Τα «ψιλά γράμματα» του νόμου για τις τράπεζες

Μπορεί να βλέπει ενισχυμένες τις τράπεζες μετά το PSI και την Blackrock ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος, αλλά ο κλάδος βράζει ως προς το πώς θα κρατήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα οι τράπεζες.

Κι αυτό διότι, σημαντικές λεπτομέρειες που διέπουν το νέο Νόμο, μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα. Οι τραπεζίτες, προς αποφυγήν «δυσάρεστων εκπλήξεων» προσπαθούν να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις, έχοντας άλλωστε το δικαίωμα της υποβολής προτάσεων, το οποίο και θα πράξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώσει στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά, τις ανάγκες του οίκου της, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις συνέπειες του PSI και των ελέγχων της Blackrock, αλλά και ενόψει των ελάχιστων κεφαλαιακών δεικτών που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, η κάθε τράπεζα θα ενημερώσει την εποπτεύουσα αρχή για το σχέδιο κεφαλαικής της ενίσχυσης, που θα περιλαμβάνει πλήθος εναλλακτικών, από πωλήσεις παγίων και θυγατρικών, αξιοποίηση ενεργητικού, επαναγορά τίτλων κ.α.

Για το υπόλοιπο κομμάτι που υπολείπεται από το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, εξαιρουμένων των διαθεσίμων που θα έχει εξασφαλίσει ιδίοις μέσοις, θα ορισθεί το ακριβές ποσό που θα πρέπει να καλύψει μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά το μίνιμουμ γενικό ποσοστό, π.χ. κατά το 10%. Εδώ είναι που προκύπτουν τα ερωτηματικά. Σύμφωνα με το Νόμο, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου, θα συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι, αγοράζοντας κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Αν η αύξηση δεν καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους παλαιούς μετόχους, το αδιάθετο τμήμα θα το καλύψει το ΤΧΣ αποκτώντας κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές, ενώ, για τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα από το Ταμείο για το εκτός της αύξησης τμήμα (δηλαδή για το 90%), το Ταμείο θα λάβει κοινές μετοχές, αλλά με αναστολή δικαιώματος ψήφου.

Ο ίδιος Νόμος προβλέπει την απαγόρευση της διάθεσης των μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ σε εταιρία ή φορέα που άμεσα ή έμμεσα ελέγχει το Δημόσιο. Επομένως, με τη ρύθμιση αυτή, αποκλείεται η πιθανότητα κρατικοποίησης. Όμως, ο ίδιος ο Νομος δεν ορίζει πού θα κατευθυνθούν οι μετοχές που θα μπορεί το ΤΧΣ να πουλήσει εφάπαξ ή τμηματικά. Και δεδομένου ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχουν υποχρέωση ή δικαίωμα επαναγοράς, παραμένει ανοιχτό το παράθυρο να τις πωλήσει το ΤΧΣ όπου θέλει ( π.χ. σε άλλη τράπεζα!).

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της τροπολογίας είναι αυτό που προβλέπει ότι το ΤΧΣ ως μέτοχος θα έχει δικαίωμα βέτο στη λήψη αποφάσεων αναπτυξιακής και στρατηγικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων πώλησης περιουσιακών στοιχείων, συνεργασιών, συγχωνεύσεων, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αποφάσεων περί μισθολογικού κόστους.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *