Νέα “βόμβα” της Ευρωζώνης η Ισπανία

Του Δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα

Με 4,75 εκατομμύρια ανέργους, χρέος σε υψηλό 22 ετών και αναθεωρημένο έλλειμμα η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομίας.

Οι αγορές ανησυχούν για τα στοιχεία που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Μαδρίτη, καθώς εκφράζονται ανοιχτά οι φόβοι ότι δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει του δημοσιονομικούς της στόχους.

Το κόστος δανεισμού αυξάνει συνεχώς, ενώ η τελευταία δημοπρασία έδειξε ότι οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στα Ισπανικά ομόλογα.

Σε υψηλό 22 ετών το χρέος

Το χρέος της Ισπανίας έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 11 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε 12 μήνες. Φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 78,5% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών.

Οι υποχρεώσεις της Ισπανίας για το τρέχον έτος υπολογίζονται στα 37 δις ευρώ, σχεδόν 11 δις λιγότερα από τις περσινές της δανειακές ανάγκες που άγγιζαν τα 48,2 δις ευρώ.

Για φέτος η Μαδρίτη έχει πραγματοποιήσει κάτι λιγότερο από τις μισές ομολογιακές της εκδόσεις, που θα τις επιτρέψουν να καλύψουν τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο, οι αγορές προβληματίζονται από τη νέα άνοδο στην απόδοση των 10 ετών ομολόγων της χώρας, που πλέον διαμορφώνεται στην περιοχή του 5,5%, μετά την σημερινή έκδοση ομολόγων, από την οποία άντλησε 2,59 δις ευρώ, μακριά από τον ανώτατο στόχο των 3,5 δις ευρώ.

Νέος στόχος για το έλλειμμα

Το Ισπανικό έλλειμμα αποτελεί έναν ακόμα λόγο ανησυχίας. Η Μαδρίτη μετά την μονομερή της απόφαση να βάλει τον πήχη για το έλλειμμα σε πιο προσιτά επίπεδα, συνάντησε την αντίδραση των Βρυξελλών. Έτσι, υπήρξε μεταξύ τους συμφωνία για νέο στόχο του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,5% που ήταν πέρυσι.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων ύψους 27 δις ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2016.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε η αύξηση του χρέους δεν πρόκειται να ανακοπεί, αφού η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα κόβει και δαπάνες.

Οι ανησυχίες

Οι αγορές εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει τελικά, να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εν μέσω πανευρωπαϊκής ύφεσης.

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή έκθεση της S&P, σύμφωνα με την οποία Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία θα βιώσουν πραγματική ύφεση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλείται να καθησυχάσει τις αγορές που δείχνουν σημάδια απαισιοδοξίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν την περασμένη εβδομάδα, ότι πλέον η κατάσταση στην Ισπανία «είναι πολύ δύσκολη».

Οι αγορές ανησυχούν για τις επόμενες ημέρες, καθώς ακολουθεί τετραήμερο αργίας για τα χρηματιστήρια. Την Παρασκευή έως και την Μ. Δευτέρα οι αγορές θα είναι κλειστές λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Να θυμίσουμε ότι το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε την ενίσχυση της δύναμης πυρός της Ευρωζώνης στα 800 δις ευρώ, χτίζοντας ένα τείχος προστασίας ενάντια στην κρίση.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Με τις ανησυχίες γύρω από την ισπανική οικονομία, χτίζεται ένα τείχος προστασίας προς την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα εξίσου ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς η χώρα μας δεν μένει πλέον «ξεκρέμαστη» στην Ευρωζώνη.

Η όποια συνολική λύση βρεθεί για την κρίση χρέους, θα περιλαμβάνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ισπανία και την Πορτογαλία.

olympia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Νέα “βόμβα” της Ευρωζώνης η Ισπανία

 • 05/04/2012, 14:47
  Permalink

  Καλησπέρα!

  Εκεί που είσαι είμουνα, και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις! 

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.