Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες;

Έχουμε την εντύπωση ότι κατά την ημέρα όπου  έλαβε χώρα η κρίσιμη για το μέλλον των τραπεζών συνάντηση Παπαδήμου – Προβόπουλου  πήραμε μια εικόνα των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα, ποιές τράπεζες θα το παλέψουν περισσότερο για να αποφύγουν τα χειρότερα, ακόμη και την κρατικοποίηση στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης που έρχεται.

Συγκεκριμένα, παρατηρώντας κανείς τη συνεδρίαση (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) διαπίστωνε την εμφανώς καλύτερη εικόνα της ΕΤΕ, της Alpha Bank, αλλά και της Κύπρου η οποία βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση – δεδομένου ότι τρέχει ήδη η αύξηση κεφαλαίου  σε σχέση με την εικόνα της EFG Eurobank, της Πειραιώς, της MPB του ΤΤ και της ΑΤΕ.

Για την ιστορία  η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 2,36 ευρώ (+5,36%) και της Alpha Bank στα 1,42 ευρώ (+2,90%). Από την άλλη πλευρά με σημαντική πτώση η μετοχή της EFG Eurobank (0,898 ευρώ, -7,42%), της Πειραιώς (0,386 ευρώ, -4,69%), του ΤΤ (0,60 ευρώ, -7,69%), της ΑΤΕ (0,25 ευρώ, -4,21%) και της Marfin Popular Bank (0,262 ευρώ, -4,03%).

Τώρα όσον αφορά την περίπτωση  της ΕΤΕ και της Alpha Bank (εννοείται μαζί με την Κύπρου), για διαφορετικούς λόγους, πιστεύουμε ότι είναι οι δύο τράπεζες που θα το παλέψουν περισσότερο να σωθούν και να αποφύγουν τα χειρότερα, αν και σε κάθε περίπτωση ο τελικός λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την ΕΤΕ,  έχει αφενός το “Brand name”, αφετέρου κάποια ρευστότητα (σημειώνεται πάντα βέβαια ότι ο τελικός λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος), ενώ θεωρούμε ότι θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι ο μεγάλος παίχτης της αγοράς σχεδόν πάντα την γλυτώνει, έστω και με κόστος.

Αναφορικά με την περίπτωση της Alpha Bank, αν και το συνολικό ποσό της ζημίας τελικά ανεβαίνει, μετά τη συμμετοχή των δανείων των ΔΕΚΟ στο κούρεμα (ο λογαριασμός από τα ομόλογα πάντως είναι απόλυτα διαχειρίσιμος), υπάρχουν σενάρια ότι ένα μέρος της αύξησης, πιθανόν και μεγάλο, θα καλυφθεί από τους άραβες, που ήδη κατέχουν ένα ποσοστό στην τράπεζα (περίπου 5%), ενώ είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετείχαν στην αύξηση που θα έκανε το νέο σχήμα της Alpha Bank και της EFG Eurobank.

Τώρα, όσον αφορά τον τελικό λογαριασμό ή πιο συγκεκριμένα το ύψος των αυξήσεων που θα χρειαστούν οι τράπεζες (στο πλέον συντηρητικό σενάριο για 10% κάλυψη των συνολικών αναγκών με αύξηση κεφαλαίου) έχουμε τα ακόλουθα:

ETE: Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 900εκ με 1,2δις ευρώ (Κεφαλαιοποίηση σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο: 2,26δις ευρώ).

Alpha Bank:  Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 550εκ με 650εκ ευρώ (Κεφαλαιοποίηση: 760εκ ευρώ).

EFG Eurobank: Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 650εκ με 750εκ ευρώ (Κεφαλαιοποίηση: 495εκ ευρώ).

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 400εκ με 450εκ (Κεφαλαιοποίηση: 441εκ ευρώ).

ATE Bank: όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, υπάρχει πιθανότητα να γίνει χρήση ακόμη και της “Bad Bank”, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους (διαβάστε προηγούμενο σχόλιο).

Όσον αφορά την περίπτωση του ΤΤ και της Marfin Popular Bank πιστεύουμε ότι με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Τέλος, απλά να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο το 10% των συνολικών αναγκών, κάτι το οποίο απλά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάγκη και για νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Πηγή: http://www.badmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *