Τράπεζες: “Παράθυρο” για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό

Ενώ στο ΤΧΣ φθάνει σήμερα (υπό μορφή ομολόγων) η πρώτη δόση κεφαλαίων  του EFSF και η διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεων μπαίνει σε φάση ουσιασικής υλοποίησης, νέες αβεβαιότητες και ανησυχίες ανακύπτουν όσον αφορά το ιδιοκτησιακό μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Αιτία, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο για τους όρους λειτουργίας του ΤΧΣ.  Στη νέα ρύθμιση προβλέπευαι ότι το Ταμείο μπορεί να μεταβιβάζει μετοχές  τραπεζών “σε τρίτους” και να πραγματοποιεί αγοραπωλησίες μέσω ΧΑ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι η δυνατότητα είναι μόνον “θεωρητική”. Ομως οι τραπεζίτες ευλόγως φοβούνται ότι μελλοντικά, μέσα σε διαφορετικές πολιτικοοικονομικές συνθήκες και υπό την πίεση δημοσιονομικών αναγκών, κάποια κυβέρνηση μπορεί να ενδώσει στον “πειρασμό”.

Πιέζουν λοιπόν την κυβέρνηση να προωθήσει νέα ρύθμιση ή να αναλάβει δεσμεύσεις που θα παοτρέπουν αυτό το ενδεχόμεμενο.  Το θέμα ενδέχεται να εξετασθεί σε δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, κατά τις οποίες θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ληφθούν τελικές αποφάσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Ζημίες-ρεκόρ

Η αγορά πάντως έχει λόγους να ανησυχεί  για αμεσότερες εξελίξεις που συναρτώνται με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία των μετοχών τους – και γενικότερα του ΧΑ – στο εγγύς μέλλον.

Την Παρασκευή ανακοινώνονται τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των  τραπεζών, οι οποίες αναμένεται ότι θα εμφανίσουν συνολικές ζημίες της τάξεως των 38 δισ. ευρώ. Λόγω αυτών των απωλειών, οι περισσότερες θα βρεθούν με αρνητικά λογιστικά ίδια κεφάλαια.

Θα εχουν προηγηθεί την Τετάρτη-Πέμπτη  οι πρώτες χρηματοδοτικές “ενέσεις” από το ΤΧΣ προς τράπεζες, υπό μορφή εγγυήσεων και προκαταβολών συμμετοχής σε μελλοντικές ΑΜΚ. Το ΤΧΣ θα αξιοποιήσει προς τούτο τα ομόλογα που θα λάβει σήμερα από το EFSF αντί μετρητών.

Εγγυήσεις σε ομόλογα

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη, παρέχεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να λαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και να τα διατηρεί σε λογαριασμό  στην ΤτΕ. Στο ελληνικό Δημόσιο  επιτρέπεται να δίνει εγγυήσεις στα νέα ομόλογα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τα γράφουν στα βιβλία τους στο 100% της αξίας τους.

Με την προαναφερθείσα διάταξη που αφήνει θεωρητικά ανοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγών αλλαγών μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών, καταργήθηκε προηγούμενη ρύθμιση, η οποία απαγόρευε στο ΤΧΣ να μεταβιβάζει σε τρίτους μετοχές  τραπεζών, αποκτηθείσες μέσω ανακεφαλαιοποίησης.

Προκαταβολές και έλεγχοι

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται επίσης ότι το ΤΧΣ:

– Μετά από απόφαση  της ΤτΕ θα μπορεί να χορηγεί  προς τράπεζες βεβαίωση  ότι θα συμμετέχει σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.
– Θα μπορεί να προκαταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει κάποια τράπεζα

– Θα έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας προς την οποία θα έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή ή θα προκαταβάλει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τράπεζες: “Παράθυρο” για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό

 • 17/04/2012, 17:19
  Permalink

  Ότι διευκολύνσεις και αν γίνουν προς τους παλαιούς μετόχους, θα είναι απολύτως ελεγχόμενες, οπότε η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι δραστική και ουσιώδης με τον έλεγχο να περνάει στο Κράτος. Όχι όμως το Ελληνικό, αλλά αυτό της Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, η οποία μέσα από τις τράπεζες θα ελέγχει όλη την πραγματική οικονομία. Αυτό ήταν και είναι το ζητούμενο από τους Ευρωπαίους, ο πλήρης έλεγχος της χώρας μας από αυτούς μέσω της Οικονομίας!

  Ήδη γνωρίζουν και αναμένουν, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, την οριστική πτώχευση της χώρας μας μέσω δεύτερου κουρέματος κατά 50-75% προς όλους πλέον!!! Αυτό σημαίνει ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη που μας δάνεισαν -άρα οι Ευρωπαίοι πολίτες- θα υποστούν ζημιά έως 100 δις Ευρώ! Το αντίτιμο αυτής της ζημιάς θα είναι η ανάληψη του ελέγχου της χώρας ….

  Κάπου εδώ -θα το επαναλάβω όπως και σε παλαιότερα σχόλια-, εντάσσεται και το ΓΕΝΝΑΙΟ κούρεμα των ιδιωτικών δανείων. Έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό από τους Γερμανούς, … απλά είναι θέμα χρόνου!

  Τώρα βέβαια, δεν ξέρω εάν θα προλάβουν να τα υπολοποιήσουν όλα αυτά οι Ευρωπαίοι, ή θα τους προλάβουν οι ΗΠΑ και θα αναλάβουν τα ηνία ….

  Διαβάστε αυτό με συνδυαστική σκέψη, όσον αφορά τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις,

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=39394&Itemid=52

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.