Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές καταθέσεις και οι εγχώριες τράπεζες;

Ιδιαίτερα δημοφιλείς έχουν καταστεί τα τελευταία δύο χρόνια οι επενδύσεις στο εξωτερικό, λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από το τέλος του 2009 έως σήμερα οι αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 63 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό περί τα 15 δισ. ευρώ κατέληξαν εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ή σε άλλες κινητές αξίες ξένων χωρών.Ο βασικός λόγος φυγής των κεφαλαίων αυτών είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ή κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, όσοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να διαφυλάξουν τα χρήματά τους έχασαν σίγουρο και μεγάλο κέρδος από τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες.

Για κάθε 100.000 ευρώ που αποταμιεύει κάποιος σε ελληνική τράπεζα μπορεί να αποκομίσει μέσω των λογαριασμών προθεσμίας ετήσιο εισόδημα της τάξης των 5.000 – 7.000 ευρώ ή 400 – 600 ευρώ το μήνα, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα!

 

Η πιθανότητα χρεοκοπίας

Εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ο κίνδυνος να χαθούν καταθέσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Αυτό συμβαίνει διότι οι αρχές θα προτιμήσουν να διασφαλίσουν στο 100% τις καταθέσεις μίας τράπεζας από το να διακινδυνεύσουν να προκληθεί πανικός σε ολόκληρο το σύστημα, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του.

Πάντως, σημειώνεται ότι βάση νόμου ισχύει προστασία των καταθέσεων έως το ύψος των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα ανά φυσικό πρόσωπο.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό ίδρυμα πτωχεύσει, οι αρχές θα διασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις.

Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε και στην πράξη με τις περιπτώσεις των Proton Bank και T Bank, οι οποίες ουσιαστικά πτώχευσαν, αλλά δεν «άνοιξε ρουθούνι».

 

Η έξοδος από το ευρώ

Βέβαια, όλες οι παραπάνω δικλίδες ασφαλείας παύουν να ισχύουν σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα επέλθει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα αποκοπεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές και θα πάψει να στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όλα τα ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν μεγάλη υποτίμηση.

www.banksnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές καταθέσεις και οι εγχώριες τράπεζες;

 • 16/02/2012, 11:46
  Permalink

  Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω παπαγάλος, γιατί μάλλον πληρώνει καλά το επάγγελμα.

  Τι μας διδάσκει το άρθρο;

  1. Ότι πρέπει να καταθέσουμε τα λεφτά μας στις τράπεζες, γιατί είναι εγγυημένα και μας δίνουν τόκο.

  2. Ότι πρέπει να βγάλουμε το σκασμό και να μην αντιδρούμε στους κυβερνητικούς χειρισμούς, διότι αν βγούμε από το ευρώ, αλίμονό μας. 

  Ε ρε ξύλο που θέλετε!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.