Τι αλλάζει σε αγορά και φορολογούμενους με το “μεγάλο αδελφό” της εφορίας

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα άγρυπνο και μόνιμο ηλεκτρονικό μάτι πάνω από την αγορά και τους φορολογούμενους ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών με την καταγραφή όλων των τραπεζικών και όχι μόνο συναλλαγών των φορολογούμενων. Από τον ερχόμενο Αύγουστο που θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων συναλλαγών των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, η αγορά ουσιαστικά θα παρακολουθείται από το ΥΠΟΙΚ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού πλέον δεν θα ξεφεύγουν από το φορολογικό ηλεκτρονικό δίχτυ ούτε οι συναλλαγές που γίνονται με μετρητά χωρίς την έκδοση αποδείξεων, αφού τα σχετικά ποσά θα εντοπίζονται αν κατατίθενται στη συνέχεια σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Μάλιστα, από 1-1-2012 όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται με τραπεζικό μέσο (πιστωτική κάρτα, επιταγή, κατάθεση κλπ), ενώ το όριο που ισχύει σήμερα είναι 3.000.

Με την ουσιαστικά πλήρη καταγραφή των συναλλαγών των φορολογούμενων και στο βαθμό που αυτή η επεξεργασία τους  θα είναι αποτελεσματική από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να επέλθουν σταδιακά αλλαγές στην αγορά και στη συμπεριφορά των φορολογούμενων. Ειδικότερα:

– όσοι φορολογούμενοι δεν κρύβουν εισοδήματα από την εφορία δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν την οικονομική συμπεριφορά τους. Οι φορολογούμενοι, ωστόσο, που αποκρύπτουν εισοδήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος πλέον να εντοπισθούν τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μεγάλος. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν είναι να διακρατούν το μαύρο εισόδημα σε μετρητά. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα έχουν πρόβλημα να το ξοδέψουν για την αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

– διευκολύνεται σημαντικά ο πραγματικός έλεγχος πόθεν έσχες των φορολογούμενων. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν πλέον με το πάτημα μερικών πλήκτρων σε ένα τερματικό του taxis να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου που ελέγχεται (έσοδα, δαπάνες κλπ.).

– παραδοσιακές εστίες φοροδιαφυγής, όπως οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ή ακόμη και οι ιατρικές πράξεις αναμένεται να περικυκλωθούν από την εφορία. Για παράδειγμα, στην κλασσική περίπτωση που ένας φορολογούμενος πουλά μια κατοικία στα χαρτιά στην αντικειμενική αλλά εισπράττει μεγαλύτερο τίμημα κινδυνεύει να εντοπισθεί από την εφορία. Το ποσό που εισέπραξε «μαύρο» θα κινδυνεύει να φορολογηθεί. Αντίστοιχα, αν ένας χειρουργός εισπράξει ένα ποσό ως «φακελάκι» και το καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να εντοπισθεί το άδηλο εισόδημα από τις φορολογικές αρχές.

– ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Για παράδειγμα, στοιχεία για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος θα είναι το ύψος των καταθέσεών του, των δαπανών του, των περιουσιακών του στοιχείων κλπ.

– στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν σημαντική αύξηση των δηλούμενων εισοδημάτων από όσους σήμερα αποκρύπτουν συστηματικά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. Αν υπάρξει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, είναι λογικό να δημιουργηθούν και προϋποθέσεις για μείωση φόρων.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Τι αλλάζει σε αγορά και φορολογούμενους με το “μεγάλο αδελφό” της εφορίας

 • 19/04/2012, 14:28
  Permalink

  Εγώ θα έλεγα να ετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης.

  Αλλά που οι μαλάκες να βάλουν μυαλό!

  Σχολιάστε
 • 19/04/2012, 18:21
  Permalink

  Και η απόδειξη ότι είναι ανεπάγγελτοι όλοι αυτοί που παίρνουν μέτρα με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής είναι ηλίου φαεινότερο. βέβαια όλοι αυτοί που συνεδρίασαν ως ‘ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ” είδαν τις καταθέσεις τους να αυγατίζουν ευχάριστα όχι όμως και τα έσοδα του κράτους.
  Ας ελπίσουμε ότι το λάθος των 30 χρόνων στις επικείμενες εκλογές δεν θα επαναληφθεί.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.