Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Τράπεζες: Ψάχνει… γλυκαντικό η τρόικα

Χρήση συμβατών χρηματοοικονομικών μέσων, που να μειώσουν τη ζημία από την ανταλλαγή ομολόγων και κατ’ επέκταση τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες και θα λειτουργήσουν σαν γλυκαντικό για αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών, αναζητά η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι το μείζον θέμα, με το οποίο ασχολείται το μόνιμο κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, διενεργώντας σειρά συσκέψεων τόσο με υπηρεσιακούς φορείς (Τ.Χ.Σ., Τ.τ.Ε.), όσο και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος των αλλεπάλληλων επαφών, οι οποίες θα συνεχιστούν αμείωτες και το Σαββατοκύριακο, είναι να κλειδώσει μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα η τελική πρόταση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, ώστε στο υπουργικό συμβούλιο, που προβλέπεται να λάβει χώρα τη Μεγάλη Τρίτη, να εγκριθεί η σχετική πράξη. Υπάρχει βέβαια, και το ενδεχόμενο να πάρει πίσω το χρονοδιάγραμμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Παπαδήμου.

Παρά την άκρα μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται η ατζέντα των συσκέψεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός προβληματισμός έγκειται στη διαμόρφωση πρότασης που να μειώνει τις ζημίες από το PSI plus και επομένως το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Στο τραπέζι, με βάση τραπεζικές πηγές, έχουν πέσει αρκετές προτάσεις τόσο για το πώς θα προσμετρηθεί το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, όσο και για τη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων που μειώνουν τη ζημία από την ανταλλαγή ομολόγων.

Κλειδί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμιστεί τελικώς το θέμα της ζημίας αποτίμησης, την οποία καλούνται να εγγράψουν οι τράπεζες από τα νέα ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αποδέχθηκαν τη δημόσια προσφορά της Ελλάδας για κούρεμα κατά 53,5% του συνόλου (49,5 δισ. ευρώ) των κρατικών ομολόγων (ανεξαρτήτως δικαίου) τα οποία κατείχαν και των δανείων που έχουν χορηγήσει σε ΟΣΕ, ΕΑΣ και ΟΑΣΑ.

Η ζημία, όμως, που θα γράψουν στα βιβλία τους θα αγγίξει το 75% της αξίας των παλαιών ομολόγων, καθώς όπως έγραψε το Euro2day  οι πέντε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες συμφώνησαν σε ενιαίο χειρισμό με τον οποίο η λογιστική ζημία πλησιάζει την πραγματική οικονομική ζημία.

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible), η διαφορά μεταξύ ονομαστικού κουρέματος (53%) και λογιστικής ζημίας (75%).

Πρόκειται στην πράξη για ζημία αποτίμησης, την οποία οι τράπεζες καλούνται να γράψουν αμέσως στα βιβλία τους καθώς τα νέα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες (80%) της ονομαστικής τους αξίας.

Και στηρίζουν το επιχείρημά τους στο ότι οι ζημίες αποτίμησης θα αντιλογιστούν σταδιακά σε βάθος χρόνου, διότι η τιμή του ομολόγου θα τείνει στο 100 όσο θα πλησιάζει στη λήξη του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Ελλάδα θα βελτιώνει τις μακροοικονομικές της επιδόσεις

Η τρόικα αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω επιχείρημα και εξετάζει τρόπους που να επιτρέπουν τον άμεσο αντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης.

«Πρόσφορα χρηματοοικονομικά μέσα υπάρχουν, έχουν εκφραστεί αρκετές ιδέες και κάποιες εξ αυτών έχουν γίνει χειροπιαστές προτάσεις. Υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο, περιμένουμε το Ο.Κ. από τη Φρανκφούρτη», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Αν η ΕΚΤ δώσει το πράσινο φως, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιλογίσουν περίπου το 21,5% της ζημίας από την ανταλλαγή ομολόγων και θα χρειαστούν έως και 8 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια. Αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών αλλά επίσης θα λειτουργήσει σαν ισχυρό γλυκαντικό για προσέλκυση φρέσκου χρήματος.

Με δεδομένα πάντως τη δυσκολία και τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί το εγχείρημα, μια και οποιαδήποτε τέτοιου είδους λύση δεν πρέπει να αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ελεύθερης αγοράς και ίσης αντιμετώπισης, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες.

Αν η λύση δεν προχωρήσει, τότε είναι πιθανόν η αυξημένη χρήση των CoCos να αποτελέσει εφεδρεία και η τρόικα να αποδεχτεί το αίτημα των τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να ξεπερνούν ένα ποσοστό (1% με 2%) των βασικών εποπτικών κεφαλαίων κάθε τράπεζας.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

12 Σχόλια Τράπεζες: Ψάχνει… γλυκαντικό η τρόικα

 • Spiridio

  Τα σέβη μου στην παρέα!

  Μάλλον εννοεί ότι, ψάχνουν … λιπαντικό για να γίνει λιγότερο επώδυνη, η… διύσδυση!

 • Spiridio

  Πέρα από την πλάκα για να γελάει λίγο και το χειλάκι μας, η μετάφραση του άρθρου είναι η εξής:

  “Προσπαθούν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε λογιστική αλχημεία, προκειμένου να φανεί ότι δήθεν οι ζημιές είναι μικρότερες.”

  Οι ζημιές όμως, … είναι ΚΑΙ παραμένουν ζημιές! Απλά πιστεύουν ότι θα τσιμπήσουν οι ιδιώτες και θα συμμετέχουν με μεγαλύτερο ποσοστό στις ΑΜΚ. Στο πλάισιο αυτό, του ψησίματος δηλαδή των ιδιωτών, θα αρχίσουν και τα “άρθρα” περί ευκαιρείας τοποθέτησης σε τραπεζικές μετοχές, λόγω επερχόμενου ανοδικού ράλυ στον τραπεζικό χώρο!
  Νάτο και το πρώτο δόλωμα, έεεε συγνώμη άρθρο ήθελα να πω,

  http://www.euro2day.gr/ekivolos/1/233/Ekivolos.aspx

  Χα χα χα!

  Προσπαθούν απεγνωσμένα να τραβήξουν χρήμα στο ΧΑ, για να πάρουν τα πάνω τους οι τραπεζικές μετοχές, οπότε θα πετύχουν 2 σημαντικούς στόχους:

  1. μέσω της αύξησης των τιμών των μετοχών, θα ανέβουν και οι αποτιμήσεις-κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, άρα θα φαίνεται ότι απαιτούν λιγότερα κεφάλαια για την επανακεφαλαιοποίησή τους. (πάλι λογιστικό τρυκ)
  2. μέσω μίας έστω και προσωρινής ανόδου των τραπεζικών μετοχών, οι ίδιες οι τράπεζες, μέσω των dealing rooms που έχουν, θα ξεφορτωθούν μετοχές σε πολύ υψηλότερες τιμές, και θα βελτιώσουν τη ρευστότητά τους μέσω πολύ γρήγορων χρηματοεπενδυτικών κερδών! Παράδειγμα:

  Η τιμή της EUROBANK είναι 0,50/μετοχή.
  Ξεκινάει η “τεχνητή” άνοδος της μετοχής, με ανοδικό σορτάρισμα.
  Τσιμπάνε οι ιδιώτες από την άνοδο, και τοποθετούνται σε αγοραστική θέση. Αυτό ανατροφοδοτεί τις τιμές προς τα πάνω.
  Μέσα σε 10 συνεδριάσεις, δηλαδή 2 εβδομάδες, η μετοχή φτάνει (π.χ.) στο 1,50/μετοχή. Δηλαδή 200% πάνω.
  Οπότε, σε αυτό το σημείο, η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί κατά 200%.
  Εάν ήταν 250 εκατ. Ευρώ, τώρα είναι 750 εκατ. Ευρώ! … μεγάλη διαφορά …

  Η EUROBANK σε αυτό το σημείο αρχίζει να πουλάει (με τρόπο και συστηματικά) μερικά εκατομμύρια μετοχές, και τσεπώνει και τα αντίστοιχα κέρδη σε εκατομμύρια Ευρώ από τη διαφορά (1,50/μετοχή – 0,50/μετοχή).

  Η ουσία όμως είναι μία και μοναδική!
  Η κάθε EUROBANK παραμένει μία τράπεζα, χρεοκοπημένη, χωρίς ρευστότητα, με τεράστιες επισφάλειες στο ενεργητικό της, και ΚΥΡΙΩΣ χωρίς προοπτική κερδών.
  Είναι και παραμένει δηλαδή, άσχετα με οποιαδήποτε αλχημεία, ΜΙΑ ΜΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ, ο οποιοσδήποτε νοήμων επενδυτής ….

  • rogue

   Δεδομένης της αγάπης μου γι’ αυτήν μ’ έφτιαξες μεσημεριάτικα ατιμούτσικο!!! Θέλω να τ’ ακούω!

   • Spiridio

    Πάντοτε στη διάθεσή σας, αγαπητή Μπουμπουλίνα!

    • rogue

     Το αυτό αγαπητέ, κι επέτρεψε μου έτερη απορία: Εγώ δεν την πληρώνω. Εσύ δεν την πληρώνεις. Τα παιδιά εδώ μέσα δεν την πληρώνουν. Ποιος κερατάς την πληρώνει; Να ψαχτούμε παιδιά…

     • Spiridio

      Την κρατάνε ζωντανή με δανεικά!

      Εγγυήσεις δημοσίου, ενέσεις ρευστότητας από ΕΚΤ, δανεισμός μέσω ομολογιακών εκδόσεων, κλπ.

      Σίγουρα δεν παραμένει ζωντανή, επειδή ο κόσμος αποπληρώνει τα δάνεια! χαχαχαχα!

 • ipnos-29

  Η συγκεκριμένη έχει κάνει συμφωνία με μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 2 έως … άτομα για να καταθέτουν την μισθοδοσία τους από μπακάλικα έως φροντιστήρια έως ότι περνάει από το μυαλό σας  και γι’ αυτό ακόμα είναι ανοικτό το ευρωπορ…ο.

  • Spiridio

   Γειά σου ipnos-29.

   Ένας από τους βασικούς λόγους που η EUROBANK κατάντησε να είναι στο βυθό του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μαζί με το άλλο τρύπιο σώβρακο την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, είναι η υπέρμετρη και αλόγιστη επέκτασή της στο retail banking!
   Έγινε δηλαδή, τράπεζα ψιλικατζίδικο, και τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα … αμάζευτα!

   • ipnos-29

    καλησπέρα Spiridio, αυτή η βρώμα είχε υπάλληλους που έκλεβαν χρήματα από λογαριασμούς καταθετών και όταν το ανακάλυψαν δεν έκαναν τίποτα απλά ο υπάλληλος παραιτήθηκε, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν επεμβαίνει η ΤτΕ, να κάνει έλεγχο των αποθεματικών της. η οποία είναι υποχρεωμένη να κάνει κάθε χρόνο.

    • Spiridio

     Όπα φίλε μου, εσύ έχεις “ζεματιστές” πληροφορίες!!!!

     Τώρα, γιατί δεν επεμβαίνει η ΤτΕ, … θέλεις να σου πώ?  Ορίστε η απάντηση,

     “ο νονός μίας μαφιόζικης φαμίλιας, ανακαλύπτει ότι ένας κακοποιός υπό τη δούλεψή του, που εισπράττει το νταβατζιλίκι από τα καταστήματα της περιοχής, κλέβει μέρος από τις “εισπράξεις”. Ο νονός τον “καθαρίζει”, και τον αντικαθιστά με άλλον κακοποιό. Φυσικά δεν κοινοποιεί το γεγονός στη αστυνομία, αφού στο σύνολό της πρόκειται περί εγκληματικής δραστηριότητας!”

 • begar

  Τι εννοείς με τον όρο ψιλικατζίδικο;

  Τι είναι το retail banking;

   

   

  • Spiridio

   Θεωρητικώς, ο τραπεζικός κλάδος (banking) διαχωρίζεται σε δύο βασικούς κλάδους δραστηριότητας.

   Αφαιρώ οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, π.χ. investing banking, διαχείρηση διαθεσίμων, κλπ, διότι έχουν να κάνουν με “επενδυτικές” κινήσεις που ΔΕΝ έχουν σχέση με την παραδοσιακή λειτουργία της τράπεζας. Δηλαδή, δανείζω, ειπράττω τοκοχρεωλύσια, και έχω κέρδος τη διαφορά (margin) από το επιτόκιο που δανείστηκα (π.χ. 1%) με το επιτόκιο που δάνεισα (π.χ. 5%).
    
   1. Το corporate banking, όπου η τράπεζα συνεργάζεται ΜΟΝΟ με μεγάλες επιχειρήσεις.
   2. Το retail banking, η λιανική δηλαδή, όπου η τράπεζα ασχολείται με τους μικροκαταθέτες, τις μικροεπιχειρήσεις, με τη μαρίδα δηλαδή.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>