Minilink

Το τέλος των ψευδαισθήσεων πλησιάζει για τις τράπεζες

Το τέλος των ψευδαισθήσεων πλησιάζει στον τραπεζικό κλάδο.
Δυστυχώς με υπαιτιότητα του ελληνικού κράτους ότι πιο υγιές διέθετε η χώρα το αποδεκάτισε. Το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει πλήρως την λάμψη του, το μέλλον του είναι άδηλο και αβέβαιο και τίποτε δεν διασφαλίζει τους παλαιούς μετόχους βασικούς ή μικρομετόχους οι οποίοι θα χάσουν σχεδόν τα πάντα προσεχώς.

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι αν τα warrants είναι 3 ή 4 ή περισσότερα  (τελικά θα είναι 3 warrants)  ούτε αν τα CoCos είναι 10% ή 30%, (τελικά θα είναι 10% με 15%) αλλά αν μπορούν να βρουν 30 δις ευρώ οι μέτοχοι για να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών στο μέλλον.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα και αυτό είναι απόλυτο.
Λόγω της τροπής που λαμβάνει η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης – σημειωτέον οι ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ και το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες ίσως να μην πραγματοποιηθούν την Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη και η διαδικασία να μετακυληθεί για μετά το Πάσχα- πολλά έχουν αλλάξει.

Τι έχει αλλάξει;

Ενώ θεωρούσαν πολλοί ότι είναι δεδομένη η κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κάλυψη του 10%.
Αν οι τράπεζες χρειαστούν συνολικά 30 δις τότε το 10% σημαίνει 3 δις ευρώ.
Έχουν να επενδύσουν 3 δις ευρώ οι παλαιοί βασικοί και μικρομέτοχοι των τραπεζών.
Με δεδομένο ότι οι τιμές των αμκ θα σοκάρουν γιατί θα γίνουν τελικά στο ναδίρ δηλαδή σε επίπεδα που θα ξεπεράσουν και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην μετοχή μιας τράπεζας που θα προσπαθήσει να καλύψει το 10% και δεν το επιτύχει;
Η απάντηση είναι προφανής θα τείνει να αγγίξει το μηδέν, θα καταρρεύσει χωρίς καμία αμφιβολία.
Οι εγγυητές ανάδοχοι που φαινόταν ότι θα βρουν οι τράπεζες να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής…κάνουν νερά αρχίζουν να ανησυχούν ότι το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύψιστο κίνδυνο και μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις λόγω των ανησυχιών για νέο haircut.
Προφανώς ο μεγάλος χρηματοδότης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι η Τρόικα και η Τρόικα μπορεί να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την εξόντωση των μετόχων αλλά με τα μέτρα που προτείνει τους εξοντώνει.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Τρόικα θέλει να αλλάξει τα πάντα και μεταξύ αυτών να αλλάξει και την μετοχική δομή των ελληνικών τραπεζών. Ίσως το βαθύτερο σχέδιο είναι οι τράπεζες να περάσουν στον έλεγχο ξένων.
Να τουρκοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα όπως συνέβη στην Τουρκία όπου ξένες τράπεζες σχεδόν ήλεγξαν το τουρκικό τραπεζικό σύστημα πλην 3-4 εξαιρέσεων.
Μια άλλη παράμετρος ακόμη πιο ανησυχητική είναι ότι οι τράπεζες παράγουν νέες ζημίες από τα δάνεια.
Πηγές σε τράπεζες μας αναφέρουν ότι μετά από 2 μήνες όπου μια τράπεζα έχει τροποποιήσει ριζικά τους όρους ενός δανείου ή μιας αναχρηματοδότησης, το δάνειο αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα.
Το 2012 θα είναι χρονιά παραγωγής πρωτογενών επισφαλειών μεγαλύτερης κλίμακας από αυτή που είχε προβλεφθεί.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι με haircut 74% σε καθαρές παρούσες αξίες σημαίνει ζημίες 34 με 36 δις ευρώ και αν ληφθούν υπόψη και τα 8 δις ευρώ από την Blackrock η επιβάρυνση σε προ φόρων βάση μπορεί να φθάσει ή ξεπεράσει τα 40 δις ευρώ.
Για την Blackrock απλά σημειώνεται ότι η ΤτΕ αυστηροποίησε το πλαίσιο αξιολόγησης της και οι ζημίες που θα προκύψουν θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το συμπέρασμα

Ο τραπεζικός κλάδος και οι μετοχές των τραπεζών θα δεχθούν ισχυρά σοκ προσεχώς. Οι μεγαλομέτοχοι είναι πλήρως προετοιμασμένοι. Οι μικρομέτοχοι, οι 440 χιλ μικρομέτοχοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι από αυτά που περιμένουν αυτά που στο τέλος θα έρθουν θα είναι πολύ χειρότερα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.