Στα ύψη οι φόροι των ακινήτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Η αύξηση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το μεγάλο χτύπημα στις τσέπες των φορολογουμένων

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη δεδομένη πλέον αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τον Ιούνιο του 2012.

Αλλωστε αυτό προβλέπει το νέο μνημόνιο και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πως οτιδήποτε προβλέπεται και έχει να κάνει με επιβολή νέων φόρων ή μείωση μισθών εφαρμόζεται κανονικά. Τα διαρθρωτικά μέτρα είναι που δεν προχωρούν ποτέ.

Η αύξηση των τιμών της Εφορίας θα συμπαρασύρει αρκετούς φόρους προς τα επάνω, καθώς με τις αντικειμενικές αξίες συνδέονται αρκετοί φόροι, μεταξύ των οποίων οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που από έκτακτος φόρος έγινε μόνιμος, αλλά και άλλοι φόροι που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Αν ληφθεί υπόψη και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που στόχο έχει να ταυτιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές, οι επιβαρύνσεις σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι διπλάσιες των σημερινών.

Αυτό προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», όπου φαίνεται ότι οι τιμές της Εφορίας σε σύγκριση με τις πραγματικές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές παρά τη «γενναία» πτώση της τιμής των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί το 40%, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιμούν ότι το κράτος μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του από την τελευταία «δεξαμενή» που έχει απομείνει, αυτήν των ακινήτων.

Πάντως το μεγάλο χτύπημα στις τσέπες των φορολογουμένων θα επέλθει από την αύξηση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης. Με τη μεσοσταθμική αναπροσαρμογή κατά 40% τα έσοδα για εφέτος μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς σε πολλές περιοχές η αύξηση στο «χαράτσι» είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση στην τιμή ζώνης.

Παράγοντες της κτηματαγοράς δηλώνουν ότι ιδιοκτήτες καινούργιου σπιτιού 100 τ.μ. σε μια περιοχή χαμηλής αντικειμενικής αξίας (κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ.) πλήρωσαν πέρυσι 500 ευρώ «χαράτσι». Με την αύξησή της κατά 50% η αντικειμενική θα ανέλθει σε 1.500 ευρώ/τ.μ. Για το ίδιο σπίτι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 625 ευρώ, ενώ αν η τιμή ζώνης ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ, το «χαράτσι» θα εκτιναχθεί στα 750 ευρώ.

tovima.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Στα ύψη οι φόροι των ακινήτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

 • 20/02/2012, 14:06
  Permalink

  Χτύπα κι άλλο!

  Να δούμε ποιος θα αγοράζει ακίνητα σε λίγο!

  Σχολιάστε
 • 20/02/2012, 14:49
  Permalink

  Είδα όνειρο πως ο Βενιζέλος ότι κάνει το κάνει για να προστατεύσει το ακίνητο να μην γίνει κινητό… καλά τι βαράτε ένα αστείο είπα να πω και γω να γελάσει το χειλάκι μας…

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.