Χωρίς μισθούς στο Δημόσιο για δύο μήνες

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, στην κυριολεξία, τους έχουν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση και την απογοήτευση.

Σε αυτή τη φάση, μάλιστα, χιλιάδες υπάλληλοι εκτός των άλλων θα μείνουν, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, για ένα δίμηνο χωρίς να πάρουν χρήματα στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα είναι να σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στον ΟΕΚ, όπου ζευγάρι, βλέποντας ότι μένει στον δρόμο, απειλούσε να πηδήξει από το κτίριο του οργανισμού, ο οποίος, μαζί με τον ΟΕΕ, αναμένεται να κλείσει έπειτα από απαίτηση της τρόικας.

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», σε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που συντάσσεται από την κυβέρνηση, προκειμένου να φανούμε συνεπείς απέναντι στους δανειστές μας, θα περιλαμβάνεται πλήθος διατάξεων που επηρεάζουν τόσο το ύψος των μισθών όσο και αυτές καθαυτές τις θέσεις εργασίας.

Υπογράφοντας το Μνημόνιο, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ο εφαρμοστικός νόμος του προηγούμενου Οκτωβρίου προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες, μόλις δημοσιευτούν στο ΦΕΚ, θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές μισθών. Με βάση όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο, δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μία αφορά την έκδοση τεσσάρων εκκρεμών υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου και η δεύτερη την υιοθέτηση νόμου για τον καθορισμό προθεσμίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου της γενικής κυβέρνησης και την ανάκτηση των αχρεωστήτωε καταβληθέντων μισθών από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Και αυτό γιατί η αναφορά του Μνημονίου είναι σαφέστατη: Σε όσες υπηρεσίες ή φορείς του Δημοσίου δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το ενιαίο μισθολόγιο, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να βρεθεί τρόπος να κρατηθούν τα χρήματα των περικοπών από τον περασμένο Νοέμβριο. Εχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από τότε. Δεδομένου ότι οι περικοπές του μισθολογίου φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις και στο 20%, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αρκετοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην εισπράξουν καθόλου μισθό για έναν μήνα. Αρα θα κάνουν δύο μήνες να πάρουν χρήματα στα χέρια τους. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να χρειαστεί ακόμη και να επιστρέψουν κάποια ποσά!

Επίσης, το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει μια διαδικασία προαγωγών, μέσω της οποίας ο εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει έναν λίγο καλύτερο βασικό μισθό λόγω της προϋπηρεσίας του. Ούτε από αυτό όμως θα πρέπει να περιμένουν φως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το Μνημόνιο ορίζει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία προαγωγή μέχρι να μελετηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

«Η κυβέρνηση αναθέτει μια εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Αυτή η εκτίμηση επικεντρώνεται στις μισθολογικές ωριμάνσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στον νέο μηχανισμό προαγωγών. Αν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012. Ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προ της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγών» αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Ακόμη, «κούρεμα» αποδοχών θα πρέπει να περιμένουν και οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς προβλέπεται η μείωση των εφημεριών με στόχο την εξοικονόμηση 50.000.000 ευρώ. Οσον αφορά το «κούρεμα» αποδοχών όσων κατατάσσονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, καθηγητές, δικαστικοί, στρατιωτικοί), αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα, ίσως και από την 1η Μαρτίου!

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Μέσα από το κλείσιμο των οργανισμών (μεταξύ των οποίων είναι και ο ΟΕΚ, αλλά και η Εργατική Εστία) θα πρέπει να υλοποιηθεί ο στόχος για απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012. Οσοι απομακρυνθούν θα μπουν σε διαδικασία εργασιακής εφεδρείας και θα τους καταβάλλεται για ένα 12μηνο μόνο το 60% του βασικού μισθού, ποσό όμως το οποίο θα συμψηφίζεται με την αποζημίωση απόλυσής τους. Μείωση προσωπικού σε ποσοστό 30% αναμένεται και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τα οποία θα κλείσουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενιαίο ταμείο.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Χωρίς μισθούς στο Δημόσιο για δύο μήνες

 • 21/02/2012, 00:03
  Permalink

  Έ ρε γλέντια!

  Έ ρε απλήρωτες δόσεις δανείων και καρτών στις τράπεζες!

  Έ ρε φωτιά που θα πάρουν τα τηλέφωνα!

  Σχολιάστε
 • 21/02/2012, 00:22
  Permalink

  Ε ρε και μετά λένε οτι φταίει ο ντουνιάς
  που βλέπει “κεριά” αναμμένα και χαμογελάει σαν χαζός την επομένη της κάθε “φιέστας”
  ή της Ανάστασης ,πολύ πριν το Πάσχα με τα κεράκια και τα βαρελότα της…..

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.