Πιεσμένοι και με φόβους οι μισοί μαθητές στα ελληνικά σχολεία

Απογοητευμένοι αλλά και φοβισμένοι είναι οι περισσότεροι μικροί μαθητές στα σχολεία της χώρας μας είτε λόγω πίεσης είτε επειδή δε νοιώθουν ασφαλείς στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ψυχοσωματικές διαταραχές. 

 

Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής -ΕΠΙΨΥ (Έρευνα HBSC/WHO) δείχνει την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία αλλά και την απογοήτευσή τους από το σύστημα εκπαίδευσης με συνέπεια να εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. 

Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τέσσερις 11χρονους και 1 στους δύο 13χρονους και 15χρονους αισθάνονται αρκετά ή πολύ πιεσμένοι από το σχολείο. Η πίεση από το σχολείο συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, σημειώνουν οι επιστήμονες του ΕΠΙΨΥ. 
 
Με βάση τα αποτελέσματα σχετικά με την ικανοποίηση από το σχολείο: Δύο στους 3 εφήβους απαντούν ότι τους αρέσει το σχολείο, υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών από ό,τι αγοριών και μικρότερων μαθητών από ό,τι μεγαλύτερων. Από το 1998 και μετά, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που τους αρέσει το σχολείο.   
 
Επίσης λιγότεροι από τους μισούς μαθητές πιστεύουν ότι το σχολείο τους είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεται κανείς, ενώ ένας στους 5 μαθητές δεν νιώθει ασφαλής στο σχολείο.  
Τρεις στους 5 μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, με το ποσοστό αυτό ωστόσο, να μειώνεται σημαντικά από το 2002 και μετά. 
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι μόλις οι μισοί μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ μόνο 1 στους τρεις 15χρονους αναφέρει κάτι τέτοιο.
 

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πιεσμένοι και με φόβους οι μισοί μαθητές στα ελληνικά σχολεία”

  1. τελικα το προβλημα εφτασε πολυ γρηγορα και στα παιδια μας.ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.ειναι οτι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ.ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ. νεα παιδια που αντι να χαιρονται να σπουδαζουν να μορφωνονται να παιζουν να γελανε ρε αδερφε και να κανουν πλακες οπως καναμε εμεις στην ηλικια τους τους ΜΕΤΑΔΟΣΑΜΕ την μελαγχολια και την καταθλιψη χωρις να φταιμε χωρις να ειναι επιλογη μας.το μοναδικο που μπορουμε καιΠΡΕΠΕΙ να κανουμε για την ψυχικη υγεια του μελλοντος της ελλαδας των παιδιων -της-μας ειναι να τα βοηθησουμε ΕΜΕΙΣ οι γονεις οπως καλλιτερα μπορουμε και δεν βαριεσε ρε αδερφε ας τους πουμε και κανενα μικρο ψεμα αρκει και μονο να τα βοηθησουμε.ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΝΑ ΠΛΗΓΟΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ Τ Ι Π Ο Τ Α.ξερω ειναι δυσκολο σε πολλες οικογενειες να κρυψουν τα προβληματα τους απο τα παιδια αλλα τουλαχιστον προσπαθηστε.οταν γυρναω σπιτι προσπαθω να αφηνω τα προβληματα μακρια απο τα παιδια μου.εχω την γυναικα μου να συζητω.και κρυβω οσο μπορω τα προβληματα μακρια λεγοντας οτι ολη η ελλαδα ειναι ετσι και καποια στιγμη ολα θα αλλαξουν.ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.που θα ειναι καλλιτερο γιατι η γεννια μου θα εχει φυγει και η δικη τους θα ζει. για αυτο το πραγμα πρεπει να προσπαθουμε ολοι.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ,,και κατι αλλοΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑς ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.απλα δεν πιστεψα στην ιστορια της ελλαδας που γραφει ολοκληρες σελιδες για προδοτες και εφιαλτες.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΟΙΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ ΠΗΓΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η επιβίωση του web site εξαρτάται από τα λιγοστά έσοδα που αποφέρει η προβολή διαφημίσεων.
Παρακαλούμε να επιτρέψετε την προβολή διαφημίσεων του Web Site, ρυθμίζοντας το πρόγραμμα adblock που διαθέτετε.