Μη βιώσιμο και το γαλλικό χρέος…

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο στα σημερινά επίπεδα, καταλήγει ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία «βλέπει» ως επόμενα θύματα της κρίσης χρέους τη Γαλλία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δυναμική και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης διαπιστώνει ότι οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις για την Ελλάδα είχαν εμφανιστεί το 2002, ενώ οι δείκτες βιωσιμότητας έφτασαν στο «κόκκινο» το 2009.

Ενας από τους λόγους που πυροδότησαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα -πέραν της πιστωτικής κρίσης του 2008 και των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας- ήταν οι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων: υψηλές τιμές και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από χαμηλά εισοδήματα.

Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη μεγαλύτερου «κουρέματος» από αυτό που είχε αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ταυτόχρονα, επιταχύνει τις διεργασίες για την εξεύρεση ενός νέου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε επίπεδο τραπεζών, ΕΚΤ και ΔΝΤ, για «κούρεμα» της τάξης του 30-50% του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, την Τρίτη άρχισε ένας νέος γύρος επαφών στη Ρώμη μεταξύ του Institute of International Finance υπό τον γενικό διευθυντή του Τσαρλς Νταλάρα και των τεχνοκρατών της Κομισιόν με επικεφαλής τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες ενός εθελοντικού μεν, αλλά μεγαλύτερου haircut.

Οι συζητήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θα συνεχιστούν και την εβδομάδα αυτή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η αρχική πρόταση του Ιουλίου προέβλεπε απώλειες 21% για τις τράπεζες και μείωση του ονομαστικού χρέους (haircut) κατά 11,5%. Τώρα, εξετάζεται ένα σενάριο που θα οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 40% σε όρους καθαρής παρούσης αξίας των ομολόγων (NPV) για τις τράπεζες. Στόχος είναι η εθελοντική συμμετοχή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να θεωρηθεί η απόφαση αυτή πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.

Στο «κόκκινο» και η Γαλλία

Ομως, τα πράγματα φαίνεται να γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς το πρόβλημα χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και χώρες που ανήκουν στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η Επιτροπή στην ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι

«ακόμα και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμα, ενώ υπό κάποια άλλα σενάρια κρίνονται ως μη βιώσιμα και εκείνα της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας».

Από το συμπέρασμα αυτό γίνεται σαφές ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει ξεφύγει από τους λεγόμενους αδύναμους κρίκους (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), που έχουν ήδη λάβει βοήθεια από την τρόικα, και απειλεί μεγάλες οικονομίες όπως της Γαλλίας. Αυτό άλλωστε το έχει επισημάνει πολλές φορές ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το δημόσιο χρέος σε επίπεδο Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ μετά το 2020.

kostasxan.blogspot.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.