Χρεοκοπία Ισπανίας, Ιταλίας βλέπει η Moody’s αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ισπανίας και της Ιταλίας αν οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σημερινά επίπεδα επισημαίνει αναλυτής της Moody.

Όπως αναφέρει ο Ενάμ Αχμέντ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και των δύο χωρών «βρίσκονται πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα, δεδομένης της αποδυναμωμένης κατάστασης των δημοσιονομικών των δύο κρατών».

Εκτιμά ακόμη ότι «με τις τρέχουσες οικονομικές και δημογραφικές προβλέψεις και λαμβάνοντας υπόψη την συμπεριφορά της κυβέρνησης σχετικά με τα προβλήματα χρέους, η Ισπανία μπορεί να φτάσει το χρέος ως το 97% του ΑΕΠ προτού καταστεί μη βιώσιμο». Προσθέτει ότι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία που είναι πάνω από 5,7%, «θα ανεβάσει σημαντικό την πιθανότητα χρεοκοπίας».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η ανάλυση της Moody’s αναφέρει ότι θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού για τα 10ετή ομόλογα στα 4,2%, για να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.

Αντιθέτως, δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στον μηχανισμό διάσωσης παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν. Πάντως τα οικονομικά τους προβλήματα ίσως σταθούν η αιτία η ύφεση στην ευρωζώνη να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 29 οικονομολόγων το πιο πιθανόν είναι οι δύο χώρες να μην χρειαστούν τελικά οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση, μόνο το 25% θεωρεί ότι η Ισπανία θα προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας. Mόλις το 13% δίνουν πιθανότητα να κάνει το ίδιο και η Ιταλία, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις αποκτούν σταδιακά περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ισπανία και την Ιταλία, απλούστατα γιατί οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν.

«Μετά την εμπειρία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, η ισπανική κυβέρνηση είναι αρκετά πιο προνοητική», σχολίασε ο Άλαν Κλαρκ, οικονομολόγος της Scotiabank και προσθέτει: «γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα και έτσι νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο προνοητική. Το ίδιο θα κάνει και η ΕΚΤ».

Συνολικά 70 οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ήπια ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους και θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου.

Επιτυχημένη πώληση ομολόγων

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ισπανία προχώρησε την Πέμπτη στην έκδοση διετών και 10ετών ομολόγων, αντλώντας συνολικά 2,54 δις ευρώ, στο υψηλότερο σημείο του στόχoυ που είχε θέσει. Η προσφορά για το διετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε 3,3 φορές σε σχέση με ποσοστό κάλυψης 2,0 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και για το 10ετές ομόλογο κατά 2,4 φορές έναντι 2,2, υποδηλώνοντας ότι οι ισπανικές τράπεζες εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη φθηνή ρευστότητα που παρείχε η ΕΚΤ.

Η Γαλλία άντλησε 7,97 δις ευρώ από την δημοπρασία μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται περίπου κατά τρεις φορές.

Newsroom ΔΟΛ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.