-Πως καταπίνεις έναν ελέφαντα; (Σεμινάριο έκτακτης ανάγκης σε μεγαλοστελέχη τραπεζών στην Αίγλη του Ζαππείου)

Από τον Ηλία Γ. Μπέλλο

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Αίγλη του Ζαππείου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση που ενδέχεται να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα επόμενα χρόνια. Στην Αίγλη είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών κυρίως από τις μονάδες του credit risk και των εισπράξεων αλλά και πολλοί επικεφαλής μονάδων πίστης για να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη ημερίδα για τους τρόπους διαχείρισης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και των συνεχώς αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών στεγαστικών και καταναλωτικών χορηγήσεων.

Στη συγκέντρωση παρόντες ήταν στελέχη μερικών από τους μεγαλύτερους οίκους διαχείρισης χρέους, εισπράξεων, αναδιαρθρώσεων αλλά και πώλησης των χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη όπως ο Najib Nathoo και ο Ορέστης Τσακαλώτος. Ο Najib Nathoo είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ένωσης Υπηρεσιών Διαχείρισης Πιστώσεων (Credit Services Association) της Βρετανίας και επικεφαλής της 1st Credit, επιχείρησης που με χρηματοδότηση από private-equity πρωτοστατεί στην βιομηχανία αγοράς δανείων και εισπράξεων. Ο Ορέστης Τσακαλώτος είναι ιδρυτής και επικεφαλής της Qualco μιας ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκτενώς στην Ευρώπη στον κλάδο της παροχής προϊόντων και λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών στο καυτό αυτό ζήτημα. Συνεργάζεται ήδη με όλες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και η αυξημένη ανάγκη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για αυτές τις υπηρεσίες οδήγησε στην κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου.

Αυτό που ήταν κυρίαρχο, τόσο στις παρουσιάσεις τον ομιλητών, όσο και στις σκέψεις των τραπεζιτών κρίνοντας από τις συζητήσεις στο περιθώριο των εργασιών ήταν το γεγονός πως η διαδικασία είσπραξης των δανείων έχει καταστεί νούμερο ένα προτεραιότητά τους και έχει ταυτιστεί πλέον με το σημαντικότερο έργο που έχουν να επιτελέσουν. Με το έργο της BlackRock ολοκληρωμένο, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον πολύ ακριβή στοιχεία για το ποια δάνεια λειτουργούν και ποια όχι.

Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων και ο προσδιορισμός ρεαλιστικών στόχων για το τι μπορεί να εισπραχθεί και τι όχι, πριν προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες (ή παράλληλα με αυτές) είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα. Και οι Έλληνες τραπεζίτες, των οποίων τα εσωτερικά τμήματα εισπράξεων κάποτε αποτελούσαν “δυσμενή μετάθεση” και σήμερα “πρώτη γραμμή”, θέλουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία όχι μόνο για να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά ανάκτηση των κεφαλαίων τους αλλά και για να μπορέσουν να διαμορφώσουν βιώσιμα business plan, επιτεύξιμους στόχους και καθαρούς ισολογισμούς.

Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η στρατηγική τριών σταδίων που περιέγραψε ο  Βρετανός γκουρού του χώρου Najib Nathoo. «Πως καταπίνεις έναν ελέφαντα;» ρώτησε ρητορικά τους τραπεζίτες αναφερόμενος στο τεράστιο εύρος που έχει αποκτήσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Τον κόβεις σε κομμάτια και τα τρως ένα, ένα» ανέφερε. Είπε λοιπόν πως πρέπει  ταχύτατα να διαχωριστούν τα δάνεια σε τρεις ομάδες. Αυτά που πρέπει να διακρατηθούν και να αναδιαρθρωθούν, αυτά που πρέπει να διακρατηθούν έως ότου μελλοντικά να διατεθούν σε τρίτους και τέλος αυτά που πρέπει και να αναδιαρθρωθούν και να πουληθούν.

Οι πωλήσεις πακέτων των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι τάση που βαίνει αυξανόμενη στην Ευρώπη και σύντομα θα εκδηλωθεί και στην Ελλάδα. Η παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αρμοδίων διευθύνσεων χτες στην Αίγλη σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου για τις ελληνικές τράπεζες. Με σηκωμένα τα μανίκια θα παλέψουν με τον «ελέφαντα» των μη εξυπηρετούμενων.

Όπως είπε η Μυρτώ Κυριακίδου, διευθύντρια των υπηρεσιών βελτίωσης απόδοσης χαρτοφυλακίων της Qualco δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα δουλευτεί το κάθε χαρτοφυλάκιο.

kourdistoportocali.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.