Στην πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό προσανατολίζονται πιστωτικά ιδρύματα

Την πώληση ή την καλύτερη αξιοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων εκτός εθνικών συνόρων και ιδιαίτερα θυγατρικών τους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όπου έχουν αποκτήσει ισχυρή παρουσία μετά από προσπάθειες που ξεκίνησαν από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, εξετάζουν τράπεζες.

Βασικό σκεπτικό των κινήσεων αυτών είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης που πλήττει την χώρα μας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα των επιπτώσεων από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI+) που δημιουργεί επιτακτικά την ανάγκη για κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Eurobank, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Burgan Bank για την πώληση του μεριδίου της στην τουρκική θυγατρική της Eurobank Tekfen, το 70% της οποίας είχε αποκτήσει το 2007, έχοντας σχέδια δυναμικής ανάπτυξης στην τοπική αγορά.

Από το 2007, η Eurobank Tekfen έχει επιτύχει να υπερ-τριπλασιάσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε 1,5 δισ. ευρώ, να διπλασιάσει το δίκτυό της και να αυξήσει την κερδοφορία της. Η Eurobank Tekfen εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 85.000 πελάτες μέσω των 60 καταστημάτων της και κατατάσσεται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων τραπεζών στην Τουρκία με βάση το ύψος των δανειακών της υπολοίπων.

Όπως γίνεται κατανοητό από την ανακοίνωση της Eurobank η κίνηση αυτή που σηματοδοτεί την αποχώρηση της από την αγορά της Τουρκίας, αποσκοπεί στην βελτίωση βασικών της δεικτών. Συγκεκριμένα θα οδηγήσει σε βελτίωση του δείκτη των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της κατά σχεδόν 60 μονάδες βάσης (που ισοδυναμούν με κεφάλαια 300 εκατ.ευρώ) και θα βελτιώσει την ρευστότητά της κατά 800 εκατ.ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank εγκατέλειψε και το σχέδιο αυτόνομης επέκτασης της στην αγορά της Πολωνίας καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η πώληση του 70% της Polbank EFG στην Raiffeisen. Η Eurobank μέσω της τράπεζας που είχε αναπτύξει στην Πολωνία είχε πετύχει να κατακτήσει την 8η θέση στη λιανική τραπεζική με πάνω από 800.000 πελάτες.

Πωλήσεις όμως θυγατρικών τους ή έστω μειοψηφικών μετοχικών πακέτων σε θυγατρικές τους ή καλύτερη αξιοποίηση τους εξετάζουν και άλλες τράπεζες σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Alpha Bank με χθεσινή της πάντως ανακοίνωση-απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς δημοσιεύματα περί συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την Alpha Bank αναφορικά με θυγατρικές της στο εξωτερικό αναφέρει ότι “στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ανακεφαλαιοποιήσεως των ελληνικών τραπεζών, μελετά διάφορα σχέδια προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενδυναμώσεως των εποπτικών της κεφαλαίων, όμως ουδεμία συμφωνία υφίσταται περί του υπόψη αντικειμένου μετά της ΕΒRD”.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank διαθέτει ισχυρή παρουσία σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης με μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων.

www.express.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.