Με λίστα αγορών στα σουπερμάρκετ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή))

«Μαχαίρι» στις αυθόρμητες αγορές βάζουν οι καταναλωτές, αφού πλέον όχι μόνο πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ έχοντας ετοιμάσει λίστα με τα απαραίτητα, αλλά όλο και περισσότεροι την ακολουθούν πιστά, προκειμένου οι δαπάνες να μην υπερβούν τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Για τον ίδιο λόγο τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερα, μη επώνυμα προϊόντα, ενώ πολύ συχνότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο συμβουλεύονται τα φυλλάδια των προσφορών πριν επιλέξουν σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Symphonyiri στην οποία αποτυπώνονται οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων το 2008, πριν δηλαδή από την κρίση, και σήμερα, το 87% ετοιμάζει λίστα αγορών πριν ξεκινήσει για το σούπερ μάρκετ έναντι 76% τρία χρόνια πριν. Μάλιστα, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών μένει πιστό στη λίστα αγορών. Το 2008, ένας στους πέντε αγόραζε μόνο τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στη λίστα, ενώ το 2011 η αναλογία είναι πλέον ένας στους τέσσερις. Την ίδια ώρα έχει υποχωρήσει μόλις στο 4% το ποσοστό όσων αγόραζαν πολλά προϊόντα εκτός λίστας, έναντι 11% το 2008.

Οι περικοπές που έχουν κάνει ήδη οι καταναλωτές στα έξοδα σούπερ μάρκετ, αλλά και η συνέχιση της συμπεριφοράς αυτής αποτυπώνονται στην έρευνα της Symphonyiri. Συγκεκριμένα, το 43% δήλωσε ότι αγοράζει λιγότερα προϊόντα σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24%. Επιπλέον, φέτος το 38% δηλώνει ότι στο μέλλον θα αγοράζει λιγότερα είδη, έναντι 24% το 2008.

Οι καταναλωτές όχι μόνο αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, αλλά στρέφονται και σε φθηνότερες λύσεις, όπως είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή οι εκπτωτικές αλυσίδες. Ετσι, ενώ το 2008 μόλις το 22% των καταναλωτών επισκεπτόταν τα καταστήματα των εκπτωτικών αλυσίδων, το 2011 το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 36%.

Επιπλέον, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι καταναλωτές επισκέπτονται συχνότερα μέσα στην εβδομάδα τα εκπτωτικά καταστήματα. Ετσι, ενώ ο μέσος όρος επισκέψεων στις εκπτωτικές αλυσίδες ήταν το 2008 2,3 φορές εβδομαδιαίως, σήμερα είναι 2,9 φορές, ενώ στα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ η συχνότητα αυξήθηκε από 2,1 φορές το 2008 σε 2,4 φορές το 2011.

Η έρευνα της Symphonyiri έρχεται να επιβεβαιώσει τη σαφή στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αν και βεβαίως τα επώνυμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά. Ετσι, ενώ το 2008 το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ότι στο μέλλον θα αγόραζαν λιγότερα επώνυμα προϊόντα ήταν 13%, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται φέτος σε 19%.

Είτε επισκέπτονται τις εκπτωτικές αλυσίδες είτε επιλέγουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα στα άλλα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές όλο και περισσότερο προτιμούν τα είδη που βρίσκονται σε προσφορά, κάνοντας πρώτα και έρευνα αγοράς στα σχετικά φυλλάδια. Το 2008 το 41% κοίταζε πρώτα τα φυλλάδια των προσφορών πριν επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.

Επιπλέον, σήμερα το 46% των καταναλωτών δηλώνει ότι στο μέλλον θα αγοράζει περισσότερα προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τρία χρόνια πριν ήταν πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 36%.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.