Σκληρή απάντηση δικαστών στον υπουργό Δικαιοσύνης

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με αφορμή όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου για τους δικαστές, απευθύνουν πέντε μεγάλες δικαστικές ενώσεις της χώρας καταλήγοντας με τη φράση «δεν διαχειριστήκαμε εμείς τις τύχες της χώρας ώστε να την οδηγήσουμε σε κάποιο τούνελ».

Χθες ο κ. Παπαϊωάννου είπε αναφερόμενος στους δικαστές πως «δεν σημαίνει ότι όποιοι έχουν ειδική μισθολογική μεταχείριση, όπως εμείς οι βουλευτές και οι δικαστές, δεν πρέπει να έχουν περικοπές και μειώσεις. Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι δικαστές πρέπει να εργαστούν περισσότερο, όπως όλοι μας για να βγει η χώρα από το τούνελ, από την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Δεν μπορώ να αποδεχθώ το αίτημα ότι αν μας περικόψουν τους μισθούς δεν θα εργαστούμε».

Η ανακοίνωση

Οι πέντε δικαστικές ενώσεις απάντησαν ως εξής:

«α) Ως προς την εργασία: Οι Δικαστικοί Λειτουργοί, αν και με ανεπαρκείς υποδομές σε προσωπικό και μέσα, εργάζονται περισσότερο από όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς της Ευρωζώνης , διεκπεραιώνοντας κατα έτος, κατά μέσο όρο, πολύ περισσότερες υποθέσεις, προσφέροντας στους πολίτες και στην επιστήμη πλήρη αιτιολογία των αποφάσεών τους.

Και β) ως προς την περικοπή των αποδοχών : Οι Δικαστικοί Λειτουργοί, αν και εργάζονται πέραν από το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο αλλά και τις εορτές και τις αργίες, έχουν υποστεί, εδώ και δύο έτη, τις μεγαλύτερες περικοπές των αποδοχών τους, από οποιουσδήποτε άλλους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανερχόμενες ( οι περικοπές) σε ποσοστό άνω του 40%.

Επειδή είναι πασίδηλο ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί εδώ και δεκαετίες εργάζονται καθημερινά σκληρά και δεν διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, ώστε να την οδηγήσουν  σε κάποιο «τούνελ», θα αναμέναμε καλύτερη ερμηνεία των θέσεών μας».

Ξεχωριστή ανακοίνωση του ΣτΕ

Οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ εξέδωσαν ξεχωριστή ανακοίνωση για το ίδιο θέμα στην οποία αναφέρουν:

“Με αφορμή δημοσιευθείσες στον Τύπο δηλώσεις του κ. υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, διευκρινίζεται ότι η πρόσφατη από 16.2.2012 επιστολή των Δικαστικών Ενώσεων προς τον κ. Πρωθυπουργό είχε ως μοναδικό στόχο να επισημάνει την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα σχετικά με τη μισθολογική κατάσταση των δικαστικών λειτουργών και συγκεκριμένα ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστεί, συγκριτικά με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις μεγαλύτερες μειώσεις των καθαρών αποδοχών τους, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40%. Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών κατά μεγάλο μέρος αντικρίζουν πραγματικές λειτουργικές δαπάνες και αποσκοπούν στην εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου και χρόνου για την απερίσπαστη άσκηση των καθηκόντων τους. Συνεπώς, περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών αυτών αναπόφευκτα υπονομεύουν την επιδιωκόμενη διατήρηση και επαύξηση της απόδοσης των δικαστικών λειτουργών.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων για το μέλλον της Χώρας. Ερμηνείες περί «ήσσονος προσπάθειας», ως αντίδρασης σε νέες περικοπές στις αποδοχές τους, δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην ανωτέρω επιστολή ούτε στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των δικαστικών λειτουργών”.

www.capital.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Σκληρή απάντηση δικαστών στον υπουργό Δικαιοσύνης”

  1. Οι δικαστικοί έχουν δίκιο διότι τα φέρνουν και μάλιστα χοντρά στο κράτος που με τη σειρά του φροντίζει να τα εξαφανίζει.
    Βλέπε Καλούση , Μπουρμπούλια και πόσοι άλλοι είναι που δεν τους έχουν εντοπίσει ακόμα διότι δεν ενοχλούν.
    Και τα φέρνουν στο κράτος βούρκο και τους κόβει και χρήματα  και τους βρίζει. Υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στη Χώρα αυτή υπάρχει δικαιοσύνη?
    Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει που και η δικαιοσύνη θα λογοδοτήσει για το πως εφάρμοσε τους νόμους 🙂

  2. – Oταν εκδιδατε ΔΠ χωρις να λαμβανετε υπ’ οψιν το αρθρο 628 της πολιτικης δικονομιας κουφαλες δικαστες καλα τα κονομουσατε απο τις τραπεζες ομως. Καλα ητανε τοτε ε ?
    – Οταν σας θυμιζει ο δανειοληπτης την 1219 στις ανακοπες κανετε πως την ακουτε για πρωτη φορα μπασταρδοι.
    – Τολματε και δικαιωνετε κατα 70% τις ανακοπες στα πρωτοδικεια και 95% στα ειρηνοδικεια λες και υπαρχει πολιτικη δικονομια δυο ταχυτητων.
    – Ποτε δεν ζητησατε Συνταγματικο Δικαστηριο αλλα ουτε και διαμαρτυρηθηκατε στο ΣτΕ που εκρινε το Μνημονιο ως συνταγματικο.
     
    Για ολα αυτα και ακομα περισσοτερα θα κατηγορηθειτε με την κατηγορια της εσχατης προδοσιας κατα του ελληνικου λαου οταν ερθει ο καιρος και να προσευχεστε να μην επανισχυσει η θανατικη ποινη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *