Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη

Κρίσιμο το Eurogroup, έρχονται κι άλλες «διασώσεις»;

Λίγες μόνον ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη, ψηλά στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται η τυπική έγκριση του πολυαναμενόμενου «τείχους προστασίας» της Ευρωζώνης, με την «διπλή λειτουργία» των Ταμείων διάσωσης της ΕΕ (ESM – EFSF), (δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr), οι αγορές και οι αναλυτές έχουν πλέον εμφανώς στρέψει την προσοχή, τον προβληματισμό αλλά και τα … κερδοσκοπικά τους βέλη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στην Ισπανία η Πέμπτη απεδείχθη κατά πολλούς η πρώτη ημέρα του «πολέμου» με την κοινωνική αντίδραση στα νέα μέτρα λιτότητας να κορυφώνεται και τα εργατικά συνδικάτα να ετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση στη συνέχεια. Την Παρασκευή το πρωί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012. Έναν προϋπολογισμό που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία της χώρας καθώς ήδη στην αρχή της εβδομάδας η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία έχει εισέλθει και επίσημα σε ύφεση!

Οι αναλυτές πλέον εκφράζουν και δημόσια τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η Ισπανία είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ ήδη οι περισσότεροι αμφισβητούν για τη δυνατότητα της χώρας να επανακτήσει σύντομα την πρόσβασή της στις αγορές. Πιο δηκτικός όλων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup κ. Willem Buiter ο οποίος ανέφερε ότι η Ισπανία θα χρειαστεί με τη σειρά της ένα νέο πακέτο διάσωσης εντός του 2012.

Αλλά και οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι η Ισπανία θα χρειαστεί τη βοήθεια της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με δυο λόγια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του EFSF για να ανακεφαλαιποιήσει τις τράπεζες της.

Την ίδια ώρα στην γειτονική Πορτογαλία τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι η χώρα θα έχει την τύχη της Ελλάδας, δηλαδή θα αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Ήδη την Πέμπτη η κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας, ανακοινώνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για μείωση κατά 3,1%.

Κι ενώ η κατάσταση στο Νότο μοιάζει εφιαλτική, η αρνητική έκπληξη ήρθε από την Ολλανδία και δευτερευόντως τη Γερμανία. Αρχής γενομένης από την Ολλανδία, όπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, απηύθυνε έκκληση στην ολλανδική κυβέρνηση να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα μέτρα για το έλλειμμα, προειδοποιώντας ότι το χρέος θα αυξηθεί υπέρμετρα τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση συνεργασίας της Ολλανδίας βρίσκεται εδώ και τέσσερεις εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση προϋπολογισμού και δεν μπορεί να φτάσει σε συμφωνία καθώς τα κόμματα διαφωνούν ως προς το εύρος και το είδος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Κι όλα αυτά την ώρα που στη Γερμανία το χρέος άγγιξε το 140% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι ήδη σε υψηλότερο επίπεδο από ότι ήταν το αντίστοιχο ελληνικό όταν η χώρα μας υπέβαλλε αίτηση για υπαγωγή της στο πρώτο … Μνημόνιο!

protothema.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

4 Σχόλια Πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη

 • Spiridio

  Καλησπέρα σας!

  Έχει επισημανθεί πολλάκις, ότι έρχεται σφοδρή πανευρωπαϊκή καταιγίδα. Οι αριθμοί και τα στοιχεία είναι αφοπλιστικά.

  Η δε νέα αύξηση του Ευρωπαϊού μηχανισμού στήριξης στα 800 δις Ευρώ είναι απλά … εφήμερα παιχνιδάκια των Βρυξελλών.
  Το μεγαλύτερο ποστοστό των 800 δις Ευρώ είναι απλά εγγυήσεις των ισχυρότερων κεντροβόρειων οικονομιών. Οι οποίες σιγά σιγά αρχίζουν και εμφανίζουν τα πραγματικά τους προβλήματα. Ύφεση, ελλείματα, αύξηση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο έχων πρόβλημα δηλαδή, εγγυάται για κάποιον άλλον …, οξύμωρο, δε νομίζετε?

  Σε ένα παράλογο Ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, όπου,

  1. προκρίνεται η διακράτηση της ρευστότητας -1.3 τρις Ευρώ λιμνάζουν στη ΕΚΤ σε overnight καταθέσεις από όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες-,  
  2. το Ευρώ παραμένει υπερτιμημένο σε ιστορικά υψηλά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε λειτουργεί ως καταφύγιο ρευστότητας, επιτείνοντας το πρόβλημα,
  3. το υφεσιακό περιβάλλον εντείνεται και συνεπικουρείται από την ελαχιστοποίηση επενδύσεων, καθώς όλοι περιμένουν να πέσουν περεταίρω οι τιμές πριν κινηθούν,
  4. ο πληθωρισμός έχει δαιμονοποιηθεί από την πολιτική ελίτ,

  όλα οδηγούν με ακρίβεια, σε μία βίαιη εκδήλωση ενός στασιμοπληθωριστικού τυφώνα που θα συμπαρασύρει τα πάντα! Χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με μόνο όπλο τη δημοσιονομική λιτότητα, και την επερχόμενη – σε 1-2 χρόνια – είσοδο καί της Γερμανίας σε ύφεση …, όλα θα καταρρεύσουν με πολύ θόρυβο.

  Λέγοντας όλα, εννοούμε καί τις τράπεζες φυσικά, και ειδικά τις εγχώριες οι οποίες περί άλλων τυρβάζουν. Και εδώ είναι το ζητούμενο, για εμάς τους δανειολήπτες. Όλα δείχνουν, υπεραπλουστευμένα, να κινούνται υπέρ του τραπεζικού συμφέροντος.
  Η αλήθεια όμως είναι, ότι οι τράπεζες ΔΕΝ γλιτώνουν την χρεοκοπία και κρατικοποίησή τους, διότι λειτουργούν σε μία χώρα όπου δεν προβλέπεται ανάπτυξη, άρα κερδοφορία, για πάρα πολλά χρόνια. Στην ελεύθερη οικονομία ουδείς πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του σε μία επιχείρηση που δεν προβλέπεται να παράξει κέρδη στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα!

  Η μόνη πιθανή διέξοδό τους υποβόσκει πίσω από συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας που θα επιφέρουν οικονομικά οφέλη από συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. Στον Ελληνικό μικρόκοσμο όμως, του μικροσυμφέροντος και της αλληλοεξόντωσης των μετόχων, αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Κάπου … μέσα σε όλο αυτό το χάος … θα κερδίσουμε σημαντικά πράγματα, αγαπητοί δανειολήπτες. Υπομονή, και αισιοδοξία!

  • rogue

   Να! Αυτά κάνεις και χαμογελάμε όλοι! Κοινή λογική που δυστυχώς δεν την έχουν οι υθύνοντες. Ή μάλλον πιστεύουν πως εμείς δεν την έχουμε.

   • Spiridio

    Την καλησπέρα μου αγαπητή Μπουμπουλίνα!

    Μου αρέσει να βλέπω ΜΟΝΟ χαμογελαστούς ανθρώπους!

    Δυστυχώς, η λογική αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση μέσα στη Ελληνική πολιτική σκηνή, εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό το λόγο, βέβαια, φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε …, στην άβυσσο. Η καταιγίδα που έρχεται θα είναι σφοδρότατη … 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>