Το haircut “βυθίζει” τις τράπεζες

Με κατακόρυφη πτώση ξεκίνησαν οι συναλλαγές της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στον «απόηχο» των δηλώσεων και σεναρίων που τοποθετούν το ύψος του haircut των ελληνικών ομολόγων σημαντικά πάνω από το 21%. 

Μετά τις τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι εργασίες του Eurogroup της Παρασκευής και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής έρχονται να διαψεύσουν τις προσδοκίες είναι εφικτή η αποφυγή ενός «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά προβλεπόταν στο PSI… φέροντας «για τα καλά» στο προσκήνιο το ζήτημα του εθελοντικού χαρακτήρα του προγράμματος.

Στο μεταξύ, έως ότου οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις τόσο για το haircut, όσο και για τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, όπως αυτό της μόχλευσης του EFSF, η αγορά θα συνεχίσει να μην έχει σαφή εικόνα για όσα διαδραματίζονται, σχολιάζουν αναλυτές. Η δέσμη των μέτρων που προωθούνται και συζητούνται παρασκηνιακά δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα στο σύνολό της, εξηγούν, και αναμένουν αυξημένη μεταβλητότητα και πτωτικό ρίσκο τουλάχιστον έως την Τετάρτη. 

«Η φημολογία αναμένεται να ενταθεί εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Τετάρτης. Κάποια ανακούφιση θα μπορούσε να δώσει το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν την κατανομή της 6ης δόσης» σχολιάζει στο πρωινό της report η Marfin Analysis. «Οι τράπεζες αναμένεται να είναι στο προσκήνιο λόγω των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε σχέση με το ύψος του κουρέματος και την λύση του χρέους» συμπληρώνει η χρηματιστηριακή.

Μεταβλητότητα έως ότου γίνουν γνωστές οι αποφάσεις για το haircut αναμένει από την πλευρά της η Eurobank Securities, ενώ για σήμερα η Piraeus Securities αναμένει πτωτική κίνηση με «φόντο» τις διαφωνίες αναφορικά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και εν αναμονή της νέας Συνόδου Κορυφής εντός της εβδομάδας.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 747,01 μονάδες με απώλειες 4,52%. Κινούμενος σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών, βρέθηκε νωρίτερα να υποχωρεί έως και 5,35%.

Για το δείκτη των τραπεζών, που νωρίτερα υποχωρούσε σε ποσοστό 16,27%, οι απώλειες αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται σε 15,12% στις 318,78 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 12,2 εκατ. τεμαχίων αξίας 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 76 μετοχές διαπραγματεύονται με απώλειες, 18 ενισχύονται και 8 παραμένουν αμετάβλητες.

Πηγ

 

 

 

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *