Σε αναμμένα κάρβουνα οι τραπεζίτες

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι ζημιές που θα εγγράψουν.

Παράλληλα η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου πως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστούν 40 δισ. ευρώ έχει προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία. Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως εάν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί σε πλήρη κρατικοποίηση, με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή τα ίδια κεφάλαια στο σύνολο του κλάδου κινούνται λίγο υψηλότερα από τα 30 δισ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν πως ακόμη και μικρότερες να είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια, θεωρείται πολύ δύσκολο οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδία μέσα, δηλαδή με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με εκδόσεις ομολόγων ή με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων.

Οπότε η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μονόδρομος. Μάλιστα με δεδομένο το υψηλό ύψος των ζημιών που θα καταγραφεί από το PSI και από τις διαγραφές δανείων, η προσφυγή στο ΤΧΣ θα σημάνει τη σημαντική μείωση των ποσοστών των παλαιών μετόχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *