Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων

Μυστικό σχέδιο «κουρέματος» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και οι εποπτικές Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το… μεγάλο κραχ που αναμένεται να επιφέρει στα δάνεια η τεράστια ύφεση.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν.

Βασική παράμετρος είναι η εμβάθυνση της ύφεσης και για το 2012, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, βάσει των οποίων έγιναν και τα σενάρια της Black Rock που προβλέπουν ότι οι πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

 

Το σενάριο

Τώρα το σενάριο αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση (4,4% του ΑΕΠ αντί 2,8% της αρχικής εκτίμησης) τόσο μεγαλύτερες και οι αναμενόμενες επισφάλειες, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στο μυστικό report των ξένων οίκων που προτείνουν το σχέδιο, «την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δουν και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα, το οποίο σημαίνει μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους να μπορέσουν να αναλάβουν νέα επενδυτικά σχέδια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.

Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Το κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα, είναι εάν οι εποπτικές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ανάλογο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο όχι μόνο θα βοηθάει τις τράπεζες να επανέλθουν σε μια υγιή κατάσταση αλλά και κατά πόσο η επιχειρηματικότητα και στη συνέχεια τα νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πρώτη φάση το κρίσιμο για την ανάπτυξη είναι οι επιχειρήσεις, γιατί το πρόγραμμα είναι να στηριχθούν ώστε να έλθει η ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια αυτό θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση, δηλαδή στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο των «κόκκινων», ακριβώς για να προλάβουν χιονοστιβάδα νέων επισφαλειών. Η ρύθμιση αυτή -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.

 

Το παράδειγμα

Το «κούρεμα», εάν υιοθετηθεί το σχέδιο που προτάθηκε και έχει ως βάση το παράδειγμα της Ισλανδίας, θα είναι της τάξης του 30% στο κεφάλαιο των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά θα κοπούν οφειλές ύψους 70 δισ. ευρώ.

Η αρχή -σύμφωνα με το σχέδιο- θα γίνει από μεγάλες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αλλά χαρακτηρίζονται βιώσιμες και θα προβλέπει εκτός από το «κούρεμα» του κεφαλαίου, νέο δανεισμό καθώς και την τοποθέτηση «τοποτηρητή» από την τράπεζα δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το στέλεχος αυτό θα έχει αρμοδιότητες σαν αυτές των τοποτηρητών που θα τοποθετήσει η Κομισιόν στα υπουργεία και θα συναποφασίζει για το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά και τα νέα επενδυτικά σχέδια.

Στα νοικοκυριά η πρόταση είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει από ομάδες πληθυσμού που η τράπεζα θα κρίνει ότι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο με τα νέα δεδομένα και όχι σε ανέργους ή άλλες ευπαθείς ομάδες που θα μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους μέσω του σχετικού νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

«Πρόβα» στο δημόσιο

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση κουρέματος των οφειλών των δανειοληπτών είναι η απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Σπάει κάθε ρεκόρ η «στάση πληρωμών»

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον τα «κόκκινα» δάνεια με τους τραπεζίτες να φοβούνται το επόμενο διάστημα «έκρηξη» των μη εξυπηρετούμενων δόσεων για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν (από 5,8% το 2008 στο 15% την περσινή χρονιά), ενώ καταγράφεται επιδείνωση για τους πρώτους μήνες του 2012 όπου και εκτιμάται ότι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ηδη, αυτό επισημαίνεται και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επηρεάστηκε δυσμενώς η ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση».

Ο φόβος πλέον είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του τραπεζικού μας συστήματος, αφού τα καθυστερούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων προστίθενται στις μειωμένες καταθέσεις και στερούν από τις τράπεζες πολύτιμη ρευστότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα, ενώ άλλα 50.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Το χειρότερο είναι ότι μήνα με τον μήνα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και αυτό παρά τις ρυθμίσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες ή αυτές που επιχειρούν οι δανειολήπτες βάσει του πρόσφατου νόμου και αφορούν άλλες 750.000 δάνεια.

Οι εξελίξεις αυτές ξεπερνούν τις αρχικώς δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη ακόμη και των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που θεωρούνται τα πλέον υγιή, καθώς ήδη πάνω από ένα στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετείται κανονικά έναντι 3% – 4% που ήταν το «φυσιολογικό» επίπεδο επισφαλειών για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής προ της κρίσης.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν και το 15% στο τέλος του 2011, ποσοστό που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν δεν υπήρχαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

Στα επιχειρηματικά δάνεια οι επισφάλειες διαμορφώθηκαν στο 13-14% -χωρίς να υπολογίζονται οι αναχρηματοδοτήσεις- και στα καταναλωτικά ξεπέρασαν το 25%.

Οι τραπεζίτες περιμένουν κορύφωση των καθυστερήσεων αλλά και των απλήρωτων δανείων τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ θεωρούν το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε ως την πιο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τη σφυγμομέτρηση της αντοχής της κοινωνίας από τα δημοσιονομικά μέτρα, την αύξηση της ανεργίας και την περικοπή των μισθών. Οι χειρότεροι φόβοι τους έχουν να κάνουν με διπλασιασμό των επισφαλειών το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που μεταφράζεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινων δανείων». Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημίες που μπορεί να αγγίξουν και τα 10 δισ. ευρώ στην τριετία, ενώ αντίθετα χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνολικά το 2011 «κτύπησαν κόκκινο» δάνεια ύψους περίπου 35 δισ. και από αυτά τα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχειρηματικά δάνεια. Οι οφειλές από τα «κόκκινα στεγαστικά» ήταν ύψους 10-11 δισ. ευρώ και άλλα 9 με 10 δισ. ευρώ οι «κόκκινες» οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Πλέον, οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια για τη χορήγηση νέων δανείων, δίνοντας δάνεια με το σταγονόμετρο καθώς έχουν επιβάλει νέα αυστηρά κριτήρια που αποκλείουν από τη χρηματοδότηση την πλειονότητα των δανειοληπτών, ενώ ακόμα και όταν δανείζουν το κάνουν με φειδώ και για πολύ μικρότερα ποσά από τα αιτούμενα.

Η συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού χορήγησης των νέων δανείων είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος του 2011 τα επιχειρηματικά δάνεια να είναι 120 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά 78 δισεκατομμύρια και τα καταναλωτικά 32,9 δισ. €.

 

Παράδειγμα 1

Για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ 25ετούς διάρκειας με επιτόκιο 4% η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σήμερα στα 791 ευρώ. Εάν προχωρήσουν οι τράπεζες στο σχέδιο ανακούφισης των δανειοληπτών, το ίδιο δάνειο θα εξυπηρετείται με 554 €, αφού η συνολική οφειλή θα έχει πέσει στα 105.000 ευρώ, ενώ θα μπορεί η δόση να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα εάν παράλληλα επιμηκυνθεί και ο χρόνος αποπληρωμής στα 30 ή 35 χρόνια.

 

Παράδειγμα 2

«Κούρεμα» 30% σε ένα επιχειρηματικό δάνειο 1 εκατομμυρίου ευρώ θα έχει άμεσο όφελος για την εταιρεία 300.000 ευρώ στο συνολικό δανεισμό, γεγονός που θα μειώσει τις δόσεις κατ΄ αντίστοιχο ποσοστό. Για παράδειγμα, εάν το δάνειο ήταν 15ετούς διάρκειας η μηνιαία δόση θα ήταν 8.988 ευρώ και με το κούρεμα του κεφαλαίου θα πέσει στα 6.290 €.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
dkanellis@pegasus.gr

www.ethnos.gr

 


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

18 σκέψεις σχετικά με το “Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων

 • 26/02/2012, 10:29
  Permalink

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και εκτιμήσεις μας, ότι θα έρθει πολιτική λύση στο πρόβλημα των δανείων.

  Το μόνο ερωτηματικό είναι, αν πλέον ένα κούρεμα της τάξης του 30 % σώζει την κατάσταση.

  Με βάση τα παραδείγματα που δίνονται στο τέλος του άρθρου, έχω μια αμφιβολία για το αν:

  1. Ένα νοικοκυριό, ενώ έχει αδυναμία να πληρώσει μηνιαία δόση 791€, του είναι ξαφνικά εύκολο να πληρώσει δόση 554€.

  2. Μια επιχείρηση με αδυναμία πληρωμής μηναίας δόσης 8.988€, ξαφνικά θα έχει την άνεση να πληρώνει μηνιαία δόση 6290€.

  Σχολιάστε
 • 26/02/2012, 10:51
  Permalink

  Η ό,ποια ρύθμιση από την τράπεζα δε θα είναι προς όφελος της;Με την επιμήκυνση δεν επιβαρύνεται ο δανειολήπτης με περισσότερους τόκους;Έπειτα,το επιτόκιο,αν είναι σταθερό μέχρι τώρα,η τράπεζα θα ζητήσει την μετατροπή του σε κυμαινόμενο.φυσικά το κεφάλαιο δε θα μείνει το ίδιο.Αναφέρω τη δική μου περίπτωση.Οφείλω 9000 στο ΤΤ η αποπληρωμή του είναι το 2017.Αν ζητήσω επιμήκυνση,το οφειλόμενο ποσόν θα παραμείνει το ίδιο;

  Σχολιάστε
  • 26/02/2012, 10:55
   Permalink

   Όχι. Εδώ γίνεται λόγος για κούρεμα στο ποσό που χρωστάς.

   Δηλ με κρατική παρέμβαση να έρθει να σου πει:

   Χρωστάς 100.000 για 25 χρόνια και πληρώνεις 600 ευρώ το μήνα;

   Από αύριο θα χρωστάς 50.000 πάλι για 25 χρόνια και θα πληρώνεις 300 ευρώ το μήνα.

   Σχολιάστε
 • 26/02/2012, 12:23
  Permalink

  Ωραία όλα αυτά μέν, αλλά υπάρχει και κόσμος που….δέν έχει μία! Πιό πολύ μου άρεσε η πρόταση που έγινε τις προάλλες απο στελέχη της ΟΤΟΕ για γενικοτερο κούρεμα ετσι ωστε το σύνολο των δόσεων ενός ατόμου ή μιάς οικογένειας να μήν ξεπερνά το 30% του εισοδήματός του και απο την άλλη αν το εισόδημα δέν ξεπερνα το όριο της φτώχειας (6900€ ατομικό ή 14200€ οικογενειακό) να γίνεται οριστική και ολική διαγραφή! 

  Σχολιάστε
  • 26/02/2012, 12:30
   Permalink

   Το άρθρο αναφέρεται σε δήθεν μυστική έκθεση. Δεν αναφέρεται σε κάποια πρόταση που έγινε επίσημα από κάποιον.

   Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις θα σπρώξουν προς γενική διαγραφή χρεών.

   Πείτε με αισιόδοξο, αλλά κάπως έτσι το διαισθάνομαι. Διαγραφή χρεών, στυλ Παπαδόπουλου.

    

   Σχολιάστε
   • 26/02/2012, 17:02
    Permalink

    Αυτο που λές φιλε μου το πιστεύω κι εγώ! Το πιστευουν και φίλοι μου, στελέχη τραπεζών (οι οποιοι και με συμβουλευαν απο χρόνια πρίν να κάνω σταση πληρωμών κι εγώ ο βλάξ δέν τους ακουγα…) το πιστευει και γνωστός μου δικηγόρος και μου τα λένε απο την αρχή ακόμα της κρίσης το 2009. Ειδικά οι τραπεζικοί φίλοι μου λένε να μήν μπλέξω με το Ν3869 γιατι θα καταλήξω να πληρώνω σαν κορόιδο αναβιωνοντας χρεη τα οποία έτσι κι αλλιως σε λίγα χρονάκια τα διαγράφουν απο μόνοι τους, ειδικα κι όλας που δέν εχω καμμία περιουσία. Ο Παπαδόπουλος διεγραψε τα αγροτικά χρέη (δέν υπήρχαν τοτε καταναλωτικά και καρτες) και έδωσε και στεγαστικά δάνεια με πολύ καλούς όρους. Ηταν βλέπεις στρατιωτική δικτατορία και όχι κ(υ)νοβουλευτική/τραπεζική…..

    Σχολιάστε
   • 26/02/2012, 17:08
    Permalink

    Θα είναι τόσο αμείλικτη η κατάσταση, τα γεγονότα, και τα δεδομένα, ειδικά μετά τον Μάϊο, που αναπόφευκτα,

    “Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις θα σπρώξουν προς γενική διαγραφή χρεών. Πείτε με αισιόδοξο, αλλά κάπως έτσι το διαισθάνομαι. Διαγραφή χρεών, στυλ Παπαδόπουλου.”

    Θα το κάνουν Α Ν Α Γ Κ Α Σ Τ Ι Κ Α …..

    Σχολιάστε
 • 26/02/2012, 23:56
  Permalink

  Οι τράπεζες θέλουν εκατομμύρια αγελαδιτσες ( συγνώμη δανειολήπτες ) να τις αρμέγουν επ άπειρον.
  Να έχουν μερίδιο στο εισόδημα τους για παντα. Αυτό είναι ένα σύστημα.
  Ο δανειολήπτης ( αγελαδίτσα ) που εξοφλεί το δάνειο ή που προχωράει σε στάση πληρωμών, είναι εκτός συστήματος. Η τράπεζα έχασε μια αγελαδίτσα.
  Αυτή την εποχή, όλο και περισσότερες αγελαδίτσες αποχωρούν από το σύστημα ( για τους γνωστούς λόγους) , μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται χιονοστιβάδα αποχωρήσεων.
  Το σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης. Κόκκινος συναγερμός.
  Οι μαζικοί πλειστηριασμοί εκτός του ότι δεν είναι η λύση, τουλάχιστον αυτή την εποχή, δεν θα κάνουν και τις αγελαδίτσες να επιστρέψουν στο σύστημα. Το σύστημα κινδυνεύει.
  Αντίθετα ένα μικρό κούρεμα με μια μείωση της δόσης με παράλληλη αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής θα είναι το τυράκι ώστε ένας σημαντικός αριθμός ( το μεγαλύτερο ποσοστό) από τις αγελαδίτσες να επιστρέψουν στο σύστημα, δεμένες βέβαια χειροπόδαρα ως το τέλος της ζωής τους.
  Για τις υπόλοιπες αγελαδίτσες ( μικρότερο πσοσοστό ) που δεν πληρούν τα κριτήρια επιστροφής στο σύστημα, θα γίνουν πλειστηριασμοί. 
  Με αυτό τον τρόπο το σύστημα θα σωθεί. Αυτό τους απασχολεί και ένα τέτοιο σχέδιο επεξεργάζονται.
  Ξεχάστε τις διαγραφές χρεών, γνώμη μου………

  Σχολιάστε
  • 27/02/2012, 04:07
   Permalink

   Προτιμώ να μείνω εκτός συστήματος και να πτωχευσω μεσω του Ν3869 κι ας μήν μου ξαναδώσουν ποτέ ξανά καρτα ή δάνειο. Ετσι κι αλλιώς αυτά που χρωστάω δέν τα ξεπληρώνω ούτε σε τρείς ζωές. Μήν ξεχνάμε όμως και το εξής….με ενα γενναίο κούρεμα χρεών, πολλές αγελαδίτσες θα μπορούν να αποκαταστήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα και απο ένα σημείο και μετά να ξαναγίνουν αποταμιευτές. Πολλοί θα επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες απο εκει που τις εχουν σε συρτάρια και στρωματα καθώς δέν θα έχουν πιά κίνδυνο να τους τα κατασχουν. Αποτέλεσμα? Και πάλι ενισχυμένη ρευστότητα για τις τράπεζες  αλλα και για την αγορά. ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ χρειάζονται οι τραπεζες, για να έχουν ρευστοτητα να εξακολουθήσουν να δίνουν δάνεια και σε άλλες αγελάδες. Αυτή τη στιγμή την έχουν πατήσει γιατι δάνεισαν στις αγελαδες αντι για χορταράκι, αέρα κοπανιστο!!! Αποτέλεσμα….τέρμα το γάλα απο τα ισχνά πλέον γελάδια!!! Κι αν πλειστηριασουν μερικούς….στάβλους…τίποτα δέν θα πιάσουν γιατί κανείς πιά δέν τους θέλει!!!

   Σχολιάστε
  • 27/02/2012, 09:56
   Permalink

   Οράτιε

   θα συμφωνούσα μαζί σου, αν ήταν λίγες οι αγελαδίτσες που με μια μικρή διευκόλυνση μπορούσαν να επιστρέψουν στο σύστημα.

   Τώρα όμως, εκτός του ότι οι αγελαδίτσες είναι άπειρες, και αυξάνουν συνεχώς, έχουμε και το φαινόμενο, κάποιες άλλες αγελάδες, ενώ έχουν, δεν πληρώνουν, διότι αισθάνονται ότι έρχεται διαγραφή χρεών.

   Βλέπε χαράτσι ΔΕΗ. Εγώ το πλήρωσα και βλέπω τους διπλανούς που δεν το πλήρωσαν να μην έχουν απολύτως καμία επίπτωση. Μάντεψε, αν θα το ξαναπληρώσω και μάντεψε πόσο μαλάκας αισθάνομαι που το πλήρωσα την πρώτη φορά.

   Άρα ως αγελαδίτσα, την πάτησα μια φορά αλλά δεν την ξαναπατάω.

   Και κακά τα ψέματα, ζώντας στην Ελλάδα, αυτός που πληρώνει στην ώρα του, πάντα στο τέλος βγαίνει μαλάκας, αφού στους καθυστερημένους πάντα δίνεται μια έκπτωση ή κάποιο bonus.

   Κοντολογίς, αυτοί που θα τρέξουν βιαστικά και θα υπογράψουν ρυθμίσεις, είναι αυτοί που θα την πατήσουν.

   Και το τελευταίο. Στο φινάλε, αν ήμουν τράπεζα, και από τις 100.000 αγελάδες οι 99.500 επέστρεφαν σαν κορόιδα στο σύστημα, θα κούρευα τα χρέη των υπολοίπων, προκειμένου να βγάλουν το σκασμό και να μη μου χαλάνε την πιάτσα.

    

   Σχολιάστε
  • 27/02/2012, 12:30
   Permalink

   Εγω θα συμφωνησω με τον Oratioss.  Καλος πελατης της τραπεζας, οσο και να σας φαινεται, περιεργο, ειναι αυτος που ΔΕΝ πληρωνει.
   Αυτο δεν το λεω εγω, το λενε οι τραπεζιτες.  
   Απλα μαθηματικα να ξερει κανεις, μπορει να καταλαβει γιατι.  Αυτος που πηρε 5 και επιστρεφει 8 στην ωρα του, δινει στην τραπεζα συγκεκριμμενο κερδος, υπολογισμενο και αναμενομενο.  Αυτος που καθυστερει, πληρωνει και πληρωνει και θα πληρωνει στον αιωνα τον απαντα, γιατι φυσικα δεν προκειται να του χαριστουν, ουτε βεβαια εχουμε και καμμια νομολογια που να υποστηριζει τον αφραγκο.
   Μακαρι να χαριστουν, η να κουρευτουν.  Δεν το βλεπω ομως.

   Ειμαστε δεμενοι χειροποδαρα.  Μην ξεχναμε τον τροπο που λειτουργει η Διαταγη Πληρωμης!  αν εχεις περιουσια, στην πλειστηριαζει.  Αν οχι σε περιμενει.
   Γιατι να χαρισουν.  Αφου μπορουν να περιμενουν χωρις χρονικο περιορισμο!

   Και κατι τελευταιο.  Οι αγελαδιτσες στα κοπαδια ενεργουν ομαδικα.  
   Οι αγελαδιτσες εδω ομως, ειναι μονες.  Γι’ αυτο και τις ρημαζει ο “λυκος”!
    
   Εννοειτε οτι δεν μιλαω για ατομα οπως εμεις.   Που ενημερωνονται.  Που ψαχνουν.
   Οι δανειοληπτες ειναι εκατομμυρια, εδω ομως ειναι μερικες δεκαδες! 

   Σχολιάστε
 • 27/02/2012, 10:37
  Permalink

  Κάτι…σαν το μνημόνιο 2 που υπέγραψε η ΕΛΛΑΔΑ μου φαίνεται παιδιά !!!!
  Να προσέξουν πολύ όσοι τρέξουν για τις ρυθμίσεις…..και τι θα υπογράφουν !!!!!
  Αποκλείεται να τους αγάπησαν ξαφνικά…..το τυράκι το βλέπουμε η φάκα που είναι???? 

  Σχολιάστε
 • 27/02/2012, 11:07
  Permalink

  Ολα ειναι συναρτηση εισοδηματος και αξια περιουσιας.Παραδειγμα βγαζεις 3000 το μηνα το ακινητο αξιζει 100000 και χρωστας συνολικα 300000 σε 10 τραπεζες.θα πρεπει να δινω 1500 το μηνα για απειρα χρονια!!!Και στο τελος το ακινητο θα ειναι παλιο και υπερφορολογημενο!Σημερα με 500 ευρω νοικιαζεις σπιταρονα.Η ποιο εξυπνη λυση μενω στο υποθηκευμενο ακινητο χωρις να πληρωνω τιποτα και αποταμιευω την δοση που πρεπει να δινω 1500*5χρονια συνολο περιπου 85000 με τοκους και αγοραζω ακινητο (σε αλλο ονομα φυσικα!)χωρις δανεια!Ετσι οπωσ ειναι η κατασταση εαν ανοιξουν οι πληστειριασμοι θα χρειαστουν το λιγοτερο 5 ετη να με βγαλουν!Εαν ομως χρωσταω λιγα και η περιουσια μου ειναι μεγαλυτερη αλλα και παλι δεν μπορω να πληρωσω μονο η λυση του κουρεματος δανειου υπαρχει.  

  Σχολιάστε
 • 27/02/2012, 17:11
  Permalink

   Και επειδή αυτή την περίοδο ήδη επεξεργάζονται σχέδια για το πως θα σώσουν το σύστημα ( και όχι εμάς ).
  Οι αγελαδίτσες οφείλουν να είναι ενωμένες και να πιέσουν με κάθε τρόπο προς μια λύση που θα εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.
  Οφείλουμε δηλαδή οι διανειολήπτες να ενωθούμε και να απαιτήσουμε λύση η οποία θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή και η οποία δεν θα οδηγεί σε αδιέξοδα.
  Πάνω απ όλα μία λύση η οποία θα καταργεί κάθε καταχρηστικό όρο και κάθε τοκογλυφικό επιτόκιο στο δανεισμό.ενώ παράλληλα θα σέβεται την έννοια της εστίας, της οικογένειας και της προσωπκής ευημερίας.
  Διαφορετικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με δική τους ευθύνη, το σύστημα θα καταρρεύσει, θα κατεδαφιστεί.
  Ήρθε ο καιρός να ενωθούμε ώστε να εκπροσωπηθούμε επιτέλους στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα τώρα.
  Αύριο θα είναι αργά.

  Σχολιάστε
 • 27/02/2012, 17:35
  Permalink

  Ok ας πούμε ότι έκανα processing και κατάλαβα αυτό που “αρνούνται” να καταλάβουν οι κυβερνώντες ή γιατί είναι ηλίθιοι ή γιατί είναι προδότες (πόσο πιο καλό ακούγεται το πρώτο ε;). Μήπως μας ξεφεύγει ότι έχουμε περάσει το “σημείο επιστροφής”, και ότι πλέον το “κούρεμα” με ή χωρίς βάψιμο, για πολλούς δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Το ίδιο αντιμετωπίζουν επαγγελματίες που αφού τους ξεζούμισε το σύστημα, έρχεται τώρα να εξαγγείλει ελαφρύνσεις. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι (ή ότι σε φτιάχνει τέλος πάντων). Μας πήδηξαν καλά καλά οι τράπεζες και τώρα ρωτάνε αν θέλουμε βαζελίνη; Ευχαριστώ δε θα πάρω. Συνήθισα στα σκληρά. Σεισάχθεια τώρα και τις διευκολύνσεις να τις βάλετε στον κωλοτράβα σας.
  Και μια μικρή, τόση δα απαιτησούλα: στο κοπάδι με τις αγελαδίτσες μπορώ εγώ να είμαι “η αγελάδα που γελά”;

  Σχολιάστε
  • 27/02/2012, 17:50
   Permalink

   Αυτό λέμε! Οι ρυθμίσεις προσφέρονται για να σωθούν οι τράπεζες, όχι οι δανειολήπτες.

   Είδαν ότι σε λίγο δεν θα πληρώνει κανένας και σκέφτηκαν ότι έτσι:

   α. Πουλάνε ψυχή προς τους ψηφοφόρους.

   β. Ίσως τα κορόϊδα, στην ψευδαίσθηση ότι σώζουν το σπίτι τους, να πληρώνουν για καμιά 60-70 χρόνια δόσεις, πράγμα προτιμότερο, από το να παρατήσουν τ α σπίτια και να μην ξέρει τι να τα κάνει η τράπεζα.

   Βέβαια, αυτή η πονηρή διάταξη περί αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων των ακινήτων, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία εταιρειών εκμετάλλευσης – ενοικίασης ακινήτων.

    

    

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.