Το Αλαλούμ με το PSI Plus και η …αγωνία των τραπεζών

Το σκηνικό τρέλας με το PSI συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και όλα δείχνουν πως το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%. Στην Ευρωζώνη οι διεργασίες για το συγκεκριμένο θέμα είναι έντονες και οι αξιωματούχοι με κάθε ευκαιρία παραδέχονται πως θα τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνία της 21ης Ιουλίου που αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

 

Και αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν και το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, φτάσαμε από το PSI και στο PSI Plus. Πάντως οι πληροφορίες και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι αντιφατικές και προκαλούν σύγχυση.

 

Τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου υποστηρίζουν πως ο γαλλογερμανικός άξονας κατέληξε σε συμφωνία για κούρεμα 40% στα ελληνικά ομόλογα. Η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να πείσει τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ εκείνη από τη μεριά της δέχθηκε να μπει η Ελλάδα στον EFSF, αλλά υπο πολύ αυστηρή επιτήρηση. Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο το όφελος δεν θα είναι σημαντικό, καθώς ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να πάει στη στήριξη των τραπεζών και των ταμείων. 

 

Τι σημαίνει το μεγαλύτερο «κούρεμα»

Τα σενάρια για πολύ μεγαλύτερο haircut από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχουν προκαλέσει ανασ
Σύμφωνα με τον Dow Jones οι προσπάθειες για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επικεντρώνονται τώρα στο να ζητηθεί από τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερη απομείωση στη συμμετοχή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών υπογραμμίζει ότι οι απομειώσεις αυτές μπορεί να κυμαίνονται από 40%-60%.
Όμως οι δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση ήταν αυτές του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στην Αυστριακή τηλεόραση, δήλωσε ότι στην Ευρωζώνη συζητείται haircut των ελληνικών ομολόγων πάνω από 50%! Στην ερώτηση ότι στη συνοδό κορυφής της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε κούρεμα 21% και τώρα μιλάμε για ένα κούρεμα 50 έως 60%, ο Γιούνκερ είπε: «Μιλάμε για περισσότερο», ενώ τόνισε πως: «Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μίας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα μέλος».

 

Ωστόσο, σήμερα ο Guy Schuller εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, προχώρησε σε διευκρίνιση της χθεσινής δήλωσης του προέδρου του Eurogroup ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να υπερβεί το 50% με 60%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Γιούνκερ δήλωσε πως το κούρεμα ενδέχεται να υπερβεί το 21% που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου και όχι το 50-60% που υποστήριζαν δημοσιεύματα.

 

Αναστάτωση στις τράπεζες

Τα σενάρια για μεγαλύτερο haircut έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μίλησε για «κακό όνειρο», τονίζοντας ταυτόχρονα πως τα ιδρύματα μπορούν να αντέξουν ένα κούρεμα της τάξης του 35% .
Από ένα haircut της τάξης του 50% το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι για τις έξι προαναφερόμενες τράπεζες θα απαιτούνταν πρόσθετες προβλέψεις 8,4 δισ. ευρώ πέραν αυτών που σχημάτισαν στο β΄ τρίμηνο του 2010 για το PSI και ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις ύψους περί τα 10 δισ. από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων της BlackRock, τότε τα ιδρύματα θα χρειαστούν σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση  οι τραπεζίτες θα πετάξουν λευκή πετσέτα, καθώς θεωρείται απίθανο ότι θα βρεθούν άλλοι μέτοχοι πρόθυμοι να καλύψουν τις αναγκαίες αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειαστούν χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό όμως θα τις οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση, που θα σημάνει ταυτόχρονα την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους. Φυσικά οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του EFSF.
 
Ωστόσο, ένα "κούρεμα" της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε αναλήψεις. Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν "κλειστές" τις βάνες χρηματοδότησης. Επίσης η περιουσία των Ταμείων (σε  περίπτωση που τελικά επιβληθεί "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους) θα πέσει στο μισό και θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ, από 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
 
Σε επίπεδα της δεκαετίας του ’80 οι τραπεζικές μετοχές
 
Αυτοί οι φόβοι συν η υπαγωγή στο ΤΧΣ της Proton Bank έχουν οδηγήσει στα τάρταρα τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Στη συνεδρίαση της Τρίτης σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 24 ετών (-13,18%) και επέστρεψαν πλέον στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στα επίπεδα του 1,6 ευρώ ή αλλιώς 545 δρχ. Επίπεδα δηλαδή που είχε ξανά όταν ο Δημ. Τσοβόλας ήταν «τσάρος» της οικονομίας Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε  στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., πίσω και από τον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται σε 1,529 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,543 δισ. ευρώ.
 
www.banksnews.gr

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.