Κύριε Σαχινίδη μου, μπορείτε εν τη πολιτική ανεπαρκεία σας να θωρακίσετε την κεφαλαιακή επάρκειά μου;

Το άρθρο της ημέρας από τον Σωτήριο Καλαμίτση

Άνοιξα που λέτε κύριε υπουργέ μου μία επιχείρηση με δέκα φίλους υπό μορφή ανωνύμου εταιρείας, αλλά με τα σωτήρια της χώρας μέτρα που πήρατε μας έχετε ρίξει ανεπιστρεπτί στη χαβούζα της ύφεσης. Τα επιχειρηματικά μας κεφάλαια εξανεμίσθηκαν και αναγκαζόμαστε να βάλουμε λουκέτο απολύοντας το προσωπικό και φορώντας φέσι στην αγορά, στην οποία χρωστάμε αρκετά χρήματα. Χρωστάμε και στις τράπεζες, από τις οποίες δανεισθήκαμε κεφάλαια κίνησης. Εν ολίγοις χρωστάμε και της Μιχαλούς, ενώ έχουμε να παίρνουμε και από διάφορους πελάτες, οι οποίοι, όμως, αδυνατούν να μας πληρώσουν διότι και αυτοί έχουν βυθισθεί στη χαβούζα της ύφεσης.

Σας ακούω, λοιπόν να λέτε ότι το κράτος μας δανείσθηκε χρήματα για να ενισχύσει τις τράπεζες θωρακίζοντας, έτσι, την κεφαλαιακή επάρκειά τους, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Θα ενισχύσει δε τις τράπεζες, όχι δανείζοντάς τες, αλλά μετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Αν δε οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν κέρδη, το κράτος δεν θα παίρνει τίποτε ως απόδοση των ποσών, με τα οποία θα έχει μετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Οι τράπεζες, όμως, που θα μας δανείσουν, αν μας δανείσουν, για να αναθερμανθεί η οικονομία, θα μας δανείσουν με τόκο και εξασφαλίσεις, ενώ το κράτος θα οφείλει να αποπληρώνει εντόκως το δάνειο, με το προϊόν του οποίου θα έχει θωρακίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ας μη μιλήσουμε δε για το ζήτημα κατά πόσον οι μετοχές που θα πάρει το κράτος θωρακίζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα είναι μετά ή άνευ ψήφου.

Είχα την εντύπωση ότι όλες οι επιστήμες, περιλαμβανομένης της οικονομικής, υπακούουν στους νόμους της λογικής πρωτίστως, ενώ οι νόμοι της λογικής είναι άκαμπτοι και διαχρονικώς αναλλοίωτοι. Αλήθεια, με ποια λογική εγώ ο λαός, ο οποίος θα αποπληρώσει τα έντοκα δάνεια που θα πάρετε για την άτοκη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, θα πρέπει να πληρώνω και τόκο για τα δάνεια που θα μου δώσουν οι θωρακισμένες κατά την κεφαλαιακή επάρκειά τους τράπεζες;

Μου διαφεύγει κάτι ή δεν ήμουν καλός μαθητής στο μάθημα της Λογικής; Μάλλον το έχετε παραχέσει. Έτσι;

Ε΄ ρε Βαλλιανάτε μου, πάλι Σαχινίδης έμεινα.

 

Σωτήριος Καλαμίτσης

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κύριε Σαχινίδη μου, μπορείτε εν τη πολιτική ανεπαρκεία σας να θωρακίσετε την κεφαλαιακή επάρκειά μου;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *