Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Χωρίζονται στα δύο οι ελληνικές τράπεζες σε συστημικές και μη – Έως τις 15 Μαΐου η έκθεση βιωσιμότητας της Τρόικα για τις τράπεζες – Οι συστημικές θα είναι 4, ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και κεφαλαιακά θα ενισχυθούν πρώτες….

Αποκλειστικό…..Έως τις 15 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας της Τρόικα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του www.bankingnews.gr που ανέφεραν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί  μετά την έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα κρίνει ποιες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν, σε ποιες θα υιοθετηθούν άλλες λύσεις όπως να τις συγχωνεύσουν με άλλες τράπεζες και κάποιες ίσως να υιοθετηθεί η λύση του διαχωρισμού σε good και bad bank.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες έως τις 15 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών από την Τρόικα.

Η έκθεση βιωσιμότητας θα διαχωρίζει τις τράπεζες σε συστημικές και μη συστημικές, σε βιώσιμες ή μη βιώσιμες όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το www.bankingnews.gr εδώ και 6 περίπου μέρες είχε  πληροφορίες τις οποίες οι αρμόδιοι μετά επιτάσεως διέψευδαν ότι

1)Η Τρόικα έχει αποφασίσει να χωρίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συστημικό και μη συστημικό.
Στην κατηγορία των συστημικών τραπεζών έχουν ενταχθεί η Εθνική, η Alpha, η Eurobank. Για την Πειραιώς δόθηκε μάχη και τελικώς εντάχθηκε στις συστημικές τράπεζες και ορθώς έγινε.
Όλες οι υπόλοιπες, προφανώς και δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι ξένες τράπεζες Emporiki, Geniki, HSBC και Citibank και οι Κυπριακές Κύπρου, Marfin και Ελληνική, εντάσσονται στην κατηγορία των προσωρινά μη βιώσιμων δηλαδή των μη συστημικών. Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες, ΑΤΕ, το ΤΤ, η Attica bank η Proton bank, η Probank, η FBBank

2)Με βάση τις ίδιες πληροφορίες πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί από αυτές τις 4 τράπεζες.
Δηλαδή το ΤΧΣ θα ενισχύσει κεφαλαιακά την Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Ο διαχωρισμός αυτός διασφαλίζει αυτές τις 4 τράπεζες από άποψης κεφαλαιακής επάρκειας αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις διασφαλίζει χρηματιστηριακά.

3)Έχει επισημανθεί ότι οι τιμές των αμκ σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα υλοποιηθούν με βάση τα 0,10 ευρώ θα υπάρξει reverse split 1/10 και τα 0,10 ευρώ θα αναπροσαρμοστούν στο 1 ευρώ όπου θα είναι και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Για την Εθνική εξετάζονται τα 0,80 ευρώ ή ίσως και το 1 ευρώ για την τιμή της αμκ χωρίς να αποκλείεται και το reverse split.

Το reverse split σε αυτή την φάση αποτελεί σαφή ένδειξη αδυναμίας. Μπορεί να είναι ένα τεχνικό εργαλείο για να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών και να αυξηθεί τεχνικά η μετοχή αλλά δεν παύει να αποδεικνύει ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία.

Η επιλογή του reverse split είναι επιβεβλημένη ώστε να ξεπεραστεί και το εμπόδιο των 0,30 ευρώ που είναι και το κατώτατο όριο υλοποίησης μιας αύξησης κεφαλαίου.
Αν αλλάξει ο νόμος ίσως αλλάξουν πολλά.

4)Το μείζον ζήτημα είναι η ΑΤΕ, το ΤΤ, η Attica bank η Proton bank, η Probank, η FBBank που δεν θα ενταχθούν στις προσωρινά συστημικές και θα χαρακτηρίζονται μη συστημικές τράπεζες τι θα γίνει πως θα ανακεφαλαιοποιηθούν;
Η ΑΤΕ και το ΤΤ αρχικώς είχε αναφερθεί ότι απλά θα ανακεφαλαιοποιούνταν τελευταίες από το ΤΧΣ.
Ωστόσο για την ΑΤΕ δεν είναι βέβαιο γιατί η Τρόικα εξετάζει την λύση της διάσπασης της σε good και bad bank.
Αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει και το τέλος εποχής για την ΑΤΕ Bank.
Γίνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Για τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες είναι ξεκάθαρο ότι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από το ΤΧΣ αλλά κατά το πιθανότερο σενάριο θα ζητηθεί από τους μετόχους αυτών των τραπεζών να συμμετάσχουν με πολύ υψηλότερο ποσοστό του 10% που είναι η ελάχιστη συμμετοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι το ΤΧΣ δεν θα χάσει τα χρήματα που θα επενδύσει.

Το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

5)Μια επιπλέον παράμετρος είναι η ρευστότητα των τραπεζών. Οι συστημικές και βιώσιμες τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται και από την ΕΚΤ ενώ οι μη συστημικές και μη βιώσιμες τράπεζες θα λαμβάνουν ρευστότητα μόνο μέσω του ELA της ΤτΕ.

Το www.bankingnews.gr έχει έγκαιρα προιδοποιήσει για τις επερχόμενες δραματικές εξελίξεις γύρω από τις τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>