Τελικά θα μειωθεί το χρέος κατά 107 δισ.ευρώ;

Τα πάντα για τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο
H συμφωνία του Eurogroup, έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία υπερπροβάλλουν ως μια δήθεν μεγάλη ελάφρυνση, το «κούρεμα» του χρέους προς τους ιδιώτες, κατά €107 δις (53,5%). Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Υπάρχει όντως, ουσιαστική ελάφρυνση για τη χώρα και ζημία για τους ιδιώτες πιστωτές;

Καταρχήν, ως γνωστόν, το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους προσεγγίζει τα €350 δις, περίπου, επομένως ένα ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης των €107 δις, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα.
Πόσω μάλλον, όταν επίσημος στόχος του PSI, είναι το δημόσιο χρέος να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, όσο ήταν, δηλαδή, το 2009! Και πάλι όμως και αυτό ακόμα ο στόχος θα αποδειχθεί, στην πράξη, όνειρο θερινής νυκτός, μιας και βασίζεται σε εξωπραγματικές παραδοχές, τόσο για την πορεία της μνημονιακής ύφεσης όσο και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών (πρωτογενή πλεονάσματα κλπ).

Δηλαδή δεν μας έσωσαν;

Όμως, ακόμα και αυτό το μέγεθος των €107 δις, είναι πλασματικό καθώς, θα αντισταθμιστεί σχεδόν κατά το ήμισυ (€50 δις),, από το τροϊκανό δάνειο, που θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά και ως συνέπεια του PSI.
Τραγική «ειρωνεία», το γεγονός πως οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των €40 δις, με το εν λόγω ποσό να αυξάνεται ακριβώς λόγω του μεγαλύτερου «κουρέματος» τόσο σε ονομαστικούς όρους (53,5%) όσο και ως καθαρή παρούσα αξία (70+%).
Επιπροσθέτως, στο συνολικό «ισοζύγιο» του PSI, θα πρέπει να μετρήσουμε και τις απώλειες που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ως συνέπεια του κουρέματος. Οι απώλειες αυτές υπολογίζονται στα €12 δις, και θα μεταφραστούν, τους επόμενους μήνες, και σε απώλειες συντάξιμων αποδοχών!
Επομένως, για τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τους ασφαλισμένους, η καθαρή ελάφρυνση από το χρέος θα φτάσει μόλις τα €45 δις ή αλλιώς το 13% του συνόλου του χρέους!
Μάλιστα, η εφαρμογή του νέου μνημονιακού προγράμματος, που πάει πακέτο με το PSI, θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω μείωσης μισθών αλλά και αύξησης της ανεργίας!!!

Τελικά χάνουν οι πιστωτές;

Πέρα από την υπερπροβολή των όποιων “χρεοελαφρύνσεων”, τα ΜΜΕ στέκονται ιδιαίτερα και στις απώλειες που θα έχουν οι τράπεζες μετά το PSI.
Όμως, αυτό, που επίσης αποκρύπτεται είναι πως βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων τραπεζικής εποπτείας, οι τράπεζες έτσι και αλλιώς θα πρέπει να αποτιμούν στους ισολογισμούς τους, τα κρατικά ομόλογα στην αγοραία και όχι στην ονομαστική τους αξία!
Επομένως, και χωρίς το κούρεμα πάλι θα είχαν απώλειες, ενώ δεν θα έπαιρναν και ποτέ τα λεφτά τους στη λήξη των ομολόγων!!!
Αντιθέτως, με το PSI, οι τράπεζες, θα πάρουν στα χέρια τους
Α) ομόλογα διάρκειας έως 30 ετών τα οποία θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, και όχι από την ελληνική έννομη τάξη (σε ποσοστό 31,5%)
Β) χρεώγραφα εγγυημένα από το EFSF με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ (σε ποσοστό 15%)
Κοινώς την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαν να έχουν!!!

«Υποσημείωση»…

Τέλος, κανείς δεν ξέρει κατά πόσον και αν ναι με ποιους όρους και επιπλοκές θα υλοποιηθεί η ίδια η συμφωνία για το PSI.
Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα θεσμοθετήσει και πιθανότατα θα ενεργοποιήσει, τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC’s), λόγω της μικρής, σχετικά, συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.
Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία), επιβαρυνόμενη με όλα τα κόστη της επιλογής αυτής χωρίς κανένα από τα οφέλη, που θα είχε μια στάση πληρωμών με πρωτοβουλία μιας πραγματικά φιλολαϊκής κυβέρνησης με σκοπό τη διαγραφή του συνόλου του χρέους…

planet-greece.blogspot.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.