Το φθηνότερο – φτωχότερο Πάσχα θα κάνουν οι Έλληνες φέτος

Το «πιο φτωχό Πάσχα» των τελευταίων δεκαετιών θα κάνουν εφέτος οι έλληνες καταναλωτές, και αντίστοιχα φαίνεται να κινούνται κι οι τιμές στην πασχαλινή αγορά των τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιντούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που αφορά αρνί και κατσίκι ελληνικής παραγωγής, αυγά 6αδα, τσουρέκι, ξύδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο και πατάτες τα οποία πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, το εφετινό τραπέζι του Πάσχα θα είναι φθηνότερο κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι – κατά 10,5%, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα το μέσο καλάθι του 2012 υπολογίζεται στα 40,45 ευρώ κι είναι μειωμένο κατά 12,67% σε σχέση με το 2011 (μείωση 5,87 ευρώ). Τη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η πατάτα με 35% σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα και ακολουθούν το κρασί «Μοσχοφίλερο» με μείωση 27% και το αρνί με μείωση 15%.

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2011 και το 2012, για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Το εύρος τιμών υπολογίζεται σε 33% με το ελάχιστο καλάθι να ξεκινάει από 35,57 ευρώ.

Ειδικά για το νωπό ελληνικό προϊόν η μείωση στην τιμή του αρνιού την Μεγάλη Εβδομάδα (9 -14 Απριλίου 2012) συγκριτικά με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2011 φαίνεται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την υπόλοιπη αγορά. Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μικρότερη και επίσης σημαντική είναι και η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 8,23 ευρώ το κιλό μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και πως ανάλογα με τη ζήτηση προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν περιλαμβάνουν και προωθητικές – εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εκτιμά πως οι τιμές των κρεάτων είναι φθηνότερες κατά 10,44%, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι 5,8%. Συγκεκριμένα σχετικά με τα διάφορα είδη κρεάτων αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχώριας παραγωγής αρνί πωλείται φθηνότερα κατά 17,11% και κατά 13,36% το κατσίκι, ενώ πτώση παρουσιάζουν οι τιμές του κοτόπουλου κατά 10,59% και η χοιρινή μπριζόλα κατά 0,68%. Οι τιμές των λαχανικών παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%.

Ως εκ τούτου κατά την ΕΣΕΕ το μέσο κόστος του εφετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής να εμφανίζουν πτωτική τάση η οποία ξεπερνάει το 8%.

www.greekmoney.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το φθηνότερο – φτωχότερο Πάσχα θα κάνουν οι Έλληνες φέτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.