσε εκ μέρους των τραπεζών, ο ανεκδιήγητος κ. Σαχινίδης, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των Τραπεζιτών υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν κυβερνά την Ελλάδα μια κυβέρνηση λαϊκής επιλογής και εκλογής. Άρα οι εγχώριοι τραπεζίτες νοιώθουν πολύ ασφαλείς να λένε «όχι σε όλα». Αλλά η ίδια η πραγματικότητα θα έπρεπε να τους βάζει σε σκέψεις ως προς το τι πρέπει να αποφασίσουν για την αποπληρωμή των δανείων. Επίσης για το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουν στην κοινωνία, η οποία «παγιδευμένη» στα Μνημόνια, που μόνον την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ευνοούν, νοιώθει και είναι όμηρος της εξαθλίωσης.

Ουσιαστικά:

  • Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με ρευστό και εγγυήσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ.
  • Οι τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησαν μια πληθωριστική πολιτική  στην εκχώρηση δανείων, τα συνόδευσαν με πρωτοφανή σε ύψος επιτόκια για την ευρωζώνη.
  • Οι τράπεζες στην τελική, καλούνται να αντιμετωπίσουν την «έκρηξη» των «κόκκινων δανείων», που πριν το τέλος του 2011, είχαν φθάσει στα 40 δισ. ευρώ, αλλά  και τις επισφάλειες που διαλύουν την εικόνα τους, ενόψει μάλιστα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
  • Οι τράπεζες έχουν πάρει τα προ Μνημονίων χρόνια πολύ μεγάλο μέρος των χρεών των ιδιωτών και μπορούν και υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με «κούρεμα» να διασφαλίσουν την επιστροφή των κεφαλαίων τους, με κόστος μόνον στο ύψος των τόκων, οι οποίοι από την αρχή ήταν τοκογλυφικοί  για τα επίπεδα της Ευρώπης.
  • Οι τράπεζες τέλος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, υπό τις παρούσες πλέον συνθήκες, αν δεν επιδείξουν ρεαλισμό, μέσα στο επόμενο φθινόπωρο μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα κίνημα «Δεν πληρώνω», για τα δάνεια, που θα τις τινάξει στον αέρα και κανείς Παπαδήμος ή Σαχινίδης ή Τρόικα και Ράιχενμπαχ δεν θα μπορέσει να τις σώσει.

Οι τραπεζίτες, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είναι νουνεχείς, ρεαλιστές και συγκροτημένοι άνθρωποι που να καταλαβαίνουν τα κελεύσματα των καιρών και όχι τυχοδιώκτες «σαράφηδες» για να διατηρήσουν τις τράπεζές τους. Η ίδια η ζωή μπορεί να επιβάλει το «κούρεμα» και τότε το τίμημα και το κόστος για τις τράπεζες, των ελληνόφωνων θα είναι πολύ μεγαλύτερο…

www.newsbomb.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.