Ψάχνουν κακουργήματα υπαλλήλων πίσω από τις συντάξεις “μαϊμού”

Του Παναγιώτη Στάθη

Οι συνταξιούχοι “μαϊμού” αλλά και οι υπάλληλοι με τις πλάτες των οποίων τουλάχιστον 20.000 επιτήδειοι θησαύριζαν ζημιώνοντας το δημόσιο κατά 120 εκατομμύρια ευρώ  μπαίνουν στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Σπ.Μουζακίτη.

Οι εισαγγελείς θα εντοπίσουν τους υπευθύνους για τη ζημία στα ταμεία , την οποία ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης την υπολόγισε στα 120 εκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία αυτά που αποκάλυψε ο κ. Κουτρουμάνης και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο έδωσαν το έναυσμα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να διατάξει έρευνα για το σκάνδαλο των συντάξεων “μαϊμού” που ταλάνισε τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης ο οποίος θα στρέψει την προσοχή του όχι μόνο σε όσους παράνομα έπαιρναν αυτές τις συντάξεις αλλά και σε εκείνους που τις ενέκριναν και τις χορηγούσαν, αναζητώντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για αυτό από υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων, υπηρεσιακούς ή μη παράγοντες.

Τα αδικήματα που διερευνώνται μάλιστα είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απάτη και απιστία στην υπηρεσία. Την άκρη του νήματος θα προσπαθήσει να βρει ο κ. Μουζακίτης εντοπίζοντας σε πρώτο στάδιο το συνολικό αριθμό των συντάξεων “μαϊμού” που δόθηκαν από κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξακριβωθεί το ακριβή ποσά που έπαιρναν κάθε μήνα οι δήθεν δικαιούχοι αλλά και τα πρόσωπα που τα εισέπρατταν. Στην περίπτωση δε που η είσπραξη των ποσών αυτών από τους ίδιους τους δικαιούχους, αλλά μέσω πληρεξουσίου, θ΄ αναζητηθούν τα φυσικά πρόσωπα που τα εισέπρατταν ή οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπου γινόταν η κατάθεσή τους από τα ταμεία.

Δεκάδες μάρτυρες αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες από το εισαγγελικό γραφείο και ανάμεσά τους, πρόσωπα που διαπιστώθηκε ήδη από τους ελέγχους ότι παράνομα έπαιρναν τις συντάξεις αυτές καθώς και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων που θα κληθούν να εξηγήσουν με ποια δικαιολογητικά είχαν εγκρίνει τη χορήγηση τους.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *