Τι είδε η BlackRock στην Αθήνα

Τα «προβλήματα» που συνάντησαν τα στελέχη της BlackRock στην προσπάθειά τους να ετοιμάσουν την έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, περιγράφει άρθρο των New York Times.

Όπως επισημαίνεται, η προσέγγιση από την Ελλάδα έγινε την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Ιουνίου. «Όλη την προηγούμενη δεκαετία, η χώρα είχε εκδώσει δισεκατομμύρια δολαρίων κρατικού χρέους, προκαλώντας μια κρίση που έπληξε την οικονομία της χώρας, πιέζοντας τις τράπεζές της και ταρακουνώντας το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδας έψαξε να βρει μια εταιρεία που θα ετοίμαζε μια έκθεση για την κατάσταση του χαρτοφυλακίου δανείων 18 χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ζήτησε από την BlackRock και άλλες τρεις εταιρείες, την Blackstone, την Oliver Wyman και την Alvarez & Marsal, να καταθέσουν μια πρόταση για το πώς η κάθε μία θα εργαζόταν για την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων.

Αν και οι άλλες εταιρείες είχαν καλύτερα πιστοποιητικά ανάλυσης και αναδιάρθρωσης, η BlackRock ειχε το πλεονέκτημα πως μόλις είχε τελειώσει μια παρόμοια έκθεση για την Ιρλανδία.

«Ήταν η μόνη εταιρεία που είχε αναλύσει ένα τραπεζικό σύστημα την ίδια περίοδο», αναφέρει ο Χαράλαμπος Σταματόπουλος, μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα νέα ότι προσελήφθη η BlackRock για αυτή τη δουλειά, «προκάλεσαν ανατριχίλα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχολιάζουν οι New York Times, καθώς τα τραπεζικά στελέχη ανησυχούσαν ότι οι τράπεζες θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, όπως στην Ιρλανδία.

«Είχαμε ακούσει για τη δουλειά τους στην Ιρλανδία, και τα αποτελέσματα προκάλεσαν μεγάλο πανικό. Ήταν τρομακτικό», δηλώνει ο επικεφαλής του wholesale banking στην Alpha Bank, Αρτέμης Θεοδωρίδης.

Η BlackRock αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, καθώς επρόκειτο για την μεγαλύτερη αντίστοιχη τέτοια εργασία τους. Στην Ιρλανδία είχαν να ασχοληθούν με τέσσερις μόνο τράπεζες. «Ήταν επίσης η πρώτη δουλειά που τα στελέχη τους δεν μιλούσαν τη γλώσσα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη της BlackRock ήταν πολύ διακριτικά στη διάρκεια της παρουσίας τους στη χώρα.

Δεν είχαν τίποτα που να έχει επάνω του το logo της εταιρείας, η οποία μάλιστα είχε προσλάβει 18 ένοπλους ανθρώπους ασφαλείας για να μεταφέρουν τα στελέχη με βαν ή σε σπάνιες περιπτώσεις με μηχανές. Είχαν ακόμη και κωδική ονομασία, Solar, ώστε αρκετοί από τα γραφεία του κτηρίου να νομίζουν ότι η ομάδα ήταν μια εταιρεία ηλιακής ενέργειας.

Η BlackRock συγκέντρωσε πληροφορίες για εκατομμύρια δανείων και χρησιμοποίησε τα στοιχεία για να δημιουργήσει μια εικόνα σχετικά με τις πιθανές ζημιές στο χαρτοφυλάκιό τους.

Οι τράπεζες είχαν δημιουργήσει ειδικά data rooms για τη BlackRock και εκεί τους περνούσαν πληροφορίες, επιτρέποντας στην εταιρεία να δει δεδομένα όπως collateral και το ιστορικό των πληρωμών.

Οι Jessica Tan και Charles Hatami, δύο από τα στελέχη που βρέθηκαν στην Ελλάδα, δήλωσαν πως έμειναν έκπληκτοι από την ποιότητα των δεδομένων και τα αποτελέσματα. Οι περισσότερες τράπεζες, όπως δήλωσαν, δεν δάνειζαν «απρόσεκτα», όπως έκαναν οι τράπεζες στις ΗΠΑ στη διάρκεια της άνθισης του real estate.

«Η αγορά καταναλωτικού δανεισμού είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα, και ήταν πειθαρχημένοι στην προσέγγισή τους.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι φορτωμένος με χρέη», δήλωσε ο Phillips της BlackRock.

www.bankwars.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.