Σοκ! : Τι δείχνουν τα νέα σκληρά τεστ αντοχής των τραπεζών

Κι όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι όντως ξύπνησαν με την κατάρρευση της γαλλοβελγικής μεγα-τράπεζας Dexia και παρά τις διαφωνίες Μέρκελ – Σαρκοζί για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, βάζουν μπροστά τις σχετικές διαδικασίες. Και το παιχνίδι ξεκινά με έναν νέο γύρο τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, πραγματικά σκληρούς όρους σε πλήρη … αρμονία με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών περιφερειακών ομολόγων και που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες από τραπεζικές και εποπτικές πηγές, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν σημαντικά ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις στο νέο γύρο των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής και μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν έως και 100 δις ευρώ».Όπως δήλωσαν τραπεζικές πηγές στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα ένα νέο ιδιότυπο γύρο τεστ αντοχής, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σενάριο ύφεσης όπου ζητείται από τις τράπεζες να έχουν ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 7%, με τα ιδρύματα που δεν θα καταφέρουν να το πιάσουν να καλούνται στη συνέχεια να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εντολή της Αρχής έφτασε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την Παρασκευή και πως οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει τα αποτελέσματά τους έως και χτες τη νύχτα. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις θέσεις των τραπεζών ως το τέλος Ιούνη. «Είναι σημαντικός ο αριθμός των τραπεζών που αναμένεται ότι θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής», δήλωσαν άλλες πηγές.

Να θυμηθούμε ότι ο προηγούμενος γύρος των τεστ αντοχής 90 ευρωπαϊκών τραπεζών που διεξήχθη το καλοκαίρι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής είχε επικριθεί για την ηπιότητα των σεναρίων του και κυρίως για το ότι δεν περιλάμβανε κανένα σενάριο ισχυρής απομείωσης των προβληματικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στα τεστ του καλοκαιριού, χαμηλότερη ήταν και η απαίτηση για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, στο 5%, ενώ μολονότι περιλάμβαναν διάφορα σενάρια ύφεσης, σε κανένα σενάριο δεν προβλέπονταν η πιθανότητα εγγραφής σοβαρών ζημιών από τα ελληνικά και τα άλλα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Αντιθέτως, τα νέα τεστ αντοχής πραγματοποιούν αυτό το κρίσιμο βήμα και ζητούν από τις τράπεζες να αποτιμήσουν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που κατέχουν στις τιμές της αγοράς. Με μια απαίτηση για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7%, τα στοιχεία των προηγούμενων τεστ και αποτιμήσεις των κρατικών τίτλων στις τιμές αγοράς, οι υπολογισμοί του Reuters Beakingviews βγάζουν ότι στα τεστ θα αποτύχουν 48 ευρωπαϊκές τράπεζες από τις 90 που θα εξεταστούν – έναντι μόλις 8 τραπεζών που είχαν αποτύχει στα τεστ του περασμένου Ιουλίου – οι οποίες και θα κληθούν να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια ύψους 99 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, σημειώνει το Reuters, θα το υποστούν οι ελληνικές τράπεζες που έχουν ολόκληρα βουνά από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χρειαστούν γύρω στα 30 δις ευρώ νέα κεφάλαια στο πλαίσιο του σκληρού σεναρίου.

Με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2010, που χρησιμοποιήθηκαν στα πρόσφατα τεστ αντοχής, νέα κεφάλαια αναμένεται ότι θα χρειαστούν και πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Μεταξύ αυτών φέρονται ότι είναι η βρετανική Royal Bank of Scotland, οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank, η γαλλική Societe Generale και η ιταλική UniCredit. Βεβαίως πολλά από τα στοιχεία έχουν αλλάξει στο πρώτο μισό του 2011, για παράδειγμα η Deutsche Bank έχει περιορίσει δραστικά την έκθεσή της στο ελληνικό και ιταλικό δημόσιο χρέος, ενώ και η Royal Bank of Scotland έχει ανακοινώσει από τον Ιούλιο ότι έχει προβεί σε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα κινδύνων από το χαρτοφυλάκιο δανείων της με αποτέλεσμα να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια άνω του 7%.

Κάτι που παραμένει ασαφές ακόμη είναι αν τα κεφάλαια που θα περιλαμβάνονται στον δείκτη Tier 1 θα οριστούν με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, ή με βάση την πιο χαλαρή εκδοχή, που είναι γνωστή ως Βασιλεία 2,5.Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ανακοίνωσε ότι ζήτησε επικαιροποιημένα στοιχεία για τα κεφάλαια και την έκθεση των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων στα κρατικά ομόλογα, επισημαίνει το Reuters, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

www.banksnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.