Οκτώ μικρές τράπεζες προς πώληση στην Ελλάδα – Ποιες είναι και πόσο αξίζουν πραγματικά;

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 8 μικρές τράπεζες βρίσκονται προς πώληση στην Ελλάδα, είτε απευθείας πώληση του 100% των μετοχών είτε μέσω αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου. Ποιες είναι αυτές και πόσο πραγματικά αξίζουν; Οι τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης ή αναζητούν στρατηγικούς συμμάχους είναι:

1) Citibank Ελλάδος πωλείται προς 10-20 εκατ ευρώ

2) Η νέα Proton bank πωλείται τουλάχιστον 250 εκατ όσα χρήματα δηλαδή θα επενδύσει το ΤΧΣ.

3) Η FBBank πωλείται μεταξύ 15-25 εκατ ευρώ

4) Η Geniki bank πωλείται όλο το ποσοστό της Societe Generale με τίμημα που δεν έχει καθοριστεί καθώς η Γαλλική τράπεζα έχει επενδύσει 1,5 δις ευρώ και με την νέα αύξηση κεφαλαίου 575 εκατ που σχεδιάζεται προσεχώς.

5) Η Aegean Baltic Bank βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης με τίμημα περί τα 5 εκατ ευρώ.

6) Η Cyprus Development bank έναντι τιμήματος μάλλον συμβολικού

7) Η Millennium Bank η οποία θα μπορούσε να πωληθεί 150 εκατ ευρώ

8) Η Probank προχωράει σε αμκ και ομολογιακό και δεν θα απέκλειε στρατηγικό σύμμαχο.

Δεν πωλείται όπως οι άλλες τράπεζες αλλά διερευνά συμμαχίες.

Probank

Δεν θα απέκλειε στρατηγική συμμαχία η Probank η οποία σχεδιάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση με αύξηση κεφαλαίου 80 εκατ και έκδοση ομολογιακού 50 εκατ ευρώ.

Μέσα στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων είναι και το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με άλλη τράπεζα, ή εταιρικό σχήμα που θα ήθελε να καλύψει το ομολογιακό ή να εισφέρει νέα κεφάλαια.

Το ομολογιακό πάντως θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως δέλεαρ στους παλαιούς μετόχους ώστε να διακρατούν ένα τίτλο με καλή απόδοση.

H νέα Proton bank

Το ΤΧΣ θα καταβάλει έως 250 εκατ και αυτό θα αποτελέσει την βάση της διαπραγμάτευσης με τους επίδοξους μνηστήρες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η νέα Proton bank δυνητικά θα μπορούσε να πωληθεί σε διάστημα 2-3 μηνών από την τρέχουσα περίοδο.

Citibank

Η Citibank είναι προς πώληση και με βάση πληροφορίες με 10-20 εκατ ευρώ θα μπορούσαν να αγοραστούν όλα τα καταστήματα.

Η τράπεζα ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να πωληθεί εσχάτως ανεπιτυχώς.

Geniki bank

Η Societe Generale πουλάει την Geniki bank και αυτό είναι γεγονός. Όμως ποιος αγοράζει;

Με δεδομένη την δυσκολία πώλησης η Γαλλική μητρική σχεδιάζει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 575.097.829,200 ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί στην έκτακτη Γενική συνέλευση της στις 24 Οκτωβρίου 2011.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι κεφαλαιακές ενισχύσεις της Geniki Bank έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου μια φορά το χρόνο, ποσά τα οποία απορροφώνται στις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.

Για την αύξηση θα εκδοθούν 1.437.744.573 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,30 η καθεμία με προτεινόμενη τιμή διάθεσης 0,40 και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 10,125 νέων μετοχών ανά μία (1) παλαιά.

FBBank

Οι δύο βασικοί μέτοχοι Ρέστης με 59,52% και ΑΤΕ με 39,09% πουλάνε.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου της FBBank αλλά δεν καλύφθηκε καθώς ενώ ο στόχος ήταν 40 εκατ ευρώ τελικώς οι δύο μέτοχοι η οικογένεια Ρέστη και η ΑΤΕ κατέβαλλαν μόνο τα 8,519 εκατ ευρώ.

Το ερώτημα είναι πότε θα κατατεθούν και από ποιον μέτοχο τα 31,5 εκατ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου που δεν καλύφθηκε;

Η τράπεζα FBBank είχε ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 40 εκατ.

Πως αποδεικνύεται αυτό στο αριθμό φύλου της κυβερνήσεως 5988 στις 7 Ιουλίου του 2011 και στην παράγραφο 6 αναφέρεται σαφώς ότι το ύψος της αύξησης θα είναι έως 40 εκατ ευρώ.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η τράπεζα εξετάζει να εκδώσει υβριδικά κεφάλαια ή μειωμένης εξασφάλισης.

Η αύξηση κεφαλαίου δεν καλύφθηκε και οι βασικοί μέτοχοι ή κατά το ακριβές η οικογένεια Ρέστη ζήτησε νέα παράταση ώστε να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου. Η ΑΤΕ δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει άλλα κεφάλαια.

Aegean Baltic Bank

Προς πώληση βρίσκεται η Ελληνική Aegean Baltic Bank η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας και της χρηματοδότησης πλοίων. Η Aegean Baltic Bank είναι ελληνική τράπεζα με μικρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά αξιόλογη παρουσία στον ναυτιλιακό κλάδο.

Μέτοχοι της Aegean είναι με 48% η General Electric Capital και 52% λοιποί μέτοχοι.

Στους λοιπούς μετόχους περιλαμβάνονται και ο εφοπλιστής Τσάκος.

Δεν είναι σαφές αν θα πωλήσει η General Electric Capital ή κάποιος άλλος εφοπλιστής.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία το ενεργητικό της Aegean Baltic Bank ανέρχεται στα 373 εκατ, τα δάνεια 209 εκατ, οι καταθέσεις 219 εκατ και τα κεφάλαια 89 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα έχει χορηγήσει πάνω από 180 δάνεια (εκ των οποίων 106 κοινοπρακτικά ) μαζί με την HSH Nordbank AG, Credit Suisse, Citibank, Dresdner Bank, Fortis, ING, Natixis, ABN AMRO, Piraeus Bank, Marfin Egnatia Bank.

Cyprus Development bank

Πωλείται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Cyprus Development bank η CDBBank.

H τράπεζα πριν λίγα χρόνια αποκρατικοποιήθηκε και η νέα της μετοχική σύνθεση είναι η Path Holding με 20%, η Leon Investment με 20% ο Σιακόλας με 16% η Delphis investment με 14%. Η τράπεζα δημιουργήθηκε το 1963 διαθέτει μικρό δίκτυο καταστημάτων και περιορισμένες δραστηριότητες ενώ έχει και παρουσία στην Ρωσία μέσω της θυγατρικής Kuban IBK.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες τόσο οι βασικοί μέτοχοι όσο και η κυβέρνηση της Κύπρου έχουν ξεκινήσει ένα διερευνητικό κύκλο επαφών και με ελληνικές τράπεζες αλλά και με επιχειρηματίες ώστε να πωλήσουν την Cyprus Development bank.

Πιθανότατα να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο προσεχώς…

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *