Σύγχυση με τις δηλώσεις για «κούρεμα» των δανείων

Αναστάτωση προκάλεσαν στις τράπεζες οι χθεσινές παρεμβάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας περί σχεδίου «κουρέματος» των υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλετών, ακόμα και όσων μέχρι στιγμής αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τονίζουν ότι θεωρητικά μια απομείωση των δανείων θα προκαλούσε αντίστοιχες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης σε μια περίοδο που ήδη οι ανάγκες σε κεφάλαια είναι τεράστιες. Την ανάγκη σε πρόσθετα κεφάλαια θα έπρεπε να καλύψει το κράτος το οποίο ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε στο PSI καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών είναι εξαιρετικά απίθανο η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή μιας ρύθμισης που θα έβαζε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αποτελεί περισσότερο προεκλογικό πυροτέχνημα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η συζήτηση περί διαγραφής δανείων προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες, καθώς διαμορφώνεται μια κουλτούρα αθέτησης υποχρεώσεων σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα πρέπει, στο πλαίσιο του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης, να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές κάτι που θα καταστεί αδύνατο αν υπάρχει το φάσμα της διαγραφής δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) όπου συζητήθηκε το ζήτημα, οι επιτελείς των τραπεζών υπογράμμισαν τους κινδύνους που δημιουργεί η υιοθέτηση μιας κουλτούρας αθέτησης, τόσο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και ευρύτερα της εγχώριας οικονομίας.

Υπογραμμίζεται ότι με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει το 14% στη στεγαστική πίστη, το 25% στην καταναλωτική πίστη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το 11,5% των επιχειρηματικών δανείων.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.