Σε κρίσιμη κατάσταση οι γερμανικές τράπεζες

Ενεργοποιείται το ταμείο διάσωσης των γερμανικών τραπεζών, SoFFin

Tο ταμείο διάσωσης των τραπεζών SoFFin, που είχε συσταθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενεργοποιεί, όπως…
όλα δείχνουν, η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως έδειξαν τα νέα τεστ αντοχής που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι κεφαλαιακές ανάγκες των γερμανικών ιδρυμάτων υπολογίζονται στα 13 δις ευρώ. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνον στους νέους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας, σημειώνει ο Μάρτιν Φάουστ, από το Frankfurt School of Economics:

«Στα σενάρια αυτά, η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι τράπεζες έγινε στη βάση της σημερινής τους ονομαστικής αξίας. Ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας έχουν απολέσει όμως ως γνωστόν, μεγάλο μέρος της αξίας τους τους τελευταίους μήνες».

Μια παράδοξη κατάσταση;

Αυτό συνέβαλε στο να «κοπούν» πολλές τράπεζες στο πρόσφατο stress test. Μια μέρα αργότερα ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά εθελοντικό κούρεμα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Με απλά λόγια: τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρούνται και πάλι ασφαλή. Μια παράδοξη κατάσταση, κατά τον Φάουστ:
«Από τη μια ζητάμε από τις τράπεζες μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για τα ομόλογα που διαθέτουν. Από την άλλη οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες όσον αφορά τα ομόλογα».

Ως εκ τούτου για τον ίδιο η επανενεργοποίηση του Soffin είναι απλώς ένα προληπτικό μέτρο.

Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Sal. Oppenheim Νόρμπερτ Μπρεμς: «Όπως φαίνεται, μια μικρή ομάδα τραπεζών δεν θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις και θα χρειαστεί βοήθεια. Γι΄ αυτό και είναι χρήσιμο να υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο και να επανενεργοποιηθεί το Soffin».

Βασική υποψήφια…η Commerzbank

Άμεσα υποψήφια για διάσωση είναι για άλλη μια φορά η Commerzbank που χρειάζεται 5 δις ευρώ: «Ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου», εκτιμά ο κ. Φάουστ, «δεν θα απέδιδε πολλά. Επίσης, η προθυμία των επενδυτών να επενδύσουν στις τράπεζες, είναι μάλλον μικρή».

Προκειμένου να αυξήσουν τα αποθεματικά τους οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να παρακρατήσουν τα κέρδη τους. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν κέρδη, κάτι που στην παρούσα φάση δεν είναι αυτονόητο. Επίσης, στην περίπτωση αυτή, εκπίπτει ένα βασικό κίνητρο για δυνητικούς επενδυτές που είναι η προοπτική των μερισμάτων. Μοναδική διέξοδος, σύμφωνα με τον ειδικό, η διακοπή των πιστωτικών συναλλαγών. Με ολέθριες βέβαια συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από τα τραπεζικά δάνεια.

Αυτό ακριβώς θέλησε να αποτρέψει ο Β. Σόιμπλε με την πρότασή του να διασώζονται τράπεζες ακόμη κι αν οι ίδιες δεν το επιθυμούν, συμπληρώνει ο οικονομολόγος Μπρεμς:
«Αναγκάζεις τρόπον τινά τις τράπεζες να διατηρήσουν το στάτους του δανειοδότη της οικονομίας».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το SoFFin θα προσφέρει εγγυήσεις ύψους έως και 300 δις ευρώ.

newsbeast


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.