Στεγνώνουν από πρώτες ύλες οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ενός κακού μύρια έπονται και, στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων, η συγκεκριμένη λαϊκή φράση ταιριάζει απόλυτα. Με τις τράπεζες να έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση και με την αξιοπιστία της χώρας να παραμένει στο ναδίρ, τα προβλήματα είναι πολλά και δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην καθημερινότητα των εκπροσώπων του ελληνικού επιχειρείν.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στις σχέσεις των εν Ελλάδι εταιριών με τους ξένους προμηθευτές τους. Η εικόνα συνοψίζεται στα εξής:

  • οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, και, επιπλέον,
  • όχι μόνο έχουν περιορίσει το χρόνο αποπληρωμής των εμπορευμάτων, αλλά, επιπλέον, ζητούν τα χρήματα πριν την παράδοση !

Πληροφορίες του 24h.gr αναφέρουν ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας, με δίκτυο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, προμηθευτής περιόρισε την πίστωση από 70 σε 30 ημέρες.

Σε άλλη, η πίστωση των 60 ημερών έχει μετατραπεί σε προκαταβολή !

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων (οι συγκεκριμένες περιπτώσεις πρόκειται για “διαμάντια” του ελληνικού επιχειρείν”), αλλά για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο μεταφέρεται και στην άποψη, που έχουν για τις τράπεζες της χώρας μας. Αποτέλεσμα; Δέχονται εγγυητικές επιστολές αποκλειστικά από ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί συχνά στα όρια της ασφυξίας πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν κάποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται σε κλάδους ευπαθών προϊόντων, αφού αδυνατούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες στην ποιότητα που επιθυμούν, εμποδίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο την εύρυθμη λειτουργία τους.

www.24h.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *