Νόμος το πριμ των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Ούτε η ύφεση, ούτε η ανεργία, ούτε κάποιος άλλος κοινωνικός παράγοντας μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας προς τις εκλογές.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποίησε το Προεδρικό Διάταγμα, με την κωδικοποίηση της εκλογικής νομοθεσίας.

Οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν αναλλοίωτες και εξακολουθούν να ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομών, με εξαίρεση βεβαίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίσθηκε επί ΝΔ, τον λεγόμενο νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος και πριμοδοτεί με 50 έδρες αντί για 40 που ίσχυε έως τώρα το πρώτο σε ψήφους κόμμα.

Επιπλέον, το κάνει αυτό, ανεξάρτητα από τη διαφορά που θα έχει με το δεύτερο, ενώ για την κατανομή των εδρών ισχύει η απλή αναλογική.

Οι έδρες κατανέμονται με βάση τις ψήφους που λαμβάνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας.

Όπως και να χει, για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, απαιτείται το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 37%.

Όσο περισσότερα μάλιστα κόμματα υπερβαίνουν το φράγμα του 3% και μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Έτσι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δίνουν διαβατήριο για τη Βουλή σε έξι κόμματα και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα (η ΝΔ και το ΠαΣοΚ), θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο και τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων.

news247.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Νόμος το πριμ των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα”

  1. Εύχομαι Πρώτο κόμμα να μην είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, ώστε ο νόμος να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον τους.

    Αρχίσαμε τις αλχημείες για τη λεηλασία των ψήφων των αντιμνημονιακών κομμάτων.

    Τρέμουν στην ιδέα να έχουμε αντιμνημονιακούς στην εξουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *