Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

«Κούρεμα» τώρα στους ιδιώτες

Ένα απρόσκλητο και… απρόκλητο σύμμαχο βρήκαν όσοι αγωνίζονται για το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους της χώρας.

Μελέτη του ΔΝΤ λοιπόν επισημαίνει το αυτονόητο και αυτό που φωνάζουν πολλοί: σε περιόδους κρίσης, οι μεγαλύτερες συρρικνώσεις οικονομικής δραστηριότητας δεν οφείλονται μόνο στην επακόλουθη μείωση της αξίας των κατοικιών (και άρα «υποτίμηση» της περιουσίας των νοικοκυριών), αλλά στον συνδυασμό αυτής της συνθήκης με το υψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους.

Αναφέροντας την υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999 και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990, η μελέτη καταλήγει στο ότι οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος που συσσωρεύεται σε νοικοκυριά σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης – με υποθήκες, προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες – τόσο βαθύτερη είναι η επακόλουθη ύφεση και τόσο πιο αδύναμη η ανάκαμψη», επισημαίνουν οι ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καταλήγουν:

«Τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 και στην Ισλανδία σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, «μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις». Μόνο κάτι τύποι σαν τον Φίλιππο Σαχινίδη πασχίζουν να μην ταράξουν τον ύπνο αισχροκέρδειας των τραπεζών…   Α.Χ.

topontiki.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>