Οι ελληνικές τράπεζες θα χάνουν ετησίως 1,4 δις ευρώ από έσοδα εκ τόκων λόγω της μείωσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των χαμηλότερων επιτοκίων – Αλλάζει το προφίλ εσόδων των τραπεζών…έρχονται λιγότερα και φτωχότερα έσοδα…

Η απομείωση του ελληνικού χρέους το haircut 70% που επιβλήθηκε στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων των τραπεζών δεν επιφέρει μόνο  ζημία 27 με 30 δισ ευρώ αλλά και απώλεια εσόδων από τόκους 1,4 δις ευρώ ετησίως.
Οι ελληνικές τράπεζες έως το 2020 θα χάσουν 11 δις ευρώ σε έσοδα από τόκους  και η απώλεια αυτή θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την δραστική μείωση των χαρτοφυλακίων ομολόγων λόγω haircut καθώς και από την μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου των νέων ομολόγων.

Οι ελληνικές τράπεζες προ της απομείωσης του χρέους είχαν περίπου 2 δις ευρώ σε έσοδα εκ τόκων από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τα έσοδα αυτά θα μειωθούν στα 600 εκατ δηλαδή ετήσια απώλεια εσόδων από τόκους 1,4 δις ευρώ.
Τα 1,4 δις ευρώ απώλεια στα έσοδα από τόκους μεταβάλλει άρδην και το προφίλ εσόδων των τραπεζών κοινώς δεν θα έχουν μόνο λιγότερα αλλά και φτωχότερα ποιοτικά έσοδα.

Οι βασικές πηγές εσόδων των ελληνικών τραπεζών είναι έσοδα από τόκους σε δάνεια και ομόλογα, προμήθειες σε δάνεια και επενδυτικές δραστηριότητες και έκτακτα έσοδα.

Η αλλαγή του προφίλ εσόδων των ελληνικών τραπεζών εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τις τράπεζες να ισοσκελίσουν αυτή την απώλεια με μείωση εξόδων κατά κύριο λόγο τόσο στις απολαβές των εργαζομένων όσο και με μειώσεις καταστημάτων και μειώσεις προσωπικού.

Επειδή σε αυτή την φάση είναι αδύνατη η αναπλήρωση των 1,4 δις ευρώ που θα χάνουν οι τράπεζες ετησίως είναι εύλογο οι διοικήσεις να στραφούν στα θέματα περιστολής του κόστους.

Για να δώσουμε μια διάσταση στην δομή των εσόδων των τραπεζών σε ετήσια βάση τα προ προβλέψεων έσοδα διαμορφώνονται στα 4 με 4,5  δις ευρώ.

Αφαιρώντας 1,4 δις ευρώ εσόδων από τόκους και χωρίς να μεταβληθούν έσοδα και έξοδα τα προ προβλέψεων  έσοδα θα μειωθούν στα 2,6 με 3,1 δις ευρώ περιλαμβανομένων σε αυτά και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Με μια φυσιολογική ροή χωρίς δραματικές αλλαγές τόσο από το εξωτερικό όσο και στις νέες προβλέψεις που θα διενεργηθούν για το 2012 πέραν αυτών που θα προκύψουν από την Blackrock και χωρίς να αλλοιωθεί το προφίλ εξόδων ειδικά των ανελαστικών που αποτελούν και την πλειοψηφία μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το τραπεζικό σύστημα συνολικά δεν θα μπορεί να παράγει κέρδη πάνω από 600-700 εκατ σε καλές περιόδους έναντι 5 δις στο παρελθόν. (Αναφερόμαστε στα επόμενα 2-3 χρόνια οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί η κατάσταση να έχει ομαλοποιηθεί)

Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν από την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα.

Η επόμενη μέρα επιφυλάσσει για τις τράπεζες λιγότερα έσοδα και φτωχότερα έσοδα.
Ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί ποσοτικά η κερδοφορία των τραπεζών στο μέλλον θα είναι η δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων και ειδικά των ανελαστικών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι ελληνικές τράπεζες θα χάνουν ετησίως 1,4 δις ευρώ από έσοδα εκ τόκων λόγω της μείωσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των χαμηλότερων επιτοκίων – Αλλάζει το προφίλ εσόδων των τραπεζών…έρχονται λιγότερα και φτωχότερα έσοδα…

 • 23/03/2012, 21:43
  Permalink

   Και λίγα χάνουν πρέπει να χάσουν τουλάχιστον τα 100πλάσια να τελειώνουμε.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.