Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

«Μπορούσαμε και χωρίς Μνημόνιο»

Την άποψη ότι η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο μετά από σωρεία λαθών και παραλείψεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα της ΝΔ, διατυπώνει σε άρθρο του ο εκσυγχρονιστής πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση, The New Palgrave Dictionary of Economics, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη, και νυν καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και του London School of Economics αναφέρεται στους χειρισμούς που οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία.

Όπως επισημαίνει, το αρχικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η ρευστότητα, δηλαδή η ανάγκη να βρεθούν χρήματα για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων. Ωστόσο, με τους λάθους χειρισμούς των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα μετεξελίχθηκε σε πρόβλημα φερεγγυότητας, δημιουργώντας στις αγορές τον φόβο ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο εξωτερικό χρέος της.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης εξιστορεί την εξέλιξη του ελληνικού χρέους από το 20% του ΑΕΠ το 1980 στο 100% του ΑΕΠ το 1993, σημείο στο οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 2005, για να ξεφύγει από κάθε έλεγχο από το 2008 και μετά.

Κατά τον πρώην υπουργό, το χρέος της χώρας εκτινάχθηκε από τους λάθος χειρισμούς των κυβερνήσεων της ΝΔ, μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης του 2008. Όπως τονίζει, επί ΝΔ τα έσοδα κατέρρευσαν, οι δαπάνες διογκώθηκαν και δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα.

Ευθύνες για την πορεία της χώρας επιρρίπτει και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που όπως λέει δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Θυμίζει δεν ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου «προέβλεπε επέκταση των δημοσίων δαπανών και εξαιρούσε τις αποκρατικοποιήσεις».

Ο πρώην υπουργός τονίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αξιοποίησε όλα τα εργαλεία που είχε για να κερδίσει χρόνο, όπως π.χ. τον δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το Μνημόνιο…

Πηγή: iefimerida.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to «Μπορούσαμε και χωρίς Μνημόνιο»

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>