Συμψηφισμός εφάπαξ και οφειλών για δάνεια δημοσίων υπαλλήλων

Τον «συμψηφισμό» του εφάπαξ με τυχόν οφειλές για στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και την καταβολή του βοηθήματος σε δόσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ, καθώς 50.000 άτομα είναι στην αναμονή έως και δύο έτη λόγω του οικονομικού αδιεξόδου του ασφαλιστικού φορέα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα όσοι καταθέσουν τώρα αίτηση θα πάρουν το βοήθημα μετά από έξι ή και επτά έτη. Αρκεί να αναφερθεί πως ήδη πάνω από 550 άτομα έχουν πεθάνει περιμένοντας να πάρουν το εφάπαξ.

Οι τρεις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί αυτή τη στιγμή επί τάπητος είναι:

  • Ο «συμψηφισμός» του εφάπαξ με τυχόν οφειλές των δημοσίων υπαλλήλων για στεγαστικά δάνεια στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Το μέτρο αφορά 8.000 με 10.000 άτομα και το όφελος για το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η χορήγηση προκαταβολής από το εφάπαξ και η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις. Στόχος είναι η προκαταβολή να φτάνει το 40% και τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται σε δύο ακόμα δόσεις (συνολικά η εξόφληση θα γίνει σε τρία έτη). Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος που δικαιούται εφάπαξ 50.000 ευρώ θα πάρει ως προκαταβολή 20.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα δοθούν σε δύο δόσεις των 15.000 ευρώ.
  • Η έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για να βρεθούν τρόποι οικονομικής στήριξης του ταμείου. Μεταξύ άλλων θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της αύξησης των εισφορών προς τον ασφαλιστικό φορέα για να αποφευχθεί μία μεγάλη μείωση του καταβαλλόμενου βοηθήματος.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει μειώσεις έως και 30% στο εφάπαξ. Λόγω του οικονομικού αδιεξόδου του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τον Νοέμβριο υπήρξε μείωση του εφάπαξ κατά 20%.

www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *