Ψάχνουν τις κάμερες των τραπεζών για να βρουν συνταξιούχους – μαϊμού – Αυτοκτόνησε άνθρωπος που έπαιρνε παράνομα σύνταξη όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει!

– Νέες αποκαλύψεις Κουτρουμάνη και Σπυρόπουλου στην Βουλή
– Και ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία θα βοηθήσουν να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα με τις μαϊμού συντάξεις
– Διασφαλισμένες για φέτος οι συντάξεις αλλά αν συνεχιστεί η ύφεση δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα μειωθούν

Καρέ – καρέ από τις κάμερες των τραπεζών θα ψάξουν να βρούν τους συνταξιούχους μαϊμού οι ελεγκτικές αρχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης. Μετά τις αποκαλύψεις για άνθρωπο που ενώ δεν ήταν δικαιούχος έπαιρνε σύνταξη από το 1978 τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και ο κ. Σπυρόπουλος έδωσαν και νεα στοιχεία για την πορεία των ερευνών.

Αναφερόμενος στις 40.000 συντάξεις «μαϊμού» που διακόπτονται, ο υπουργός αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν.

Ήδη, υπάρχουν υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα ενώ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, «όταν κλήθηκε κάποιος να λογοδοτήσει διότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη, αυτοκτόνησε επειδή ήταν επώνυμος στην περιοχή του».

«Το έργο εντοπισμού των παρανομούντων είναι δυσχερέστατο, γι΄αυτό θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε ακόμη και σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία», είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Διασφαλισμένες για το 2012 οι συντάξεις

«Οι συντάξεις, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, είναι διασφαλισμένες για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια, αλλά προϋπόθεση είναι να απομακρυνθεί οριστικά η χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», επανέλαβε στη δευτερολογία του, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Έσπευσε, όμως, ταυτόχρονα να προειδοποιήσει πως «αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, το 2013, το 2014, το 2015, ουδείς μπορεί να περιμένει να έχουμε αυτό το επίπεδο μισθών και συντάξεων».

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα καταβάλλει 2.760.00 συντάξεις. Μην το απαξιώνουμε, συνεπώς, είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Κουτρουμάνης. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο δημογραφικό, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα, αντιμετωπίστηκε στη χώρα μας με πελατειακές πρακτικές και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε τον νέο άνθρωπο για να κάνει οικογένεια, γιατί το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα πολυτεκνίας και παροχές χωρίς σχέδιο».

Αναφερόμενος στο ύψος των εισφορών, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι είναι υψηλές, σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν 30% χαμηλότερα αν όλοι τις κατέβαλαν όπως πρέπει. Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση του ΟΓΑ, που έχει 480 ευρώ εισφορές τον χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι το 40% των αγροτών δεν τις καταβάλει και είναι εντυπωσιακό ότι το φαινόμενο δεν εκδηλώνεται σε νομούς φτωχούς, αλλά σε νομούς με υψηλή παραγωγικότητα, όπως στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο κ. Κουτρουμάνης είπε το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με το ΙΚΑ, προκειμένου μέσα σε 2 μήνες να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες. Όπως πάντως διευκρίνισε, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν στερηθεί σύνταξη για μήνες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος ρωτήθηκε για το κούρεμα των ομολόγων. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για τις απώλειες «δέσμευση που δεν μπορούσε να πάει παρά πέρα γιατί θα έπρεπε ο υπουργός να πει κάτι αντίστοιχο και στο ολλανδικό ΙΚΑ».

Ο κ. Σπυρόπουλος είπε, πάντως, ότι «ασφαλώς και το ΙΚΑ δεν είχε δώσει την έγκρισή του στην ΤτΕ να επενδύσει σε ομόλογα τα αποθεματικά του, που εντάχθηκαν στο Κοινό Κεφάλαιο» και διευκρίνισε ότι, αυτήν τη στιγμή, το ΙΚΑ έχει ένα ομόλογο 1,4 δισ. ευρώ, που η μετατροπή και το κούρεμα δεν στοίχισαν. Το τωρινό στοιχίζει 880 εκατομμύρια ευρώ, αν χρησιμοποιηθεί ως ρέπος για να αντλήσει ρευστότητα το Ίδρυμα, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του έτους.

www.newsit.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ψάχνουν τις κάμερες των τραπεζών για να βρουν συνταξιούχους – μαϊμού – Αυτοκτόνησε άνθρωπος που έπαιρνε παράνομα σύνταξη όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *