Το μεγάλο πάρτι στα ασφαλιστικά ταμεία… κόβει συντάξεις

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, με τον «λογαριασμό» να πηγαίνει στους συνταξιούχους.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς εργοδότες δεν καταβάλλουν μισθούς και κατ΄ επέκταση εισφορές, ασφαλισμένοι-φαντάσματα παίρνουν συντάξεις και επιδόματα και σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Όπως δημοσιεύει το Έθνος,  για χρόνια ήταν σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένων λεηλασία των Ταμείων και τελικά αυτοί που πλήρωσαν ήταν οι ασφαλισμένοι που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται.
Μάλιστα η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιούνιο στη χώρα μας, οπότε και ανάλογα με την πορεία των εσόδων θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, προκύπτει πως:
• Ενα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο χάνουν τα Ταμεία από την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε συνταξιούχους-μαϊμού.
• Πάνω από 800.000 άτομα χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με το ποσό της οφειλής να αγγίζει πλέον τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως μπορούν να αναζητούν τα 2/3, δηλαδή σχεδόν 7 δισεκατομμύρια.
• Σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες και ένας στους τρεις αγρότες δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Με βάση τα τελευταία στοιχεία στον ΟΑΕΕ μόνο το 54,14% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή στον ΟΓΑ πληρώνει κανονικά εισφορές το 62%, ποσοστό που ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο νομών.
• Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονταν τα προηγούμενα χρόνια από τις σπατάλες στην υγειονομική περίθαλψη και κυρίως στον χώρο του φαρμάκου. Για να μπει «φρένο» σε ανάλογα φαινόμενα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε ισχύ μία σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
24h NewsRoom

3 σχόλια σχετικά με το “Το μεγάλο πάρτι στα ασφαλιστικά ταμεία… κόβει συντάξεις”

  1. κάπου υπάρχει Μέγα ψέμα θα κάνουμε αλλού το πάνε… εγώ εύχομαι να κλείσουν τα ταμεία και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας διότι τόσα του πληρώνουμε τσάμπα. για να κάνουν προίκες

  2. Πάντα είχα την περιέργεια αν αιτούμην στα ελληνικά δικαστηρία το δικαίωμα της  απαλλαγής  των  ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη μου προς όφελος των κρατικών ταμείων και επέλεγα ιδιωτική ασφάλιση με τα χρήματα αυτά εάν δικαιωνόμουν. προφανώς όμως μια θετική αποφαση θα άνοιγε τους ασκούς του αιόλου και οι μεγαλοκαρχαρίες θα έχαναν χρήμα για να τζογάρουν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *