Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

 • nomore on Forum: Γενική συζήτηση 12δεν θυμάμαι το όνομα του δικ.γραφείου, θυμάμαι ότι είχα μιλήσει με 2 γυναίκες
 • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα και πάλι, τελικά έκανες αίτημα για μεγαλύτερο κούρεμα (Quest) ? ‘Εγινε αποδεκτό ή ακόμη δεν έχεις απάντηση ? Προς nomore, Από ποιό δικηγορικό γραφείο σου πρότ…
 • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2106262781 E-value
 • nomore on Forum: Γενική συζήτηση 12την απέρριψαν απότι κατάλαβα γιατί ήθελαν να δουν τα οικονομικά όρια, από τις 4500€ στην αρχή με έφτασαν στις 15500€ σταδιακά παίρνοντας κάθε 2 μέρες τηλέφωνο και ανεβά…
 • Quest on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπερα. για Dimitris75 ναι για ενα χρονο. εκανα αιτημα και αναμενω, παντως φαίνεται δυσχερης η αντιμετωπιση σου αιτιολόγησαν γιατί απέρριψαν το αίτημά σου ? από τη n…
 • nomore on Forum: Γενική συζήτηση 12καλημέρα, είχα διαβάσει για κουρέματα που άρχισαν οι τράπεζες, μου ήρθε επιστολή από alpha για εφάπαξ καταβολή περίπου 5300€ για κάρτα και δάνειο, συνολικά το χρέος είν…
Minilink

Τι αλλάζει σε αγορά και φορολογούμενους με το “μεγάλο αδελφό” της εφορίας

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα άγρυπνο και μόνιμο ηλεκτρονικό μάτι πάνω από την αγορά και τους φορολογούμενους ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών με την καταγραφή όλων των τραπεζικών και όχι μόνο συναλλαγών των φορολογούμενων. Από τον ερχόμενο Αύγουστο που θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων συναλλαγών των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, η αγορά ουσιαστικά θα παρακολουθείται από το ΥΠΟΙΚ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού πλέον δεν θα ξεφεύγουν από το φορολογικό ηλεκτρονικό δίχτυ ούτε οι συναλλαγές που γίνονται με μετρητά χωρίς την έκδοση αποδείξεων, αφού τα σχετικά ποσά θα εντοπίζονται αν κατατίθενται στη συνέχεια σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Μάλιστα, από 1-1-2012 όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται με τραπεζικό μέσο (πιστωτική κάρτα, επιταγή, κατάθεση κλπ), ενώ το όριο που ισχύει σήμερα είναι 3.000.

Με την ουσιαστικά πλήρη καταγραφή των συναλλαγών των φορολογούμενων και στο βαθμό που αυτή η επεξεργασία τους  θα είναι αποτελεσματική από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να επέλθουν σταδιακά αλλαγές στην αγορά και στη συμπεριφορά των φορολογούμενων. Ειδικότερα:

– όσοι φορολογούμενοι δεν κρύβουν εισοδήματα από την εφορία δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν την οικονομική συμπεριφορά τους. Οι φορολογούμενοι, ωστόσο, που αποκρύπτουν εισοδήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος πλέον να εντοπισθούν τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μεγάλος. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν είναι να διακρατούν το μαύρο εισόδημα σε μετρητά. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα έχουν πρόβλημα να το ξοδέψουν για την αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

– διευκολύνεται σημαντικά ο πραγματικός έλεγχος πόθεν έσχες των φορολογούμενων. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν πλέον με το πάτημα μερικών πλήκτρων σε ένα τερματικό του taxis να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου που ελέγχεται (έσοδα, δαπάνες κλπ.).

– παραδοσιακές εστίες φοροδιαφυγής, όπως οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ή ακόμη και οι ιατρικές πράξεις αναμένεται να περικυκλωθούν από την εφορία. Για παράδειγμα, στην κλασσική περίπτωση που ένας φορολογούμενος πουλά μια κατοικία στα χαρτιά στην αντικειμενική αλλά εισπράττει μεγαλύτερο τίμημα κινδυνεύει να εντοπισθεί από την εφορία. Το ποσό που εισέπραξε «μαύρο» θα κινδυνεύει να φορολογηθεί. Αντίστοιχα, αν ένας χειρουργός εισπράξει ένα ποσό ως «φακελάκι» και το καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να εντοπισθεί το άδηλο εισόδημα από τις φορολογικές αρχές.

– ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Για παράδειγμα, στοιχεία για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος θα είναι το ύψος των καταθέσεών του, των δαπανών του, των περιουσιακών του στοιχείων κλπ.

– στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν σημαντική αύξηση των δηλούμενων εισοδημάτων από όσους σήμερα αποκρύπτουν συστηματικά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. Αν υπάρξει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, είναι λογικό να δημιουργηθούν και προϋποθέσεις για μείωση φόρων.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 Σχόλια Τι αλλάζει σε αγορά και φορολογούμενους με το “μεγάλο αδελφό” της εφορίας

 • begar

  Εγώ θα έλεγα να ετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης.

  Αλλά που οι μαλάκες να βάλουν μυαλό!

 • ipnos-29

  Και η απόδειξη ότι είναι ανεπάγγελτοι όλοι αυτοί που παίρνουν μέτρα με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής είναι ηλίου φαεινότερο. βέβαια όλοι αυτοί που συνεδρίασαν ως ‘ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ” είδαν τις καταθέσεις τους να αυγατίζουν ευχάριστα όχι όμως και τα έσοδα του κράτους.
  Ας ελπίσουμε ότι το λάθος των 30 χρόνων στις επικείμενες εκλογές δεν θα επαναληφθεί.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>