Χρυσό αντί για λίρες ζητούν οι τράπεζες στην Τουρκία

Στις γειτονιές της Αθήνας μπορεί να ξεφυτρώνουν μαζικά τα ανταλλακτήρια χρυσού όμως στην Τουρκία η κίνηση είναι αντίστροφη. Ολο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην αγορά χρυσού σε κάθε μορφή προκειμένου να προφυλαχθεί από τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος.

Η διολίσθηση της λίρας αποτελεί «ενδημικό» φαινόμενο στην τουρκική οικονομία η οποία ακόμα και σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης (ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 8% το 2011) πλήττεται από τη διαρκή αύξηση του τιμάριθμου.

Το φαινόμενο αυτό κάνει τους Τούρκους να απομακρύνονται από τις τράπεζες και να στρέφονται στα… σεντούκια. Υπολογίζεται ότι ο χρυσός που φυλάσσεται σε ιδιωτικά θησαυροφυλάκια στη χώρα ξεπερνά σε αξία τα 200 δισ. ευρώ και σε βάρος τους 5.000 τόνους!

Οι ιδιωτικές τράπεζες της γειτονικής χώρας προσπαθούν τώρα να ανακόψουν το «κύμα φυγής από τα γκισέ» σχεδιάζοντας ακόμα και ΑΤΜ που θα δίνουν χρυσό αντί για χαρτονομίσματα. Στελέχη τραπεζών δηλώνουν ότι θα προωθηθούν στην αγορά νέα καταθετικά προϊόντα με προνομιακά επιτόκια για όσους καταθέτουν χρυσό αντί για μετρητά.

Ομως πώς να «ξεριζωθεί» ο φόβος μιας πιθανής κατάρρευσης του νομίσματος σε μια χώρα όπου μόλις πριν από 10 χρόνια ο πληθωρισμός κάλπαζε με 45% ροκανίζοντας το εισόδημα των κατοίκων; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ ο ρυθμός συρρίκνωσης της αξίας των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως (με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία).

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέτες στα παραδοσιακά αποταμιευτήρια. «Γιατί να μην κρατήσω τα χρυσαφικά στο σπίτι μου; Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την τράπεζα κι αν θέλω εξαργυρώνω το χρυσό οποιαδήποτε στιγμή» λέει στη Wall Street Journal μια 70χρονη από την Κωνσταντινούπολη.

www.tovima.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.